TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

5 termik santralinin lisans iptali Danıştay’a taşındı

Adana bulunan çevre gönüllüleri Çukurova Bölgesi’nde yapılmak istenen 5 termik santralin lisansının iptali için Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay'a başvuru yaptı

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2014 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2014 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
5 termik santralinin lisans iptali Danıştay’a taşındı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) Doğu Akdeniz ve Çukurova bölgesinde yapılmak istenen 35 termik santraline çevre dernekleri ve sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi. Çevreciler, Çukurova Bölgesi'nde yapılmak istenen 5 termik santral lisansının iptali için Danıştay'a başvurdu.

Sabah saatlerinde Adana Adliyesi önünde toplanan Adana Barosu üyeleri, Adana Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Greenpeace ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri üyeleri burada bir basın açıklaması yaptı. Grup adına basın metni okuyan Adana Barosu Çevre Komisyonu Başkanı ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, 5 termik santralin lisansının iptali için Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay'a başvuru yapacaklarını söyledi. Atal, Adana'da 18, Mersin'de 8, Hatay'da 7 ve Osmaniye'de 2 olmak üzere Doğu Akdeniz Bölgesi'nde 35 tane termik santral yapılmak istendiğini savundu. Sugözü Termik Santrali'nin yanında bulunan Sugözü Köyü'nde 2011 yılında 29 sakat buzağı, 260 sakat ve ölü kuzu doğduğunu ileri süren Atal, Termik santral bacasından çıkan zehirli gazların hayvanların sakat doğmasına yol açtığını, Ceyhan'da kanser vakalarının gözle görülür şekilde arttığını anlattı.

AB Çevre mevzuatını istediklerini anlatan Atal, “Ama bunu yapmazlar AB Çevre Mevzuatını Türkiye’ye getirmezler. Çünkü AB Çevre mevzuatı nedeniyle Avrupa’ya termik santral kuramayan , Afrika da ki, Güney Amerika’daki kömür madenlerinden çıkarttıkları kömürü kendi ülkelerinde paraya çeviremeyen, doğalgazlarını Türkiye’ye satan küresel enerji kartelleri , çocuklarımızı, etimizi, sütümüzü, bizi zehirleyerek, bizleri öldürerek kömürlerini-doğalgazlarını paraya çevirme , AB”nin enerji ihtiyacını Türkiye üzerinden , Türkiye’yi kazan dairesine çevirerek sağlama derdindeler. 2011 yılında Yumurtalık Sugözü köyünde 29 buzağı-260 kuzu sakat ve ölü doğunca, EPDK’ya başvuran 8 termik santralin (Adana 3, Hatay 3, Mersin 2 ) lisans aldığını öğrenince dehşete kapıldık. Bu kadar çok termik santralle hepimizin yavaş yavaş zehirleneceğimizi, bildiğimiz için Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak EPDK aleyhine lisans iptal davaları açtık. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bu termik santrallerin kümülatif  (toplam etkisi) göz önünde bulundurulmadığı için itirazımızı 23.01.2013 tarihinde 7’ye karşı 8 oyla kabul etti ve Doğu Akdeniz”de açtığımız davalar Türkiye”de içtihat oluşturdu.” dedi.

Ülkenin bir felakete doğru gittiğini dile getiren Atal sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün çok tehlikeli bir eşikteyiz . Daha önce dava açtığımız 8 adet , şu an dava açtığımız 5 adet , başvurusu yapılmış ve lisans bekleyen 21 adet , toplam 35 adet termik santral toplumsal bir karşı duruş olmadığı takdirde kurulmak ve zehir kusmak için fırsat kolluyor. Adına çok uluslu denilen ancak az uluslu küresel sermaye bu termik santralleri kuracak olduğu takdirde ,  yakın bir gelecekte ülkemize bol miktarda kanser ilacı da satacaklar.Çocuklarımızın geleceğini , milyonlarca insanın geçim kaynaklarını kaybetmesi , 100 binlerce (belki de milyonlarca ) insanın kanser olması , hayvancılığın, balıkçılığın, tarımın bitmesi pahasına , küresel enerji kartellerinin menfaati doğrultusunda yürütülen bu yıkım süreci bize yaşam alanı bırakmamaktadır. Ülkemiz bir felakete doğru gitmektedir. Bugün Adana Barosu ,  Adana Tabip Odası , Ziraat Mühendisleri Odası , Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ve Greenpeace olarak açtığımız Doğu Akdeniz”deki 5 termik santral lisans iptal davası çevre davası değildir. Açtığımız davalar yaşama hakkı davalarıdır.”

Açıklamanın ardından çevreciler 5 termik santralin lisansının iptali için Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay'a başvuru yaptı

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.