TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Köşger: Adana çok iyi bir potansiyele sahip

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Adana'yı inşallah olması gereken noktalara taşıyacağız. Ben bu anlamda Adana’da çok önemli, çok iyi bir potansiyel görüyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
Köşger: Adana çok iyi bir potansiyele sahip

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) –Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Ticaret Borsası (ATB), Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) tarafından, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında "Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Yarını" başlıklı panel düzenlendi. 
Adana Ticaret Odası (ATO) Toplantı Salonu'nda düzenlenen panel Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlik, müzik dinletisi ve eski Adana fotoğrafları sergisi ile başladı. Panelde konuşan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana'nın Türkiye'deki ilk sanayileşen şehirlerden birisi olduğunu söyledi.  “Cumhuriyetin 100. Yılında “Adana'nın Dünü, Bugünü, Yarını” adlı panelde bir araya geldiklerini söyleyen Köşger,  kendisinin Adana'da 60 günü yeni tamamladığını anlattı. Dünü bilmeyenin, bu günü anlayamayacağını aktaran Köşger, “Dolayısıyla siz benden daha eski Adanalısınız. Dününü bilmeyen bugününü, anlayamaz; dününü bilmeyen yarınına ışık tutamaz.  Adana bu noktaya nasıl geldi, bu konuda akademisyenlerimiz bizlere önemli bilgiler verecekler” dedi.

vali köşger


TÜRKİYE'DEKİ İLK TARIM FUARI, ADANA'DA AÇILDI
Vali Köşger, Türkiye'deki ilk tarım fuarının, Adana'da açıldığını kaydetti. Bunların tevekkeli ve rastgele işler olmadığını söyleyen Köşger, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uluslararası tarım fuarının Adana'da açılmış olması, vizyon sahibi Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana’nın ne kadar önemli, ne kadar potansiyeli yüksek bir şehir olduğunun aslında keşfi ile alakalı bir durumdur. Tarımsal üretimin ve tarımsal sanayinin ilk başladığı yer Adana. Adana'da tarımsal üretimin artmasıyla birlikte sanayileşme başlamıştır. Türkiye'de ilk sanayileşen illerden biri belki de ilki Adana’dır” diye konuştu.


ADANA’DA ÇOK ÖNEMLİ, ÇOK İYİ BİR POTANSİYEL GÖRÜYORUM
Adana’da çok önemli, çok iyi bir potansiyel gördüğünü işaret eden Köşger, “Geldiğimiz noktada Adana’da bugün ivme kaybetme söz konusu,  ama şu bir realitedir ki coğrafya değişmiyor, toprak burası, arz değişmiyor, iklim aynı, deniz burada duruyor, Toroslar orada duruyor, Çukurova burada duruyor, sanayi tecrübesi burada duruyor, bu işleri gerçekleştiren insanlar, onların ikincil üçüncül ardılları, o kuşaklar  burada duruyor,  bu tecrübe burada duruyor. Belki biraz tozlanmıştır, belki küllenmiştir ama hep beraber bu tozları üfleyeceğiz ve Adana'yı inşallah olması gereken noktalara taşıyacağız. Ben bu anlamda Adana’da çok önemli, çok iyi bir potansiyel görüyorum. Bu konuda çok ümitvarım, hep beraber bu ümidi gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.


BAYRAM:  İKİNCİ YÜZYILA MERHABA DERKEN ÜZERİMİZE DÜŞEN MİSYONUN FARKINDAYIZ
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram ise Cumhuriyetin 100. yaşında çatısı altında bulundukları Adana Ticaret Odası'nın 130 yaşında olduğunu belirtti. 35 bin üyeye hizmet veren Adana Ticaret Odası'nın (ATO) Türkiye'nin en eski odaları arasında yer aldığını anlatan Bayram, "İkinci yüzyıla merhaba derken üzerimize düşen misyonun farkındayız ve Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın kurduğu cumhuriyetin çok daha ileriye yürümesi için var gücümüzle çalışacağız. Müreffeh bir Türkiye'yi bizden sonraki evlatlarımıza miras bırakmak adına, yarınlara daha güzel bakabilmek adına üreten bir ülke olmak için çalışmalarımızdan geri durmayacağız” ifadelerini kullandı. 


KIVANÇ: ADANA’NIN YILLAR BOYUNCA İHRACAT ARTIŞI DEVAM ETTİ
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç,  2023 yılsonu itibariyle depremin de etkisiyle ‘ufak’ bir gerileme beklense de Adana’nın yıllar boyunca ihracat artışının devam ettiğini, özellikle yeni yatırımlara paralel olarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu rakamın çok daha fazla artacağını kaydetti.  Adana’nın otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden, tekstile, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer aldığını, 168 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Kıvanç, 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaşan Adana’nın son yıllarda Türkiye ortalamasının üstünde ihracat yaptığının altını çizdi. 


BİR ÇEKİM MERKEZİ KONUMUNDA
Çevre illerle birlikte 8 milyona yakın bir nüfus ile bölgesinde bir çekim merkezi konumunda olan Adana, Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi olma hedefine emin adımlarla ilerlediğini belirten Kıvanç, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan bir çalışmada Adana’nın, Türkiye’de gelişim potansiyeli yüksek 2 ilden biri olarak gösterildiğini söyledi. Adana’nın gelecekteki konumu açısından önemli bir mesaj niteliğinde olduğunu vurgulayan Kıvanç, “Makro politik risklere ve küresel çaptaki belirsizliklere rağmen bölgemiz, çok yönlü üretim kabiliyetleri, güçlü tedarikçi ağı, güvenilir altyapısı, işgücü rekabetçiliği ve Avrupa Birliği pazarına gümrüksüz erişimi sayesinde önemli bir potansiyel taşımaktadır. Adana’mız bir değişim ve dönüşümün içerisinde. Bölgede birbirinden önemli yatırımların birçoğu başladı, birçoğu ise planlamaları tamamlandı, yatırıma başlanıyor” dedi.


ADANA’DA 46 BİN 543 İŞ YERİ VE 550 BİN KAYITLI ÇALIŞAN
Adana’nın 2021 yılı itibariyle sağladığı 140 milyar lirayı aşan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve yüzde 2’lik payla 10’uncu il olduğunu anlatan Kıvanç, 2023 Temmuz ayı verilerine göre ilde 46 bin 543 iş yeri ve 550 bin kayıtlı çalışan olduğunu açıkladı.  Adana’da, toplam 5 yeni organize sanayi bölgesi, 15’e yakın küçük sanayi sitesinin kurulmasıyla Cumhuriyetin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacağının altını çizen Kıvanç, “Türkiye’nin ikinci bir Marmara bölgesi olacaktır. Bu yatırımların tamamlanması ve gerçekleşmesi için Adana Valiliğimiz koordinasyonunda, kentin tüm paydaşları olarak seferber olmuş durumdayız. Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı ve yeni yapılacak olan konteyner limanını da düşündüğümüzde; bu yatırımların bölgemizin kalkınmasında öncü rol üstleneceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 


KİMLER KATILDI
Panel kısa film gösterimi ve alanında uzman akademisyenlerin anlatımları ile sona erdi. Panele Sedat Memili, Cezmi Yurtsever ve Ahmet Karataş’ın konuşmacı olarak katıldıkları panele Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, AOSB Başkanı Bekir Sütcü ve çok sayıda davetli katıldı.
 

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.