TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şumnu: "Ömür boyu diyet yapacaksın ve iyileşeceksin"

Adana ÇÖLYAK Derneği Başkanı Safiye Şumnu ÇÖLYAK hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2023 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Şumnu: "Ömür boyu diyet yapacaksın ve iyileşeceksin"

CANSU ERSOY

ADANA (İLKHABER) – Adana ÇÖLYAK Derneği Başkanı Safiye Şumnu ÇÖLYAK hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. ÇÖLYAK teşhisi koyulduktan sonra hastaların kesinlikle buğday ve türevlerini tüketmemesi gerektiğini söyleyen Şumnu, "Teşhis aldıktan sonra biz 'Ömür boyu diyet yapacaksın ve iyileşeceksin' cümlesini hastalarımıza kullanıyoruz. Teşhisten sonra da buğday ve türevi bütün ürünler çölyak hastalarına yasaklanıyor" dedi.

Adana ÇÖLYAK Derneği Başkanı Safiye Şumnu, ÇÖLYAK hastalığının belirtileri, tedavisi ve nelere dikkat edilmesi hakkında önemli bilgiler verdi.

Şumnu, "ÇÖLYAK hastalığının anlaşılması için bazı belirtiler var. Eğer bir kişide bu belirtiler varsa ve bu kişi ÇÖLYAK hastalığı olduğunu düşünüyorsa önce Dahiliye doktoruna gider. Karın ağrısı, ishal ya da kusma en temel belirtiler arasında yer alıyor. Dahiliye bölümüne gittikten sonra bir kan testi yapılıyor. Bu kan testindeki değerlerlere göre ilk anda ÇÖLYAK tanısı koyulabiliyor. Çünkü değerler normalin çok çok üstünde ya da altında çıkabiliyor. Demir eksikliği de bu değerlere dahil. Sonra eğer gerekli görülürse endoskopi yapılıyor. En kesin tanı da endoskopiyle sağlanıyor. Teşhis aldıktan sonra da biz 'Ömür boyu diyet yapacaksın ve iyileşeceksin' cümlesini hastalarımıza kullanyoruz. Teşhisten sonra da buğday ve türevi bütün ürünler ÇÖLYAK hastalarına yasaklanıyor" diye kaydetti.

çölyakk 2

"ÇOCUKLAR ÇABUK BÜYÜYEMEZ VE GELİŞEMEZLER"

Şumnu, bu hastalığın belirtilerini şu şekilde cevapladı:

"ÇÖLYAK hastalığı olan kişiler birden zayıflayabilir. Kaşıntıları artar, asabiyet başlar. Bunlara ek olarak karın ağrısı, mide bulantısı, ishal şeklinde belirtiler devam eder. Kabızlık olabilir. Çocuklarda gelişim geriliği olur. Çabuk büyüyemez ve gelişemezler. En temel belirtiler genelde bu şekildedir."

"TANI ALMADIĞIN SÜRECE SÜREKLİ FARKLI HASTALIKLAR ORTAYA ÇIKIYOR"

Hastanın tüm belirtilere rağmen doktora gitmeyip, tüketmemesi gereken ürünleri tüketmesi durumunda farklı hastalıklara da davetiye çıkardığından söz eden Şumnu, "Eğer ÇÖLYAK hastası olup belirtilere rağmen hasta hastaneye gitmez ve ÇÖLYAK olduğunu bilmeden tüketmemesi gereken ürünleri yemeye devam ederse birçok hastalık ortaya çıkıyor. Haşhimato, kemik erimesi, migren gibi... Bu hastalıklardan sonra kişi toparlayamaz. Yetişkin bir vatandaşta bu sorunlar ortaya çıkar. Çocuklarda fark edilmezse eğer çocukların gelişimi neredeyse durma noktasına gelir. Bununla beraber okul hayatlarında başarısız olurlar. Anksiyete başlar ve psikolojik sorunlar artarak devam eder. Tanı almadığın sürece sürekli farklı hastalıklar ortaya çıkıyor. Ve bunun tek tedavisi diyet yapmak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.