TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomotiv sektöründe yeni dönem: Araç satışlarında büyük değişim!

Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle ikinci el araç satışlarında önemli değişiklikler yaşanacak. Güvenli Ödeme Sistemi zorunlu hale gelirken, tüketici hakları daha da güçlendirildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2024 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
Otomotiv sektöründe yeni dönem: Araç satışlarında büyük değişim!

Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı yeni yönetmelikle, ikinci el araç alım satımında önemli değişiklikler yaşanacak. Özellikle güvenli ödeme sisteminin zorunlu hale getirilmesiyle tüketiciler artık daha güvende olacak.

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ İLE DOLANDIRICILIĞA DUR

İkinci el araç alım satımlarında sıkça karşılaşılan dolandırıcılık olaylarına karşı önemli bir adım atıldı. Yeni yönetmelikle birlikte, tüm ikinci el araç satışlarında güvenli ödeme sisteminin kullanılması zorunlu hale geldi. Bu sayede, alıcılar sahte para kullanma riski, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi gibi sorunlarla karşılaşmayacaklar.

TÜKETİCİ HAKLARI GÜÇLENDİRİLDİ

Yalnızca güvenli ödeme sistemi değil, aynı zamanda tüketicilerin sipariş verme sürecinde de hakları güçlendirildi. Kısmi ödemelerde sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirilerek, alıcıların mağdur olma riskleri azaltıldı. Ayrıca, alıcılar siparişlerini belirli bir süre içinde ceza ödemeden iptal edebilecekler.

DİSTRİBÜTÖR VE YETKİLİ SATICILARA YENİ KURALLAR

Yeni yönetmelik, sadece tüketicileri değil, aynı zamanda distribütör ve yetkili satıcıları da kapsıyor. Bu sayede sektörde daha adil bir rekabet ortamı oluşturulması hedefleniyor. Distribütörlerin fiyat artışlarına ve taşıt teslimat sürelerine ilişkin sınırlamalar getirilerek, tüketicilerin mağdur olması önlenecek.

YETKİ BELGESİ ŞARTLARINDA KOLAYLAŞTIRMA

İkinci el araç ticaretiyle uğraşan işletmelerin yetki belgesi almasını kolaylaştırmak amacıyla da bazı düzenlemeler yapıldı. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı. Ancak, lise mezuniyeti şartı korunmaya devam ediyor.

Elektronik İhalelerde Şeffaflık

Elektronik ortamdaki araç ihalelerinde şeffaflığın sağlanması için de yeni kurallar getirildi. İhale şartlarının ve satışa sunulan araçlara ilişkin bilgilerin detaylı bir şekilde ilan edilmesi zorunlu hale getirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi temininde yaşanan sıkıntıları gidermek ve işletmelerin yetki belgesiz faaliyet göstermelerinin önüne geçmek amacıyla, iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olma şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı. Böylece diğer tüm şartları taşımalarına rağmen ruhsat şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırıldı. Bununla birlikte, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin ruhsat mevzuatı kapsamında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlülükleri devam etmektedir."

Açıklamada yetki belgesi şartları arasındaki lise mezuniyeti şartının korunduğu belirtilerek "Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla vergi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler için 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında lise mezuniyet şartının aranmamasına yönelik düzenleme yapıldı. Böylece sektörün en önemli taleplerinden biri daha Ticaret Bakanlığınca karşılanmış oldu" ifadesi kullanıldı.

Elektronik ortamdaki ihalelerin güvenli ve şeffaf şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanmasının amaçlandığı belirtilen açıklamada, ihale şartlarının ve satışa sunulan taşıtlara ilişkin detaylı bilgilerin ihale platformunda ilan edilmesi, ihale fiyatının adil rekabet kurallarına uygun olarak belirlenmesi, ihale platformu işleticisinin ve satıcının doğrudan veya dolaylı olarak ihaleye katılamaması gibi asgari kurallar belirlendiği bildirildi.

İnternet üzerinden yapılan ön değerlendirme kuralları belirlendi

İnternet üzerinden yapılan taşıt ön değerlendirmesinde uyulması gereken kuralların belirlendiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Taşıtını satmak isteyen vatandaşlarımızı yanıltacak fiyat tekliflerinin önüne geçmek ve ön değerleme yapan işletmeler arasında rekabeti bozucu uygulamaları engellemek amacıyla, elektronik ortamda yapılan ön değerlemelerde taşıt sahibine sunulan ilk fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki farkın yüzde 5’ten fazla olmaması, verilen teklifin asgari 24 saat geçerli olması ve fiziksel incelemesi yapılan taşıta aynı gün içinde nihai teklif verilmesine yönelik düzenleme yapıldı."

Öte yandan, yönetmeliğin yetkili satıcıların yükümlülükleri, sipariş usulü satışları ile ihale platformu ve ön değerlemeye ilişkin yükümlülükleri 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Ödeme sistemine ilişkin değişiklikler işletmeler için yürürlüğe girerken, diğer gerçek veya tüzel kişiler bakımından bir ay sonra yürürlükte olacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.