TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeterli gıda

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2022 17:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 16:01

Sağlıklı yaşamın kaynağı doğal olarak sağlıklı beslenmeden geçer. İçeriğinde neler olduğu belli olmayan, nerede ve nasıl yetiştirildiği, uygun şartlarda üretimi, kullanılan ilaçların insan sağlığı için etkileri vs. gibi soruların cevabını alamadığımız gıdaları tüketmek sağlığımız açısından büyük riskler oluşturur.

Tabi şuan tüm dünyada büyük bir gıda krizinin yaşandığını da unutmamak lazım.. Şimdi bir yandan küresel iklim krizi ile birlikte kullanılabilir tarım arazilerinin yok olması, tatlı sularımızın kirlenmesi, bazı canlı türlerinin yok olması, doğadaki tahribat, enerjideki yüksek talep vs. derken son 2 yıldrı devam eden ve büyük etki yaratan korona illeti, her geçen gün artan nüfus ile birlikte gıda ihtiyacındaki artış bugün krizin yaşanmasına neden oluyor..

Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmek dedik ya! İşte yetersiz beslenmek de sağlıklı yaşamımızı etkiliyor. O nedenle gıda güvencesi çok önem arz ediyor. Gıda güvencesi, tüm insanların sağlıklı bir yaşam için gerekli olan beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Tabi bunun için dış bağımlı olmadan kendi gıdanızı üretmek çok önemli.. Bazı durumlarda paranız olsa dahi istediğinizi alamayabiliyorsunuz. Sonuçta öncelik kendi kendine yetebilme ve varsa fazlası ticari olarak dışa satıp gelir elde etme..

Hem iklim, hem de toprak yapısı itibariyle aslında tarım ülkesiyiz. Ancak maalesef bugün bazı tarım ürünlerini dışarıdan ithal ediyor olmak bir şeyleri yanlış yapıyor anlamına geliyor. Bizden çok küçük nüfus ve tarım arazisine sahip ülkelerin dünya tarım piyasasını nasıl yönettiğini görebiliyoruz. Bu bizim için büyük bir kayıp değil mi?

Elimizdeki fırsatı iyi değerlendirip, hem kendi ihtiyacımızı karşılamak, hem de başka ülkelere satarak para kazanmanın yanında istihdam yaratma açısından büyük bir şans var bence.. Şu gıda krizinin yaşandığı dönemde, gıdada dışa bağımlı ülkeleri görebiliyoruz. Savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna’dan buğday almak için neler yapılıyor neler..

Bir zamanlar kendi kendimize yeterken, bugün dışarıdan ürün almak için neler yapıyoruz. Piyasalarda her gün yeni yeni fiyatlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Marketlerde gün günü tutmuyor. Yazık değil mi? Neden acaba!

Kendi toprağımız işletsek, her türlü ürün yetiştirilebilen ülkemizde hem iş alan yaratıp, hem de kendi ihtiyacımızı karşılasak bugün krizlerle işimiz olmaz.. Doğru ve planlı bir üretim ile bunu yapmak mümkün. Sonuçta tarım ülkesiyiz. Önemli olan planlı bir üretim..

Her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üreteni de desteklemek zorundayız. Sonuçta sağlıklı yaşam için yeterli ve güvenli gıda şart..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.