TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin’de çiftçilerin yeni umudu fıstık 

Mardin ve çevresinde binlerce dönümlük alana fıstık ekimi yapıldı. Orman İşletme Müdürlüğü’nün destek ve denetiminde yapılan özel ağaçlandırma alanları gelecek için umut vaat ediyor.  

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2023 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2023 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mardin’de çiftçilerin yeni umudu fıstık 

Adnan AVUKA

MARDİN (İLKHABER) - Mardin ve çevresinde binlerce dönümlük alana fıstık ekimi yapıldı. Orman İşletme Müdürlüğü’nün destek ve denetiminde yapılan özel ağaçlandırma alanları gelecek için umut vaat ediyor.  

Mardin Orman İşletme Müdürlüğü’ne, özel ağaçlandırma kapsamında sunulan projeler destek bulunca, bölgede fıstık ekimi yaygınlaştı. Binlerce dönüme fıstık ekildi kırsal alanlarda düşük verimli araziler fıstık bahçelerine dönüştürüldü.

Ovada ve kırsal alanlarda ekilen binlerce dönümlük fıstık fidesi ile ortaya yeni bir istihdam alanı ortaya çıktı. Gaziantep ve Siirt’ten getirilen 5 gözlü bir karış boyundaki aşı kalemleri 25 liraya kadar alıcı bulurken, aşılamada çalışan ustaların günlük kazancı ise bin lira dolayında. 

Verimi düşük arazilerine fıstık eken Mehmet Çelik, iki yaşına gelmiş fıstık fidelerini Siirt’ten getirdiği aşı ustalarına aşılatmaya başladığını söyledi. Kırsal alanlarda çiftçilerin, verimi düşük tarlalarda iyi yetişen fıstık fidelerine umut bağladıklarını kaydeden Çelik, “Savur’un İçören Köyü’nde, Orman İşletme Müdürlüğü’ne sunduğumuz proje onaylanınca fıstık bahçesi oluşturduk. Bu durum köylülerimize örnek teşkildi etti. Yüzlerce dönüm alana fıstık ekimi yapıldı. Desteklerini gördüğümüz Orman Bölge Müdürü Zeki Bayıcı ve Mardin Orman İşletme Müdürü Siyamet Kaya ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi. 

Savur İlçesine bağlı Mahalle ve yerleşim birimlerinde doğal ortamda çok sayıda melengiç ağacı bulunduğuna dikkat çeken Çelik, Mardin Büyükşehir Belediyesi veya ilgili kurumlar tarafından servet değeri taşıyan melengiç ağaçlarına fıstık aşışı yapılması durumunda bir çok çiftçinin ekonomisine katkı olacağını belirtti.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.