TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pamuğun kokusunu biliyor musunuz?

Adana'ya özgü bir ürün olan pamuğun kolonyası hem Adana halkı hem de Adana'ya gelen turistler tarafından ilgiyle karşılanıyor ve oldukça beğeniliyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Pamuğun kokusunu biliyor musunuz?

Adana, birçok yönden zengin ürünlere sahip şehirlerden biridir. Portakal, pamuk gibi kendine özgü ürünleri vardır. Bu kendine özgü ürünleri Adana'da nereye gidersek gidelim görürüz. Burada yetiştirildiği için kullanım alanları geniş olan bu ürünleri çoğu şeye adapte etmek kolaydır. Öyle ki kolonyalar bile artık buraya özgü olmuş, şehirde meşhur olan şeylerin kolonyası üretilmeye başlanmıştır. Portakaldan kolonya olduğunu söylesek zaten hoş bir kokuya sahip olduu için kimse buna şaşırmaz. Peki, pamuktan da kolonya yapıldığını biliyor musunuz? 

Tütün, limon gibi klasik kokuların dışında Adana'da kolonya bulunabilecek yerler oldukça sınırlı. Ama Büyük Saat civarında hala bu işle uğraşan, insanları değişik kokularla şaşırtan yerler mevcut. Bunlardan biri olan Ayhan Kavas, yaklaşık 30 yıldır kolonya satıyor. Aslen Çanakkaleli olan fakat ailesi buraya taşınan, kendisi de burada doğan Kavas, baba mesleğini sürdürüyor.

Hayatı 30 yıldır kolonya kokularının içinde geçen Kavas, eskilerin kolonyayı sevdiğini fakat yeni neslin kolonyayı pandemiyle beraber tanıdığını söyledi. Kavas, "Pandemi bitti kolonya da bitti. Ne zaman tekrar bir şey olur, yine bir şey çıkarsa o zaman yine kolonya satışları patlayacak. İstiyorum ki kötü bir şey olmasın ama bu kötü şey olmadan da kolonyaya ilgi olsun" dedi.

"KADINLAR ÇİÇEK KOKULARINI, ERKEKLER PARFÜMSÜ KOKULARI TERCİH EDİYOR"

Pandemi de klasik kokular rağbet görürken pandemi sonrasında gençlerin değişik kokulara merak saldığını belirten Kavas, "Eskiden kullandığımız limon, zambak, tütün eski kullanılan kokulardı. Şimdi portakal, pamuk gibi değişik kokular istiyorlar. Ayrıyeten kadınlar daha çok çiçek kokularına yönelirken erkekler daha çok parfümsü kokular tercih ediyor" diye konuştu. 

"İNSANLAR ADANA'YA ÖZGÜ KOLONYA KOKUSU İSTİYOR"

Kavas, bu sektörün eskiden çok rağbet gördüğünü söyledi ve devamında şu cümleleri kullandı:
"Babamın zamanında mesela Adana'da 20 kolonyacı vardı. Şimdi kala kala 3-4 kişi kaldık ve genelde babadan oğula geçerdi. Günümüzde çocuklar baba mesleği yapmak istemiyor, okuyup kendi mesleklerini yapmak istiyor. Benden sonra artık kim alır, bu dükkan devam eder mi etmez mi? Bilemiyorum. Biz mümkün olduğu kadar ayakta kalmaya çalışıyoruz." 

"Fabrikasyon çıkışı kolonyalar her yerde var ama bunlar onlardan çok farklı. Mesela Adana'ya biri şehir dışından geldiğinde 'Ben Adana'ya özgü bir şeyler istiyorum' diyor. Magnet ya da hediyelik eşyalarda nasıl gittiği yere özgü bir şey istiyorsa kolonya da da gezdiği şehre özel olsun istiyor" diyen Kavas, bu işi birilerinin devam ettirmesini çok istediğini fakat bu tip eski şeylerimizin yok olmaya mahkum olduğunu söyledi. 

"PAMUK KOLONYASINI BEN BABAMDAN ÖĞRENDİM"

Kavas, "Bu pamuk kolanyası benim aklıma gelmedi. Babam yapardı yıllar önce. Ben o zamanlar gençtim, nasıl, ne yapılıyor bilmiyordum. Yapımı zor bir şey değil büyüye büyüye öğrendik. Alkol, su ve esansı karıştırdıktan sonra pek bir işlem kalmıyor" dedi ve konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: 

"Pamuk açtıktan sonra kokmaz. Pamuk daha açmadanki hali toplanıp onun kokusu alınıyor. Karadeniz'de hamsi kolonyası, Malatya'da kayısı kolonyası, Gaziantep'de fıstık kolonyası, Halfeti'de kara gül kolonyası var. Adana'nın da pamuğu ve portakalı meşhur o yüzden bunların kolonyası var. Portakal sadece Adana'ya özgü bir şey değildir. Buradan Antalya'ya kadar portakal vardır. Ama pamuk sadece Adana'ya özgüdür. Gerçi pamuk da yavaş yavaş yok oluyor, onu da elimizde tutamıyoruz. Pamuğun Adana'da ekim yerleri de azaldı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.