TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nihat Köse: Aşı yemlerine kesinlikle dokunmayın

"Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini" projesi hakkında konuşan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Yaban hayatına daha yakın ilçelerinde de yerleşim yerleri hariç alanlara uçakla aşı yemleri atılacak. Özel köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleriyle kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılması önleniyor. Vatandaşlarımız, havadan atılan aşılı yem bulduğunda kesinlikle dokununmamalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2023 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2023 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
Nihat Köse: Aşı yemlerine kesinlikle dokunmayın

Serhat ŞANLI 
ADANA (İLKHABER) – Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele için başlattığı, "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini" Projesi kapsamında, 29 ilde 15-20 Ekim tarihleri arasında yaban hayatı bölgelerine, yaban hayatına daha yakın ilçelerinde yerleşim yerleri hariç alanlara uçakla aşı yemleri atılacak. Proje kapsamında kuduz hastalığının yoğun olarak görülebileceği alanlarda yılda iki kez olmak üzere üç yıl havadan aşılama çalışması yürütülecek.
Yapılan çalışma hakkında gazetemize konuşan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, projenin yaban hayatını koruma adına büyük önem arz ettiğini söyledi. Projede yer alan 29 il içerisinde Adana ilinin de olduğunu belirten Nihat Köse, “Son zamanlarda Türkiye'yi kuduz yönünden dünya kuduz riskli ülkeler listesine koydu ayrıca ülkemizde artık kuduz vakaları görülmeye başladı Tarım bakanlığı bu kapsamda bir çalışma başlattı. Bununla beraber ülkemizde içerisinde Adana’nın da olduğu 29 il bu proje ile birlikte yaban hayatını koruma altına alınması kararlaştırıldı. 
Bu iller; Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bitlis, Batman, Bingöl, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Sinop, Samsun, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kars, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Muş, Mersin, Niğde, Osmaniye ve Tunceli şeklinde olmakla beraber, yemle aşılama 15-20 Ekim tarihleri arasında yaban hayatı bölgelerine, yaban hayatına daha yakın ilçelerinde yerleşim yerleri hariç alanlara uçakla aşı yemleri atılacak.. Ayrıca proje kapsamında kuduz hastalığının yoğun olarak görülebileceği alanlarda yılda iki kez olmak üzere üç yıl havadan aşılama çalışması yürütülecek” diye konuştu.
Yaban hayatında özellikle tilkilerin çiftlik hayvanları ile irtibatlarının yüksek olması sebebi ile aşılanmasının planlandığını belirten Nihat Köse, “Bu bakımdan tilkilere özel köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleriyle kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılması önlenecek.
 Adana’da 15-20 Ekim tarihleri arasında aşı yemleri atılacak ve vatandaşlarımızın havadan atılan aşılı yem bulduklarında kesinlikle dokunmamaları gerekir. Özellikle de çocuklar bu aşılı yemlere dokunmamalı. Kapsülün içindeki aşı göze veya ciltteki açık bir yaraya temas ederse, temas noktalarının su ve sabun ile yıkanması ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeli..” sözlerine yer verdi.
YEMLERE KESİNLİKLE DOKUNMAYIN
Atılacak yemler hakkında bilgi veren Nihat Köse, “Bölgemizde tilkilerin yaşayabilecekleri alanlara uçaklar aracılığıyla aşı yemleri atılacak. Yemler, kokusu ve lezzeti ile çok uzak mesafelerden dahi tilkileri kendine çekecek şeklinde hazırlandı. 
Yemlerin dış kısmı köfte şeklinde olup, içerişinde aşı kapsülleri bulunmaktadır. Bu aşı, tilkilerin ağızları yoluyla vücutlarına girmekte ve tilkileri kuduza karşı korumaktadır. Tilki nüfusunu kuduza karşı korursak, diğer hayvanlarımız örneğin sığırlarımız ve bizler bu hastalığa yakalanmayız. 
EVCİL KÖPEKLER BİR HAFTA BOYUNCA BAŞOBOŞ BIRAKILMAMALI
Bu yemleri bulduğumuzda dokunmamalıyız çünkü dokunursak, yemlerin kokusu değişir ve tilkiler bu yemleri yemez. Ayrıca yemlerin atılmasını takip eden bir hafta süresince köpeklerimizi başıboş bırakmamalı, yemleri yemelerine engel olmalıyız.
VETERİNER HEKİMLER SAĞLIK İÇİN ÖNEMLİ
Sağlığını korumak bağlamında veterinerin hekimlerin önemli olduğuna dikkat çeken Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, şu açıklamalara yer verdi; “Acılarını dilleriyle değil ancak sesleri ve bakışlarıyla anlatabilen hayvanların dertlerini dindiren, sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve neticede sağlıklı nesillerin yetişmesine öncü olan, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, hayvansal üretim, hayvan refahı, biyoteknoloji, biyogüvenlik, çevre sağlığı ve veteriner halk sağlığı ile üretimden tüketime, kadar olan gıda kontrolünün bütün halkalarında veteriner hekimler yer alır..
Yani hem hayvan sağlığı, hem de insan sağlığının korunmasına yönelik olarak eğitim gören ve faaliyetler yürüten tek meslek grubu veteriner hekimlerdir. Bugün Sağlık Bakanlığı’nın tehlikeli görüp ihbarını mecbur kıldığı 50 hastalıktan 26’sı hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olup, ülkemizde Dünyadaki 200’ün üzerindeki zoonotik hastalığın ortalama 5/2’sine rastlanmaktadır. 
Halen en çok rastlanan zoonotik hastalıklar olarak Brucella (Malta humması), Şarbon, Salmonellozis, Tüberküloz, Kırım Kongo Kanamalı ateşi, Tokzoplazma, Kist Hidatik ile Kuduz hastalıklarını saymak mümkün. İşte tüm bunlarla mücadele eden, çözüm üreten sağlık grubu veteriner hekimliktir.
Ayrıca veteriner hekim tarafından muayene edilmemiş hayvandan elde edilen her türlü gıda sağlıksızdır. Zoonoz Hastalıkları bilen veteriner hekimlerdir ve hayvan sağlığı konusunda karar vermeye yetkili tek meslek yine bizim mesleğimizdir. Sürdürülebilir hayvancılık ve sağlıklı et konusunda veteriner hekimler işin uzmanı konumundadır. Bu bakımdan veteriner hekimler çok önemlidir.
Veteriner hekimler olarak geçmişte olduğu gibi gelecekte de sağlıklı bir toplum için sağlıklı çevre, sağlıklı hayvanlar ve güvenilir gıda olması gerektiği bilinciyle bilgi, iletişim, robotik, nanorobotik, yapay zeka teknolojileri ile biyokontrol, biyoteknoloji ve genetik gibi çağın gereklerine uygun bilimleri holistik bir yaklaşımla hem hayvan hem de insan sağlığı yararına etkin olarak kullanan tek sağlık çalışanı olmaya devam edeceklerdir..”
 

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.