TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TCMB, 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayınladı. Rapora göre, haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 1,64 oranında artış gösterdi ve yıllık enflasyon 3,85 puan azalarak yüzde 71,60 seviyesine geriledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 11:50
Kaynak: Haber Merkezi
TCMB, 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımladı

TCMB: Yıllık enflasyon hizmet grubunda sınırlı olmak üzere tüm gruplarda geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayınladı. Rapora göre, haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 1,64 oranında artarak yıllık enflasyon yüzde 71,60 seviyesine geriledi.

Haziran ayı verilerine göre, tüm gruplarda yıllık enflasyon gerileme gösterdi, ancak hizmetler grubunda belirgin bir artış kaydedildi. Özellikle kira ve lokanta-otel alt gruplarındaki fiyat artışları yavaşlarken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde güçlendi.

Raporda şöyle denildi:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,64 oranında yükseldi. Bu artışla birlikte yıllık enflasyon ise 3,85 puan azalarak yüzde 71,60 seviyesine gerilemiş oldu.

YILLIK ENFLASYON TÜM GRUPLARDA GERİLEDİ

Yıllık enflasyonun gerilemesinde hizmet grubundaki sınırlı gerileme, diğer gruplardaki daha belirgin düşüşler etkili oldu. Gıda grubunda yıllık enflasyon 0,75 puan azalarak yüzde 89,05'e, alkol-tütün-altın grubunda ise 0,52 puan düşüşle yüzde 84,88'e geriledi. Temel mal grubunda yıllık enflasyon 1,72 puan azalarak yüzde 59,33, enerji grubunda ise 0,47 puan düşüşle yüzde 104,58 olarak gerçekleşti.

HİZMET GRUBU ENFLASYONU YAVAŞLADI

Hizmet grubunda yıllık enflasyon 0,66 puan azalarak yüzde 95,27'ye geriledi. Hizmet grubunda aylık fiyat artışı yüzde 3,31 olurken, bu artış kira ve lokanta-otel alt gruplarında zayıflarken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde güç kazanmıştır.

GIDA FİYATLARINDA MEVSİMSEL ARTIŞ

Gıda grubunda aylık fiyat artışı bir önceki aya yakın gerçekleşirken, işlenmiş gıda alt grubunda ekmek ve tahıllar fiyat artışı ile öne çıkan kalemler oldu. İşlenmemiş gıda alt grubunda ise mevsimsellikten arındırılmış veriler, taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine işaret etmiştir. Öte yandan, son aylarda belirgin bir artış eğilimi sergileyen kırmızı et fiyatları haziran ayında azalmıştır.

Enerji grubundaki fiyat artışında akaryakıttaki indirimlere karşın, şebeke suyu fiyatları belirleyici olmuştur.

ÜRETİCİ FİYATLARI GERİLEMEYE DEVAM EDİYOR

Üretici fiyatları aylık artışı zayıflamaya devam etmiş, yıllık üretici enflasyonu yüksek bazın da etkisiyle önemli ölçüde gerilemiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle, B ve C göstergelerinin aylık artış oranları zayıflamış, göstergelerin yıllık enflasyonları gerilemiştir.

TEMEL MAL ENFLASYONUNDA ÖNEMLİ YAVAŞLAMA

Haziran ayında temel mal grubunda yıllık enflasyon 5,89 puanlık düşüşle yüzde 50,62 seviyesine geriledi. Bu düşüşte, dayanıklı mallar (altın hariç) ve giyim ve ayakkabı gruplarındaki gerileme önemli rol oynadı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler de bu ay temel mal enflasyonunda belirgin bir yavaşlamaya işaret etti.

DAYANIKLI MALLARDA İLK KEZ DÜŞÜŞ

Dayanıklı mallar (altın hariç) fiyatları, son dönemdeki döviz kurundaki ılımlı seyir ve iç talepteki görünümün yansımalarıyla 2021 yılı ağustos ayından bu yana ilk defa düşüş (yüzde 0,50) gösterdi. Grup yıllık enflasyonu 10,54 puanlık düşüşle yüzde 46,89 olarak gerçekleşti. Bu dönemde fiyatlar mobilya (yüzde 1,95) ve beyaz eşyada (yüzde 1,30) artarken, otomobil (yüzde 0,92) ile beyaz eşya dışında kalan elektrikli ve elektriksiz ev aletlerinde (yüzde 1,99) gerilemiştir.

GİYİM VE AYAKKABIDA SINIRLI DÜŞÜŞ

Giyim ve ayakkabı grubu fiyatları son yıllardaki tarihsel eğiliminin aksine yüzde 0,68 ile sınırlı bir oranda düşerken, alt grup yıllık enflasyonu 3,03 puan azalarak yüzde 46,87 olmuştur.

DİĞER TEMEL MALLARDA YAVAŞLAMA DEVAM

Diğer temel mallar alt grubu fiyat artışı ise yüzde 1,70 ile yavaşlama eğilimini sürdürmüştür.

ENERJİ ENFLASYONU 5,10 PUAN DÜŞTÜ

Enerji fiyatları haziran ayında yüzde 1,43 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 5,10 puan düşerek yüzde 84,58 olmuştur. Uluslararası işlenmiş petrol ürünleri fiyatlarındaki gelişmelerle akaryakıt fiyatları yüzde 2,32 oranında gerilerken, tüp gaz fiyatları yüzde 1,10 oranında azalmıştır. Büyük ölçüde İstanbul ilindeki gelişmelere istinaden şebeke suyu fiyatlarında kaydedilen yüzde 12,69 oranındaki aylık artış enerji enflasyonunun ana belirleyicisi olmuştur.

GIDA ENFLASYONUNDA MEVSİMSEL ARTIŞ

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları haziran ayında yüzde 1,78 oranında artmış, yıllık enflasyon 2,06 puan düşerek yüzde 68,08 olmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle, sebze fiyatlarında daha belirgin olmak üzere taze meyve sebze fiyatları haziran ayında yüksek bir artış kaydetmiştir.

İŞLENMİŞ GIDADA EKMEK-TAHILLAR ÖNE ÇIKTI

İşlenmiş gıdada aylık enflasyon yüzde 2,71 ile önceki aya kıyasla yavaşlarken, ekmek-tahıllar kalemindeki fiyat artışı (yüzde 4,64) ekmek fiyatları öncülüğünde belirgin olmuştur.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYATLARI DA GERİLEDİ

Yurt içi üretici fiyatları haziran ayında yüzde 1,38 oranında artmış, yıllık enflasyon düşük bazın da etkisiyle 7,59 puan düşerek yüzde 50,09 olmuştur. Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, kömür ve linyit, içecekler, su ve suyun arıtılması ve damıtılması, basım ve kayıt hizmetleri, deri ve ilgili ürünler, elektrik gaz buhar ve iklimlendirme fiyat artışları ile öne çıkan alt gruplar olmuştur.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.