TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toplu taşıma araçlarında para kullanımı sürüyor

Adana'da 1 Şubat'tan itibaren dolmuş ve özel halk otobüslerinin nakit ödeme sistemi kaldırıldı. Kent kart sistemine geçilen toplu taşıma araçlarında sürücülerin yeni uygulamaya uymadıkları ve nakit para ile yolcu taşımaya devam ettikleri görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2023 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Toplu taşıma araçlarında para kullanımı sürüyor

BAYRAM BULUT - ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)-Adana'da 1 Şubat'tan itibaren dolmuş ve özel halk otobüslerinin nakit ödeme sistemi kaldırıldı. Kent kart sistemine geçilen toplu taşıma araçlarında sürücülerin yeni uygulamaya uymadıkları ve nakit para ile yolcu taşımaya devam ettikleri görüldü.

Adana’da kent içi toplu taşıma hizmetlerinde tam otomasyona geçiş sürecinin tamamlanmasının ardından 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren özel halk otobüsleri ve dolmuşlarda paralı biniş uygulaması sona ereceği duyurulmuştu. 1 Şubat tarihi gelindiğinde ise konu resmileşti. Tüm toplu taşıma araçlarında nakit para ödemesi yapılmaması duyurusu yapıldı. Bu duyuru ile vatandaşların kent kartlara yönelmesi sağlanmaya çalışıldı.

Ancak gelinen süreçte toplu taşıma araçları olarak kullanılan dolmuşlarda nakit para alımı yasak olmasına rağmen hala kabul edildiği görüldü. Toplu taşıma aracına binen ve kent kartı olmayan vatandaşların dolmuş sürücülerine para vererek seyahatlerini gerçekleştiriyor. Sürücülerin para geçmez ve benzeri uyarılar yamadığı da ileri sürülüyor. Ücretini ödeyen bazı vatandaşlar, kent kart olmadan da seyahat edebilmeleri nedeniyle kent kart alma ihtiyacı duymuyor.

Sürücüler, nakit para aldıklarını sebebinin yolcuların kent kartlarının olmamasından kaynaklandığını söyledi. Yolcular ise, kentkart çıkartacak yer bulamadıklarını öne sürerek, “Nakit para zaten kabul ediliyor. Bizde ücretimizi ödeyerek dolmuşlarda seyahat ediyoruz. Kimsenin hakkını yemiyoruz. Paralarını veriyoruz” ifadelerini kullandılar.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kentkart sistemi 2017-2018 yılları arasında üzerinde çalışılan bir konuydu. Ancak ilk etapta özel halk otobüsleri ve dolmuşlarda hem kartlı hem de paralı sistem uygulamaya konuldu. Bu uygulama bu haliyle devam ederken, son olarak alınan bir karar doğrultusunda Adana’da kent içi toplu taşıma hizmetlerinde tam otomasyona geçiş sürecinin tamamlanmasının ardından 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren özel halk otobüsleri ve dolmuşlarda paralı biniş uygulaması sona ereceği duyurulmuştu.  

 Adana Büyükşehir Belediyesi, dolmuş ve özel halk otobüslerinin 1 Şubat'tan itibaren nakit ödeme almayacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, “1 Şubat 2023 tarihinden itibaren dolmuş ve özel halk otobüslerinde nakit ödemeyle yolculuk yapılamayacaktır. Ödemeler sadece Kent Kart, temassız kredi kartı ve banka kartı ile sağlanacaktır. Lütfen daha konforlu bir yolculuk için biniş kartlarınızı yolculuk öncesi temin ediniz” denildi.

Adana’da belediye otobüsleri ve metroda olduğu gibi bugünden itibaren özel halk otobüsleri ve minibüslerde para kullanımı kalktı. Adana Büyükşehir Belediyesi bu değişimi vatandaşların cep telefonlarına mesaj atarak duyurdu.

 Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Balcalı Özel Halk Otobüsleri Taşımacılık Kooperatifi Başkanı Mustafa Uslu o dönem gazetemize yaptığı açıklamada, “Gerçekten güzel bir sistem olacak. Araç sahipleri ne kazandıklarını bilecek, şoförler ne alacaklarını bilecekler. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a teşekkür ediyorum. Gerçekten geç kalınmış bir uygulamaydı ve nihayet hayata bu dönemde geçti” demişti.

Adana Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek’de bir aksaklık yaşanmaması için uzun zamandır bu konunun duyurusunun esnaflara yapıldığını dile getirerek, “Yürürlüğe giren uygulamayla artık minibüslerimizde para kullanımı kalktı. Kent kart ve temassız kredi kartları kullanılıyor. Yaşanan bu yeni duruma herkesin uymasını rica ediyorum. Vatandaşlar kent kartlarını alarak seyahat etmeliler” ifadelerini kullanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.