TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkez Bankası faiz kararı beklentileri: Nisan ayında sabit tutulacak mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı, Nisan ayında açıklanacak. Beklentiler, geçtiğimiz ay yapılan faiz artışının ardından politika faizinin sabit tutulacağı yönünde. Ancak, piyasada farklı görüşler de var. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
Merkez Bankası faiz kararı beklentileri: Nisan ayında sabit tutulacak mı?

25 Nisan 2024 tarihinde saat 14.00'ta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak olan faiz kararı, ekonomi ve piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Geçtiğimiz ay yapılan faiz artışının ardından, Nisan ayı için beklentilerin %50'de sabit bırakılması yönünde.

Ocak ve Şubat aylarında yılbaşında yaşanan fiyat artışları ve TL'nin değer kaybı etkisiyle enflasyonun beklenenden yüksek seyrettiği gözlemlendi. Ancak, Mayıs ayında enflasyonun zirve yapması ve yıl sonuna doğru düşüşe geçmesi öngörülüyor. TCMB, bu düşüşün yıl sonunda enflasyonu %36'ya çekeceğini açıklasa da piyasa beklentileri daha sınırlı bir düşüş öngörüyor.

Bir Reuters anketine göre, 14 ekonomistin neredeyse tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir. Ancak, bazı ekonomistler faizde 500 baz puanlık bir artış öngörürken, diğerleri 250 baz puanlık bir artış bekliyor. TCMB, geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından sıkılaştırma politikasını benimsemiş ve toplamda 4,150 baz puana kadar faiz artışı gerçekleştirmişti.

Mart ayında enflasyon görünümündeki bozulma sebebiyle politika faizini %50 seviyesine yükselten TCMB, sıkı para politikası duruşunu enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam ettireceğini belirtmişti. Ancak, TCMB Başkanı Fatih Karahan, faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğini ve enflasyonun yılsonu tahminine doğru ilerleyeceğini ifade etti.

Ankete katılan ekonomistlerin çoğu, yılın geri kalanında faiz artışı beklemediğini belirtirken, uluslararası kuruluşlar ve Türkiye'nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve para politikasının işlevsel olduğunu dile getirdi.

Reuters anketine göre, politika faizinin yıl sonunda %45 seviyesinde bekleniyor. Ankete katılan dokuz kurumun tahminleri ise %35 ila %52.5 bandında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.