TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SpaceX Roketi Test Fırlatması İçin FAA Tarafından Onaylandı

Bugüne kadar yapılmış en güçlü roket olarak kabul edilen ve sonunda insanları Ay'a ve Mars'a götürmek için kullanılacak olan SpaceX Starship roketinin fırlatma lisansı dün (14 Nisan Cuma) federal düzenleyiciler tarafından onaylandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2023 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2023 11:21
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
SpaceX Roketi Test Fırlatması İçin FAA Tarafından Onaylandı

SERHAT AKARSU - Özel Haber

ADANA (İLKHABER) – Bugüne kadar yapılmış en güçlü roket olarak kabul edilen ve sonunda insanları Ay'a ve Mars'a götürmek için kullanılacak olan SpaceX Starship roketinin fırlatma lisansı dün (14 Nisan Cuma) federal düzenleyiciler tarafından onaylandı.

Ticari roket fırlatmalarına lisans veren Federal Havacılık İdaresi, SpaceX'in Meksika sınırına yakın Brownsville, Teksas'ın doğusundaki tesislerinden roketin mürettebatsız uçuş testi için şirketin talebini kabul ettiğini açıkladı.

FAA'dan yapılan açıklamada, "Kapsamlı bir lisans değerlendirme sürecinin ardından FAA, SpaceX'in tüm güvenlik, çevre, politika, faydalı yük, hava sahası entegrasyonu ve mali sorumluluk gerekliliklerini karşıladığına karar verdi" denildi.

Şirket web sitesinde yaptığı açıklamada, "SpaceX, Teksas'taki Starbase'den tam entegre Starship ve Super Heavy roketinin ilk uçuş testi için 17 Nisan Pazartesi gününü hedefliyor" dedi. "150 dakikalık test penceresi CDT saatiyle sabah 7:00'de, Türkiye saatiyle 15:00’da açılacak."

SpaceX, Super Heavy roketini ve Starship uzay aracını "Starship" olarak adlandırdığını söyledi. NASA, astronotları bir üs inşa etmek üzere Ay'a ve Mars'a götürecek Artemis görevlerinde Starship roketini kullanmak üzere SpaceX ile anlaştı. Starship tam olarak faaliyete geçtiğinde yörüngeye 100 ila 150 ton kargo taşıyabilecek. SpaceX'in iş gücü Falcon 9 roketi 22 ton yük taşıma kapasitesine sahip. Super Heavy roket güçlendiricisi, alt soğutmalı sıvı metan ve sıvı oksijenle doldurulmuş 33 Raptor motoru kullanacak ve kalkışta Falcon 9'un Merlin motorunun iki katı olan 16,5 milyon pounddan fazla itme gücü üretecek.

Şirket Starship roketinin "Dünya'nın yörüngesine mürettebat ve kargo taşımak, insanlığın Ay'a dönmesine yardımcı olmak ve Mars'a ve ötesine seyahat etmek için tasarlanmış tamamen yeniden kullanılabilir bir ulaşım sistemi olduğunu" söyledi.

Pazartesi günkü test fırlatmasında, Super Heavy roket güçlendiricisi ilk aşama ayrıldıktan sonra Meksika Körfezi'ne düşecek, ancak SpaceX gelecekteki uçuşlarda güçlendiriciyi fırlatma alanına dik bir inişe yönlendirmeyi planladığını söyledi. Starship uzay aracı Dünya'da neredeyse tam bir tur atacak ve uçuşunu Hawaii açıklarında bir sıçrama ile sonlandıracak. SpaceX uzay aracını kurtarmaya çalışmayacak. Ayrıca SpaceX, Starship'in üst aşamasının birden fazla yörünge altı uçuş testini tamamladığını söyledi.

Şirket, "Uçuş testleri aracın tasarımının doğrulanmasına yardımcı oldu ve Starship'in motorlarını yeniden ateşlemeden ve iniş için dikey bir konfigürasyona geçmeden önce ses altı giriş aşamasında uçabileceğini kanıtladı" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.