TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Gıda Sektörü, Japonya'ya Yaptığı ihracatta yüzde 42'lik artış elde etti

Foodex Japan Fuarı'nda Türk gıda sektörü, 51 firma ile yer alarak Japonların büyük beğenisini kazandı. Türkiye'nin Japonya'ya yönelik gıda ihracatı 2024 yılının ilk iki ayında yüzde 42'lik bir artışla 98 milyon dolara çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 20:38
Kaynak: Haber Merkezi
Türk Gıda Sektörü, Japonya'ya Yaptığı ihracatta yüzde 42'lik artış elde etti

Japonya'ya yapılan gıda ihracatında görülen etkileyici artışla birlikte Türk gıda sektörü, Foodex Japan Fuarı'nda 51 firma ile temsil edilerek büyük bir başarı elde etti. Bu yıl Türkiye ve Japonya arasındaki siyasi ilişkilerin 100. yılı olması nedeniyle, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu Ege İhracatçı Birlikleri gerçekleştirdi. Fuar, Türkiye pavyonunun Japon ziyaretçilerden büyük beğeni aldığı ve en çok ilgi gören ülkeler arasında öne çıktığı bir döneme denk geldi.

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye'nin hazırlıklarını 1 yıl süren bir süreç sonrasında gerçekleştirdiği Foodex Japan Fuarı'ndaki başarısını, büyüyen katılımcı sayısı ve ziyaretçi sayısındaki artışla vurguladı. Işık, Türk gıda sektörünün güçlü olduğu ürünleri öne çıkararak ve katılımcı sayısını yüzde 40 artırarak başarıya ulaştıklarını belirtti. Ayrıca, Japonya pazarında bugüne kadar elde edilen başarıyı ve Türk ürünlerinin kabul gördüğü pazar konumunu önemsediklerini ifade etti.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğiyle iş birliği içinde gerçekleştirilen Foodex Japan Fuarı'na katılımla ilgili olarak Mehmet Ali Işık, "Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğiyle birlikte siyasi ilişkilerin 100. yılını kutladık. Bu etkinlik kapsamında düzenlenen resepsiyona çok sayıda Japon satın almacısının katıldığını ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini" dile getirdi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye'den yapılan gıda ürünleri ihracatında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün lider olduğunu belirtti. 2024 yılının ocak-şubat döneminde sektörün 49 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Girit, "Japonya pazarında daha zeki ve sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla geldik. Japonların balık ve hayvansal ürünleri severek tükettiğini biliyoruz ve bu durumu değerlendirerek Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak protein açığı olan ülkelerdeki olumsuzluğa katkı sağlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk ise Foodex Fuarı'nda nitelikli alıcılardan oluşan ziyaretçi kitlesiyle Türk ürünlerini tanıttıklarını ifade etti. Öztürk, Türk hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörünün Japonya'ya 100 milyon dolarlık ihracat potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, özellikle makarna ve şekerleme ürünlerinin öne çıkarılabileceğini ve bu alandaki ihracatın artırılması gerektiğini söyledi.

TÜRK ZEYTİNYAĞI, JAPONYA İHRACATINDA YÜZDE 57 ARTIŞLA 27 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Japonya'nın zeytinyağına olan yoğun ilgisini ve Türk zeytinyağı sektörünün bu taleple birlikte 2023 yılında yüzde 57'lik bir artışla 27 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Er, İspanya ve İtalya'nın Japonya'nın taleplerine cevap vermekte zorlandığını belirterek, Türk zeytinyağı sektörünün tüm ürün gamlarına Japonların büyük talep gösterdiğini ifade etti.

Japonya ile Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel bağların güçlü olduğunu vurgulayan Er, iki ülke arasındaki ticaretin artmasını destekleyen bu yapıya dikkat çekti. Er, Japonya pazarına girmenin uzun bir süreç ve sabır gerektiğini, ancak damak tadının yakalandığında müşteri sadakatinin devam ettiği bir toplumla çalışmanın önemli olduğunu ifade etti. Japonya'nın 30 yıl süren eksi enflasyon döneminden sonra yaşadığı yüzde 3'lük enflasyonun, Türk zeytinyağı için bir fırsat oluşturduğuna dikkat çekti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep ise Japonların yaşadığı enflasyonun Japon alım gücünü düşürdüğünü belirterek, bu durumun Türk gıda ihracatçıları için bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Celep, Türk gıda sektörünün Japonya pazarındaki tanıtım çalışmalarının uzun bir geçmişe dayandığını ve yeni bir TURQUALITY Projesi başlatma kararı aldıklarını açıkladı. Japonların, Türkiye'den gıda ithalatını artırmaya yönelik çaba içinde olduklarını ve Türk gıda ihracatçılarının bu talepleri karşılamak için kaliteli, katma değerli ve sürdürülebilir ürünlerle hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN JAPONYA'YA GIDA İHRACATI 2024 YILINDA YÜZDE 42 ARTARAK 98 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Türkiye'nin Japonya'ya gıda ihracatı, 2024 yılının ilk iki aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 69 milyon dolardan 98 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Türkiye'nin Japonya'ya toplam ihracatı ise yüzde 20 artışla 121 milyon dolardan 146 milyon dolara çıktı.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 49 milyon dolarlık ihracatla Japonya'ya en fazla gıda ihraç eden sektör oldu. İkinci sırada 18 milyon dolarlık tutarla hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü yer aldı. Kuru meyve sektörü ise yüzde 114'lük artışla 5,2 milyon dolardan 11,2 milyon dolara yükselerek ihracat artışında rekor kırdı.

Türk gıda sektörü, Japonya'ya yapılan toplam ihracatın yüzde 67'sini gerçekleştirerek ilk kez yüzde 50 barajını aşmayı başardı. Geçtiğimiz 5 yıl içinde Türkiye'nin Japonya'ya gıda ihracatı yüzde 72 artışla 164 milyon dolardan 282 milyon dolara yükseldi. Japonya'nın gıda ithalatının ise aynı dönemde yüzde 17 artarak 62 milyar dolardan 73,6 milyar dolara çıktığı biliniyor.

Türk şef Osman Serdaroğlu, Foodex Japan Fuarı'nda Türkiye pavyonunda düzenlediği tadım etkinlikleriyle büyük ilgi gördü. Sushi ve sashimi üzerine gerçekleştirilen lezzet sunumları, Türk zeytinyağları ve şaraplarıyla yapılan tadımlar, ziyaretçilerden uzun kuyruklar oluşturdu. Fuar boyunca Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen ikili iş görüşmelerinde, 51 Türk firması 165 Japon ithalatçıyla 750 görüşme gerçekleştirerek Türkiye'nin gıda sektörünü tanıttı ve ticaret bağlantıları kurdu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.