TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çevreci köylüler, ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemek istedi

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy mahallesindeki çevreci köylüler, Yeniköy ve Kemerköy Termik santralleri için kömür ocağı açılmak istenen Akbelen ormanındaki ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemeye çalıştı.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2023 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2023 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çevreci köylüler, ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemek istedi

Serhat AKARSU

(Haber Merkezi) - Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy mahallesindeki aralarında kadınların da bulunduğu çevreci köylüler, termik santrallere kömür sağlamak amacıyla kömür ocağı açılmak istenen Akbelen ormanındaki ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemeye çalıştı.

Akbelen ormanında Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için açılacak maden sahasında ormanlık ve zeytinlikleri korumak için iki yıldır nöbet tutan çevreciler ve İkizköylüler, 2 gün önce sabah saatlerinde bölgeye jandarma ve TOMA’ların geldiğini görünce, sosyal medya üzerinden destek çağrısında bulunmuştu.

Aralarında kadınların da bulunduğu İkizköylü çevreciler, bugün de Akbelen ormanında ağaçların kesildiği bölgeye gitti. Jandarmanın ilerlemelerine izin vermediği grupta bulunanlar, ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemek istedi.

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal da, köylüler ve çevrecilerin Anayasal haklarını kullandığını belirterek, kendilerine engel olunmamasını istedi. 

Destek açıklamaları peş peşe geldi

Türk TORAKS Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu da konuyla ilgili açıklama yaptı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürlüğü’ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunulan açıklamada, “Bu kıyıma dur deyin! Nefes alma kaynaklarımız, ağaçlarımız yangınlarla yok olurken, dünyamız iklim krizi ile yanıp kavrulurken, dünyamızın adeta bir sigortası görevi gören ormanlarımıza kıyılmasına izin vermeyin. Bölgedeki orman ekosisteminin Ören – Yoğunoluk istikametindeki kısmı geçtiğimiz yıllarda ülkemizde yaşanan orman yangınlarında tamamen yok olmuştur. Ayrıca Hüsamlar, Çakıralan, Sekköy, Bağdamlar bölgesindeki orman alanları Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi tarafından kömür elde etmek amacıyla kesilmiştir. Kömür sahasından Kuzeybatı istikametindeki son doğal orman Akbelen Ormanı’dır. Bu yapılanlar ülkemizin de imzaladığı Paris anlaşmasında belirtilen 'enerji için kömür kullanımını sonlandırma' taahhüdü ile çelişmektedir. Muğla’daki üç termik santral, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 2’sini oluşturmaktadır ve ülkemizin kurulu enerji gücü ülke ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak kapasitededir. Ayrıca; Akbelen ormanı, yerleşimler, tarım alanları ile maden sahaları arasında kalan son doğal yaşam ortamı olduğu için özellikle Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Ek Liste II Kesin Korunacak Hayvan Türleri listesinde bulunan ve alanda en az bir defa gözlemlenen veya sesi duyulan kuş türlerinin üreme, beslenme, barınma ve dinlenme amacıyla kullandığı doğal yaşam ortamıdır." denildi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri  

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri tarafından yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"Dünya, büyük felaketlerin yaşandığı küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu tehdit artık krize dönüşmüştür. İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. Bu bilinçle yaklaşık 2 senedir ormanların ekosistem üzerindeki etkinin bozulmaması için Akbelen ormanlarını korumak ve ranta kurban edilmesini engellemek için başta İkizköylüler olmak üzere ülkemizdeki bütün yaşam hakkı savunucuları, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve siyasi partiler nöbet tutmuşlardır. Başta Akbelen ormanları olmak üzere ülkemizdeki bütün ekosistem varlıklarımızı korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz.
"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.