TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem! 1 Ocak'ta başlıyor: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi devreye giriyor

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını önlemek amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) 1 Ocak 2025'te zorunlu hale getirecek.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2024 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2024 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem! 1 Ocak'ta başlıyor: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi devreye giriyor

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi kayıplarını önlemek amacıyla 1 Ocak 2025’te zorunlu hale getireceği ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) ilişkin UTTS Taşıt Montaj Firmalarına bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını ve vergi kayıplarını önlemek için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. UTTS, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek plakaların sisteme otomatik olarak aktarılmasını sağlayacak.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, UTTS'nin kurulum ve işletmesinden sorumlu olacak. UTTS'nin hayata geçirilmesiyle vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu kiralama, işletmeye kaydetme ya da işte kullanma yolu ile akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor. 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile söz konusu taşıt gruplarına UTTS’ye dahil olma zorunluluğu getirildi. Aksi halde, Tebliğe göre 1 Ocak 2025’ten itibaren söz konusu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyanlarında gider olarak gösterilemeyecek.

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE UTTS BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesinin uygulanma sürecinde akaryakıt sektöründeki ilgili paydaşları düzenli olarak bilgilendirme toplantılarıyla bilgilendiriyor. Geçtiğimiz hafta, UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvuru yapabilecek firmaların temsilcileriyle bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya, otomotiv ana sanayi firmaları, sektör dernekleri, yetkili ve özel servislerin temsilcileri de katıldı. Darphane yetkilileri, toplantıda sistemin işleyişi, yetkilendirilecek Taşıt Montaj Firmalarının görev ve sorumlulukları, firmaların ve alt bayilerinin ön kayıt koşulları ile yetkilendirme süreci ve takvimi hakkında detaylı bilgi verdi.

Bu bilgilendirme toplantılarıyla UTTS'nin başarılı bir şekilde uygulanması ve sektördeki paydaşların sürece hazırlanması amaçlanıyor.

UTTS TEBLİĞİ İLE TAŞIT TANIMA BİRİMİ VE TAŞIT TANIMA OKUYUCU ZORUNLULUĞU BAŞLADI

UTTS Tebliği, 5 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bu tebliğe göre, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmaları zorunlu hale geldi.

Sistemin kurulum ve işletim esasları, yetkili firma işlemleri ve UTTS kullanılarak yapılacak akaryakıt satışlarında belge düzeni de 5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan tebliğ ile belirlenmişti. Araçların yakıt depo girişine takılacak olan ‘Taşıt Tanıma Birimi’ (TTB) cihazında dijital olarak saklanan plaka bilgisi, akaryakıt alımı esnasında yakıt pompa tabancasına takılı ‘Taşıt Tanıma Okuyucu' cihaz tarafından otomatik olarak okunarak güvenlikli haberleşme yolu ile Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletiliyor. Bu sayede, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işleniyor, böylece UTTS ile taşıt plakalarının sisteme elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması da engellenmiş oluyor.

TAŞIT TANIMA BİRİMİ (TTB) MONTAJI VE UTTS GEÇİŞ ZORUNLULUĞU

Araçlardan söküldüğünde veya sahiplik/plaka bilgisinin değişmesi durumunda taşıtlara yeni TTB takılacak. Montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilecek Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilecek.

Akaryakıt harcamalarını gider gösteren, vergi mükellefi statüsünde olan gerçek ve tüzel kişilerin taşıtlarının UTTS'ye geçme zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsama girmeyen taşıtlar gönüllü olarak UTTS'ye kayıt yaptırabilecek.

Yıllık yaklaşık 15 milyar Türk Lirası'nı bulduğu tahmin edilen vergi kaybının önlenmesi, yeni sistemle amaçlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.