TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattına öncelik verilecek

Adana’da çalışmaları devam eden hızlı tren hattı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattına öncelik verilecek

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana’da çalışmaları devam eden hızlı tren hattı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde yer aldı. Buna göre, 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı hazırlıklarına ilişkin yapılan derlemede, hızlı tren projelerinden Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattına öncelik verilecek.

Adana’da uzun süreden beri hızlı tren konusunda çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalar sürerken, Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı hazırlıklarına ilişkin yer alan bilgilerde Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Projesi de yer aldı. Öncelik verilecek, Mersin Adana-Osmaniye-Gaziantep arasında 160-200 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı demiryolu hattı planlandı.

tren (14)

 Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası mevcutta 361 km olup, projenin tamamlanması ile mesafe 303 km’ye ve 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşmesi bekleniyor. Toplam proje uzunluğu 303 km olan Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Projesinde 50 adet tünel,  63 adet köprü ve viyadük, 130 adet alt/üst geçit bulunuyor. Projelerdeki inşaat çalışmaları 6 kesim halinde devam ederken, Mersin-Adana (67 km) kesimi 3.4. hat kesimi altyapı işleri tamamlandı.

tren (8)

Adana-İncirlik-Toprakkale (76 km)  kesimi altyapı işlerinde yüzde 85, Toprakkale-Bahçe (58 km)  13 km’lik tünelli kesimde altyapı işlerinde yüzde 75,83, Bahçe-Nurdağ (Fevzipaşa) (17 km)  proje genelinde yüzde  88, Nurdağ-Başpınar (56 km)  Altyapı işlerinde yüzde 80 fiziki ilerleme sağlandı. Gaziray Projesi kapsamında 2 adet banliyö hattı, 2 adet hızlı ve konvansiyonel tren hattı olmak üzere 25,5 km’lik güzergâh dâhilinde toplamda 112 km yeni demiryolu inşa edildi. Projenin kalan altyapı üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon işleri 14.07.2020 tarihinde AYGM’ce ihale edilirken, 14.08.2020’de sözleşme imzalandı.

tren (9)

2024-2026 Dönemi Yatırım Programı hazırlıklarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nden yapılan derlemeye göre, hızlı tren projelerinden Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Halkalı- Kapıkule'ye öncelik verilecek.

İkinci hat yapımları, sinyalizasyon ve elektrifikasyon yatırımları, önemli yük merkezlerine iltisak hattı yapımı, hat kapasitesi ve verimliliği artıracak projeler ile raylı sistem araçlarının yerli üretimi de öncelikli konular arasında yer alacak.

Filyos Limanı, Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı ve Çandarlı Limanı'nın tamamlanmasına birinci derecede ağırlık verilecek.

tren (2)

Elverişli konumlarda Ro-Ro limanlarının yapımına yönelik yatırımlar da önceliklendirilecek. Limanlardaki işlem, maliyet ve bürokratik süreçleri asgari düzeye indirmeye yönelik yatırım ve projelere öncelik tanınacak.

Hava seyrüsefer emniyetini artırıcı projelere de öncelik verilecek.

11. Kalkınma Planı'nda belirtilen öncelikli sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda trafik akış darboğazlarının giderilmesi, varlık yönetim sisteminin geliştirilmesi ve trafik akışının ihtiyaç duyulan hizmet seviyesinde sürdürülmesini sağlayacak yatırımlar ile kara yollarında trafik güvenliği yatırımları öncelikli konular arasında yer alacak. Ayrıca ortalama günlük ağır taşıt trafiği 1000 aracın üzerinde olan güzergahlarda bitümlü sıcak karışım kaplama (BSK) projeleri yapılacak.

tren (6)

Köprü ve viyadüklerin onarım projelerine önem verilecek

Tamamlanma aşamasındaki otoyol ve bağlantı yolu projeleri ile mevcut otoyol sisteminin korunmasını ve etkin kullanımını sağlayacak, üstyapı iyileştirme, trafik güvenliği, köprü ve viyadüklerin onarımına yönelik projelere önem ve öncelik verilecek.

Çukurova, Batı Karadeniz ve Marmara bölgeleri başta olmak üzere mevcut ve yapımı devam eden lojistik merkezlerin standartları yükseltilecek. Yeni yapılacak yük ve lojistik merkezleri, talebin yüksek olduğu demir yolu koridorlarında planlanacak. Türkiye'nin lojistikte bölgesel açıdan daha etkin olması yönünde, lojistik maliyetleri ile işlem süre ve süreçlerinin azaltılmasını sağlayacak, ulaştırma türlerinin bütünleşmiş bir şekilde işletilmesini temin edecek, kombine taşımacılık uygulamalarını geliştirecek, ulaştırma planlamasında kalite ve güvenliği artıracak projeler ile Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı sonuçları dikkate alınarak lojistik merkezleri ve üsleri yapımına öncelik tanınacak.​

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.