TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Limon fiyatları Adana'da üreticileri üzdü

Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Adana'daki limon üreticileri, fiyatların düşmesinden dolayı mağduriyet yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 10:35
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Limon fiyatları Adana'da üreticileri üzdü

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) - Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, girdi fiyatlarının yükselmesi sonucu artan üretim maliyetlerinin, üreticileri zararına limon satar duruma getirdiğini söyledi.

Cahit İncefikir, Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Adana'daki limon rekoltesi ve kalitesinin yüksek olduğunu, ancak ihracattaki tıkanmadan dolayı iç pazardaki doluluğun fiyatları düşürdüğünü söyledi.

Cahit İncefikir-1

Girdi fiyatlarından dolayı ağırlaşan koşullar nedeniyle limon üreticilerinin desteklenmesi çağrısında bulunan Cahit İncefikir, "Narenciye üreticileri desteklenmezse bu yıl Adana'da başlayan ağaç kesimleri önümüzdeki yıl artarak devam edecek. Kurulum masrafı yüksek olan limon bahçelerini korumak ve üretimine devam etmek isteyen çiftçilere acil destek sağlanmalı." dedi.

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, Çukurova bölgesinde erkenci çeşit mayer cinsi limon 0,5 TL’ye kadar düştüğünü ifade ederek, şöyle devam etti.

Limon üretimi2

"Ülkemizin narenciye üretimimizin yüzde 90’ı Adana, Mersin, Hatay ve Antalya’da yapılıyor. Limon üretiminin yüzde 78,3’ü, greyfurt üretiminin yüzde 91,6'sı, portakal üretiminin yüzde 34'ü, mandalina üretiminin yüzde 47,5'i, turunç üretiminin ise yüzde 66,6’sı narenciyenin ana üretim merkezi kabul edilen Adana ve Mersin'de gerçekleşiyor. Narenciyede zirai mücadele, biyolojik mücadele ve biyoteknik mücadelenin maliyeti yüksek. Girdi maliyetlerinin sürekli artmasından dolayı üreticileri gelecek dönemlerde daha sıkıntılı günler bekliyor. Dolayısıyla hem üretim konusunda hem de fiyatların çok düşmesinden dolayı üreticiler destek istiyor.”

Limon üretimi

İncefikir, aynı zamanda ihracat konusunda yeni alternatif pazarlar bulunması, üretimin iç ve dış pazar talebine göre kontrollü bir şekilde yapılmasının sağlanması, limondaki analiz ücretlerinin düşürülmesi, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteklerinin artırılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.