TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TMMOB Adana İKK: Savaşın yıkımına karşı barış savunuyoruz

TMMOB Adana İKK, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, savaşın yok ediciliğine karşı barışı savunduklarını ve bağımsız dış politikanın önemini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
TMMOB Adana İKK: Savaşın yıkımına karşı barış savunuyoruz

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER) - Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK), 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu tarafından yapılan açıklamada, savaşın yok ediciliğine karşı barışı savunmak için kutlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün, bugün yine savaşların ve çatışmaların hüküm sürdüğü bir dünyada karşılandığı belirtildi.

Uncu, İkinci Dünya Savaşı'nın, Hitler faşizminin Polonya'yı işgal etmesiyle başladığını ve bu savaşta 52 milyon insanın öldüğünü hatırlattı. Uncu, günümüzde de Ortadoğu ve Ukrayna başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde savaş ve çatışmaların devam ettiğini vurguladı.

Savaşın yoksul dünya halklarını ve sivilleri hedef aldığını belirten Uncu, "Savaştan çıkar sağlayan güçlerin isteği ve yönlendirmesiyle, hala masum insanlar, kadınlar, çocuklar, gençler ölüyor, sakat kalıyor; salgın hastalıklar, evsizler, sığınmacılar çoğalıyor. İnsanlar savaşın acımasızlığı altında bombalanan şehirlerde katlediliyor, canını kurtarabilenler ise göç yollarında yitip gidiyor. Yaşama şansı bulanlar da kendilerini kabul etmeyen bir dünyada eziyet içinde, çok kötü koşullar altında açlık, yoksulluk, yoksunluk dolu bir yaşama itiliyor." dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin açıklamalarına da yer veren Uncu, 2022 yılında silahlı çatışmalar sonucunda 43 bin kişinin öldüğünü ve hayatını kaybedenlerin % 94'ünün siviller olduğunu, çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulüm nedeniyle evlerinden zorla sürülen mültecilerin sayısının 100 milyona ulaştığını, 117 milyondan fazla insanın savaş ve güvensizlik nedeniyle açlıkla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Savaş suçu işleyenlerin hesap vermesi gerekirken, emperyalist güçlerin hakimiyet alanlarını genişletmek için yoksul halkların ve sivillerin ölmesine göz yumduğunu ve bizzat uygulayıcı olduğunu vurgulayan Uncu, "Bu korkunç gerçek, emperyalist güçlerin 'barış' kelimesini ağızlarından düşürmeden bu vahşete devam etmelerini daha da iğrenç kılıyor." dedi.

Uncu, yaşadığı coğrafya gereği, yakınlarında gerçekleşen savaşların acı sonuçlarını yakından gördüklerini ve savaşların hayatları nasıl yok ettiğini, hayatta kalanları ise nasıl çaresiz kıldığını ve yoksullaştırdığını ifade etti. Uncu, bu nedenle bağımsız dış politikanın önemine vurgu yaparak, "Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak bizler, ülkemizde, emperyalist oyunları reddeden, halkların, tüm insanlığın eşit, özgür ve barış içinde yaşamasını temel alan bağımsız bir dış politika sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Uncu, sözlerini şöyle tamamladı:

"1 Eylül Dünya Barış Gününde bir kez daha vurgulamak isteriz ki; ülkede, bölgede, dünyada barış, her zaman şiarımız olacaktır ve bu şiara her zaman sahip çıkacağız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.