TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sorunlar büyük ama gören yok

Kentin girme engelliler için uygun olup olmadığını görme engelli bir vatandaş ile birlikte dolaşarak sorunları yerinde tespit ettik. Kaldırımların, yaya geçitlerinin ve trafik ışıklarının görme engellilere uygun olmaması sorunlara neden oluyor. Kent konseyi İleri Yaş Emeklilik Meclisi Asil Yürütme Kurulu üyesi ve Engelliler Meclisi Başkan Yardımcısı görme engelli Ahmet Şahin Akyiğit ile kentte kısa bir gezinti yaptık. Görme engellilerin duraklarda, kaldırımlarda, yaya geçitlerinde yaşadıkları sıkıntıları birlikte tecrübe ettik.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2024 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2024 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
Sorunlar büyük ama gören yok

Kentin girme engelliler için uygun olup olmadığını görme engelli bir vatandaş ile birlikte dolaşarak sorunları yerinde tespit ettik. Kaldırımların, yaya geçitlerinin ve trafik ışıklarının görme engellilere uygun olmaması sorunlara neden oluyor.

İLKHABER Gazetesi'nden Bayram Bulut'un haberine göre; Kent konseyi İleri Yaş Emeklilik Meclisi Asil Yürütme Kurulu üyesi ve Engelliler Meclisi Başkan Yardımcısı görme engelli Ahmet Şahin Akyiğit ile kentte kısa bir gezinti yaptık. Görme engellilerin duraklarda, kaldırımlarda, yaya geçitlerinde yaşadıkları sıkıntıları birlikte tecrübe ettik. Kent görme engelli bir vatandaşın hareket kabiliyetinin çok da olmadığına şahit olduk. İsmet İnönü Parkı içerisinden Arıplex sinemasının önüne kadar Akyiğit ile yürüdük. Kaldırımları işgal eden dükkanların malzemeleri yürüyüşümüze zaman zaman engel oldu.

YAYA GEÇİDİNE ARAÇ PARKI

Türk Kavşağı’na geldiğimizde ise trafik ışıklarında sesli sinyalizasyonlar olmadığı için beklemek zorunda kaldık. Karşıdan karşıya geçerken yayaların ve engellilerin kullandığı yaya geçidinin önüne birde araç park etmişti. Güçlükle bu alandan çıkabildik. Adana Büyükşehir Belediyesi önüne vardığımızda geldiğimiz yerlerde bulunmayan görme engelli kılavuzu olan sarı şeritlere denk geldik. Buradan Akyiğit ile birlikte çok rahat ilerledik. Ancak belediye önündeki kaldırımın bitmesi ile klıavuz çizgileri de bitti. Bazı noktalarda plastikten yapılmış ama kırılmış sarı klavuz çizgilerinin olduğunu fark ettik. Kırık olması nedeniyle Akyiğit koluna girmemiş olsam birkaç yerde düşecekti. Daha sonrasında pekte kılavuz çizgisinin olmadığını da eklemek istiyorum.

KALDIRIMLAR DA YÜRÜMEKTE ZORLANIYORUM

Yaptığımız bu kısa gezintide karşılaştığımız sorunların ardından Ahmet Akyiğit’ten değerlendirme aldım. 70 yaşında ki görme engelli Ahmet Şahin Akyiğit, kentte erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik konusunda ki sorunlarını anlattı.  Kaldırımlarda yürümekte zorlandıklarını belirten Akyiğit, “Kaldırımlarda yürümekte de zorlanıyoruz. Ezbere gidiyoruz. Birçok zorluklarla karşılaşıyoruz 33 yaşında gözlerimi kaybettim. 38 senedir hiç görmüyordum. Kaldırımlar da yürümekte zorlanıyorum. Kaldırımlar işgal altında” dedi.

KLAVUZ ÇİZGİLERİ YOK

Kılavuz çizgilerinin bulunmadığına dikkat çeken Akyiğit, “Kılavuz çizgi dediğimiz sarı çizgiler kentin büyük bölümünde yok, yapılanlarda param parça olmuş. Sadece Adana Büyükşehir Belediyesi önünde bulunuyor bu çizgiler. Gelişi güzel gidiyoruz. Engin kaldırımları arabalar işgal ediyor. Görme engelliler kaldırımlarda yürüyemiyor. Karşıdan karşıya geçtiğimiz zaman sesli sinyalizasyon sistemi yok. 1 tane yaptılar sesi çok kısık. Araçların gürültüsünden sesini duyamıyoruz. Vatandaşların yardımıyla karşıdan karşıya geçiyoruz. Karşıdan karşıya geçerken yaya geçitlerine araçlar park ediyor. Bunlarda bizim geçişimizi engelliyor. Kırılan sarı çizgiler bizlerin düşüp yaralanmasına neden oluyor” diye konuştu.

KALDIRIM RAMPALARI DÜZGÜN DEĞİL

Akyiğit engellilerin sorunlarına da değinerek, “Bedensel engelli kardeşlerimiz için yapılan kaldırım rampaları düzgün değil. Engellilerin iş istihdamları konusunda sıkıntılar var. Özel sektör devletten indirim alacağım diye engelli çalıştırıyor engelliye engelli haklarını vermiyor. Sömürüyor. Engelli engel durumuna göre iş yapması gerekirken ağır işlerde çalıştırılıyor. Halk otobüslerine binecekleri zaman hakaretlere maruz kalıyorlar. Tek başına olduğu zaman almıyorlar. Başkası yanındaysa alıyorlar. Devlet yoksuluna engellisine bakmakla yükümlüdür. Araç gereçlerini vermek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.