SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Süleyman Pampal: "Kozan'da büyük depremler beklenmiyor, ancak yapıların dayanıklılığı kritik"

Kozan'da düzenlenen "Kozan'ın Deprem Riskleri" konulu konferansta konuşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgedeki deprem tehlikesinin büyük ölçekli olmadığını ancak zemin özelliklerinin ve yapı dayanıklılığının depreme karşı risk oluşturduğunu vurguladı. Pampal, bölgedeki fay hatlarının genellikle 5-6 büyüklüğünde depremler ürettiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2025 20:05
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2025 21:09
Kaynak: İHA
Prof. Dr. Süleyman Pampal: "Kozan'da büyük depremler beklenmiyor, ancak yapıların dayanıklılığı kritik"

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ikinci yıl dönümünde, Kozan’da deprem riskleri masaya yatırıldı. Kozan Belediye Sineması’nda, sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen “Kozan’ın Deprem Riskleri” konulu konferansa, bölge halkı, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri büyük ilgi gösterdi. Konferansın konuşmacısı ise Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal oldu. Pampal, yaklaşık iki saat süren sunumunda, Çukurova bölgesindeki deprem risklerini, yapıların dayanıklılığını ve bölgedeki fay hatlarını derinlemesine inceledi.

“Büyük Ölçekli Depremler Kozan’da Beklenmiyor”

Prof. Dr. Süleyman Pampal, konferansta yaptığı sunumda Kozan’ın deprem riski hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pampal, bölgedeki deprem tehlikesine dair, “Kozan’da deprem tehlikesi var ama büyük ölçekte değil” ifadesini kullandı. Çevre bölgelerdeki fay hatlarının, genellikle 5 ila 6 büyüklüğünde depremler üretebildiğini belirten Pampal, büyük ve yıkıcı depremler için bir tehdit oluşturan fay hatlarının Kozan çevresinde yer almadığını vurguladı. Özellikle 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem üretebilecek büyük fayların bölgede bulunmadığını kaydetti.

Pampal, “Savrun Fayı aktif değil ve Kozan'da büyük bir deprem beklenmiyor. Ancak bazı faylar 5-6 büyüklüğünde depremler üretebilir. Bu tür depremler, bölgedeki yapı kalitesine bağlı olarak önemli hasarlara yol açabilir. Geçmişte Kozan’da 5.5 büyüklüğünde bir deprem yaşandı, fakat bu deprem büyük bir yıkım yaratmadı” dedi. Ayrıca, Kozan’daki Akçaluşağı Fayı’nın 6 büyüklüğünün biraz üzerinde bir deprem üretebileceğini ancak bu tür bir olayda da hasarın yapısal unsurlara bağlı olarak değişebileceğini ifade etti.

Çukurova Bölgesindeki Zemin Özellikleri ve Deprem Riski

Pampal, konferansta Çukurova bölgesinin zemin yapısının deprem riski üzerindeki etkilerine de değindi. Bölgenin alüvyon zeminlerden oluştuğuna dikkat çeken Pampal, yer altı su seviyesinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Bu durumun, depremler sırasında zemin sıvılaşmasına yol açabileceğini ve zeminin davranışının, depremde oluşacak yıkımı etkileyebileceğini belirtti. Özellikle çok katlı binaların inşa edilmesiyle yıkım riskinin arttığını ifade etti. Bu tür binaların depreme dayanıklı şekilde inşa edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Pampal, Çukurova’nın yüksek riskli bölgelerden biri olduğunu söyledi.

Kentsel Dönüşüm

Pampal, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından oluşan hasarın büyük kısmının, yapıların dayanıklılığından kaynaklandığını belirtti. Kozan’daki yapı stoğunun da depreme ne kadar dayanıklı olduğunun önemine dikkat çeken Pampal, depreme dayanıklı olmayan yapılar için güçlendirme ya da yenileme çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. “6 Şubat’tan sonra hasar gören binaların güçlendirilmesi ya da yenilenmesi gerekiyor. AFAD tarafından yapılan hasar tespitleri, bu konuda önemli bir veri kaynağıdır. Eğer binanız hasar aldıysa, kentsel dönüşüm yasasından faydalanarak yenileme çalışmalarına başlamanız şart” diyerek, vatandaşlara binalarını gözden geçirmeleri ve gerekli yenileme işlemlerini başlatmaları tavsiyesinde bulundu.

Deprem Bilincinin Artırılması

Konferans sonunda katılımcılar, bölgedeki fay hatları, bina dayanıklılığı ve deprem hazırlıkları ile ilgili sorularını Prof. Dr. Pampal’a yöneltti. Pampal, soruları yanıtlayarak, deprem bilincinin artırılmasının, bireylerin ve toplumların güvenliği açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Katılımcılara, afet anında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgi verirken, deprem öncesi ve sonrası hazırlıkların önemini vurguladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.