Binlerce arı Tufanbeyli yaylalarında bal mesaisine başladı

Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte arıcılar da yüksek rakımlı yaylalara göç etti. Adana'nın Tufanbeyli ilçesindeki yaylalık alanlara kovanlarını taşıyan emekli öğretmen ve arıcı Mustafa Işık, arıların yaz boyunca zengin bitki örtüsünden faydalanarak bal üretimine katkı sağlayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2026 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2026 10:21
Muhabir: MERYEM ÜNAL
Binlerce arı Tufanbeyli yaylalarında bal mesaisine başladı

Yaz mevsiminin etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte Adana’da arıcıların yayla yolculuğu da başladı. Hava sıcaklıklarının yükselmesi ve ovadaki bitki örtüsünün zayıflamaya başlaması nedeniyle birçok üretici, kovanlarını daha serin ve nektar bakımından zengin yüksek rakımlı bölgelere taşımaya başladı. Adana’nın önemli bal üretim merkezlerinden biri olan Tufanbeyli ilçesindeki yaylalar ise bu yıl da binlerce arıya ev sahipliği yapıyor.

Yıllardır arıcılıkla uğraşan emekli öğretmen Mustafa Işık da kovanlarını Tufanbeyli’nin yaylalarına çıkaran üreticiler arasında yer aldı. Titizlikle gerçekleştirilen nakliye sürecinin ardından yeni yaşam alanlarına yerleştirilen arılar, yaz boyunca bölgenin zengin florasından faydalanarak bal üretimi gerçekleştirecek.

“EMEĞİN KARŞILIĞINI KALİTELİ BAL OLARAK ALIYORUZ”

Yaylalardaki doğal floraya dikkat çeken Işık, "Arılarımız burada kekik, geven, yabani çiçekler ve birçok endemik bitkiden nektar topluyor. Bu da balın hem kalitesini hem de aromasını artırıyor. Yaz boyunca burada kalacağız. Sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte yeniden farklı bölgelere geçiş yapacağız. 1 Haziran 2026 tarihi itibarıyla arılarımızla Adana Tufanbeyli yaylasındayız. Doğa harika. Arılarımız sevinçle çalışıyorlar. Tüm arıcı arkadaşlara verimli bir sezon olmasını diliyorum. Tabi ki diğer üretim işiyle uğraşan insanlarımıza da. Arıcılık dışarıdan kolay gibi görünse de oldukça zahmetli bir iş. Gece gündüz takip gerektiriyor. Ancak doğanın içinde olmak ve emeğinizin karşılığını kaliteli bal olarak almak bütün yorgunluğu unutturuyor" diye konuştu.

“DOĞAL YAŞAM İÇİN ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Öte yandan arıcılar, son yıllarda artan maliyetlerin sektörü zorladığını dile getiriyor. Kovan, temel petek, şeker, ilaç ve nakliye giderlerinde yaşanan artışların üretim maliyetlerini önemli ölçüde yükselttiğini belirten üreticiler, buna rağmen kaliteli üretim için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ediyor. Arıcılar, özellikle yakıt fiyatlarının yayla göçlerini maliyetli hale getirdiğini belirterek, “Kovanların taşınması ciddi bir organizasyon gerektiriyor. Buna rağmen üretimden vazgeçmiyoruz. Çünkü arıcılık hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de doğal yaşamın devamı açısından büyük önem taşıyor” dedi.

ARICILAR BU YIL DAHA YÜKSEK VERİM BEKLİYOR

Uzmanlar ise, arıcılığın yalnızca bal üretimiyle sınırlı olmadığını, bitkisel üretimde tozlaşmayı sağlayarak tarımsal verimliliğe de önemli katkılar sunduğunu belirtiyor. Tufanbeyli'nin zengin bitki örtüsü ve temiz doğası sayesinde üretilen yayla balı ise hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de Türkiye'nin farklı illerine gönderiliyor. Yaz boyunca yaylalarda çalışmalarını sürdürecek olan arıcılar, hava şartlarının uygun seyretmesi halinde bu yıl bal veriminin geçen yıla göre daha yüksek olmasını bekliyor.

Kaynak: MERYEM ÜNAL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.