SON DAKİKA
Hava Durumu

Yüreğir BİLSEM öğrencilerinden görmeden gösteren, duymadan hissettiren baston

Yüreğir Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda tanıttıkları sensörlü bastonla görme ve işitme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2025 00:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2025 17:13
Muhabir: Meryem Ünal
Yüreğir BİLSEM öğrencilerinden görmeden gösteren, duymadan hissettiren baston

Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğinde yürütülen “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Destekleme Programı” kapsamında Yüreğir Kültür Merkezi’nde bilim fuarı düzenlendi. Yüreğir Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda tanıttıkları sensörlü baston projesiyle büyük ilgi topladı. Görme ve işitme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara çözüm üretmeyi amaçlayan öğrenciler, teknolojiyi toplumsal fayda için kullanarak dikkat çekici bir çalışmaya imza attı.

Yüreğir Bilim ve Sanat Merkezi

“Sensörlü baston engelleri aşıyor”

Yusuf Sefa Polat, Yusuf Durmuş tasarladıkları proje hakkında bilgi vererek bastonun ucunda yer alan ultrasonik mesafe sensörü sayesinde engeller ses dalgalarıyla algılanıyor ve kullanıcıya sesli ya da titreşimli uyarı gönderdiğini belirterek şu ifadeleri kullandılar: “Bu proje ile görme engelli vatandaşların günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları çözmek istedik. Çevremizdeki görme engelli bireylerin bastonlarını sıkça kaybettiklerini ve mevcut çözümlerin yeterli olmadığını gözlemledik. Biz de teknolojiyi kullanarak yenilikçi bir baston geliştirdik. Eğer birey hem görme hem de duyma engelliyse bastona titreşim özelliği ekledik. Bastonun maliyeti 500 TL oldu. Katlanabilir, daha ince ve uzun bir model için çalışıyoruz. Ayrıca patentini de almayı planlıyoruz.”

“Projemizin fikri çocuklardan geldi”

Uçak Elektroniği Öğretmeni Mehmet Ali Sebuktekin, “Projemizi hazırlamamız 3 hafta sürdü. Projemizin fikri tamamen çocuklardan çıktı. Bastonu oluşturmamız, pil kutusu ve elektronik kısmı görünmeyecek şekilde entegre etmemiz biraz zaman aldı. Ayrıca bastonun hafif olması bizim için önemliydi” diye ifade etti.

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.