TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zarar eden limon üreticileri, bahçelerindeki ağaçları söküyor

Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Adana'daki limon üreticileri, fiyatların düşmesinden dolayı bahçelerindeki ağaçları sökmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 12:05
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Zarar eden limon üreticileri, bahçelerindeki ağaçları söküyor

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) - Girdi fiyatlarının yükselmesi sonucu artan üretim maliyetlerini karşılamakta zorlanan Adanalı limon üreticileri, bu sezon yüksek rekolte ve kaliteye sahip olan ürünlerin satılamayarak dalında kalması üzerine, bahçelerindeki ağaçları kökünden kepçeyle söküyor.

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 78,3’ü, greyfurt üretiminin yüzde 91,6'sı, portakal üretiminin yüzde 34'ü, mandalina üretiminin yüzde 47,5'i, turunç üretiminin de yüzde 66,6’sının, narenciyenin ana üretim merkezi kabul edilen Adana ve Mersin'de yapıldığını söyledi.

Limon ağaçları sökülüyor

Narenciye üretiminde, diğer ürünlerde de olduğu gibi zirai mücadele, biyolojik mücadele ve biyoteknik mücadelenin maliyetinin yüksek rakamlara ulaştığını belirten İncefikir, girdi maliyetlerinin sürekli artmasından dolayı üreticileri gelecek dönemlerde daha sıkıntılı günler beklediğini ifade etti.

Bu üretim sezonunda Adana'da limonda yüksek rekolte ve kalitede ürün elde edildiğini dile getiren Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, "Limon, talep yokluğu nedeniyle ihraç edilemediği için iç piyasada kaldı ve bu da ürünün fiyatının 0,5 TL'ye kadar düşmesine yol açtı. Birçok üretici bahçesindeki limonunu bu fiyata bile satamadı. Limon dalında kalınca gelecek yıllara dair endişe yaşamaya başlayan üreticiler, bahçelerindeki ağaçları kepçeyle söktürmeye başladı. Sadece limon değil, portakal ve mandalina ağaçlarının da kesildiğine tanık oluyoruz." dedi.

Dünya narenciye üretiminin yüzde 90’ının Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Akdeniz Bölgesi ülkelerinde gerçekleştirildiği bilgisi veren İncefikir, şöyle konuştu:

Cahit İncefikir-1-1

"Türkiye, yıllık ortalama 5 milyon ton üretimiyle önemli bir ülke konumunda. Adana, ülkemizde narenciye üretiminde 1.5 milyon tonluk rekolteye sahip. Yüksek ve kaliteli ürün yetiştiren, ülkeye katma değer kazandıran Adanalı üreticilerin limon ağaçlarını dalında meyve varken sökmeye başlaması, çok üzücü bir durum. Bu yıl Eylül ayında hasadına başlanan ve 600 bin tona yakın rekolte beklenen limon ağaçlarının sökülmesi demek, bu ürünün gelecek yıllarda raflarda bulunamayacak olması anlamına geliyor.

Limon ağaçları sökülüyor2

Önlem alınmazsa, üretici zarar etmeye devam ederse Çukurova’da bu kesimin ciddi bir şekilde kesilmeye devam edeceği bir gerçek. Çukurova’da ne kadarlık bir alanda limon ağacı söküldüğünü tam olarak bilmesek de, durum çok vahim. İlgili kurumların temsilcileri ve diğer tarımsal paydaşlar acilen bir araya gelip değerlendirme yaparak çözüm üretmeli ve üretim planlaması yapılması gerekir."

Limon ağaçları sökülüyor1

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.