TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tonlarca narenciye ürünü alıcı bekliyor

Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova'daki üreticiler, ürünlerini satmak için alıcı bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 10:56
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Tonlarca narenciye ürünü alıcı bekliyor

Girdi fiyatlarının yükselmesi sonucu artan üretim maliyetlerini karşılamakta zorlanan Adana ve Mersin'deki narenciye üreticileri, ürünlerini elden çıkarmada zorlanıyor. Üreticiler, sosyal medya platformunda da ürünlerini pazarlamaya çalışıyor.

Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 78,3’ü, greyfurt üretiminin yüzde 91,6'sı, portakal üretiminin yüzde 34'ü, mandalina üretiminin yüzde 47,5'i, turunç üretiminin de yüzde 66,6’sının, narenciyenin ana üretim merkezi kabul edilen Adana ve Mersin'de yapılıyor.

Diğer ürünlerde de olduğu gibi zirai mücadele, biyolojik mücadele ve biyoteknik mücadele maliyetinin yüksek rakamlara ulaşması, bu yıl rekoltenin fazla olması ve ihracatta yaşanan sıkıntılar, üreticileri kara kara düşündürüyor.

Tonlarca narenciye ürünü alıcı bekliyor3

Özellikle limonun dalında kaldığını ifade eden üreticiler, "Limon, talep yokluğu nedeniyle ihraç edilemediği için iç piyasada kaldı ve bu da ürünün fiyatının 0,5 TL'ye kadar düşmesine yol açtı. Birçok üretici, bahçesindeki limonunu bu fiyata bile satamadı. Limon dalında kalınca gelecek yıllara dair yaşanan endişe, ağaçların kepçeyle sökülmesine yol açmaya başladı." diyor.

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir de "Sadece limon değil, portakal ve mandalina ağaçlarının da kesildiğine tanık oluyoruz. Narenciye ağaçlarının dalında meyve varken sökülmesi çok üzücü bir durum. Narenciye ağaçlarının sökülmesi demek, bu ürünün gelecek yıllarda raflarda bulunamayacak olması anlamına geliyor. Yaşanan sıkıntılara dair çözümler üretmeli ve üretim planlaması yapılmadı." diye konuştu.

Tonlarca narenciye ürünü alıcı bekliyor2

CHP’Lİ BARUT, KONUYU TBMM’DE GÜNDEME GETİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut da narenciye üretiminde yaşanan sorunlara TBMM'de değindi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Şu limonun kiloda 6 lira, 7 lira maliyeti var. Üretici, limonu bedavaya satmaya çalışıyor ama yine alan yok. Dolayısıyla işçi parası vererek ağaçları yerine başka bir ürün ikame etmek için kestiriyor. Çiftçimize, üreticilerimize destek vermek gerekiyor. Limon bu yıl üreticisinin tansiyonunu maalesef yükseltti. Limon üreticisine, narenciyeye hiç değilse yağlı tohumlarda olduğu gibi ton başına, üreticiye tonda 3 bin lira destek ya da ihracatçıya destek verelim ki çiftçinin tansiyonu biraz düzelsin."

Tonlarca narenciye ürünü alıcı bekliyor1

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.