TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

6 Şubat'ın yıl dönümü: Depremin yıkıcı etkisi aynı acıyla hissedildi

Asrın felaketinin yaşandığı 6 Şubat’ın yıl dönümünde depremin yıkıcı etkisi, aradan geçen 1 yıla rağmen aynı acıyla yüreklerde hissedildi. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği korku ve belirsizlikle dolu bir anıya dönüşen deprem, silinmesi zor derin izler bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 04:18
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 07:22
Kaynak: ALİ GÜRELİ
6 Şubat'ın yıl dönümü: Depremin yıkıcı etkisi aynı acıyla hissedildi

Asrın felaketinin yaşandığı 6 Şubat’ın yıl dönümünde depremin yıkıcı etkisi, aradan geçen 1 yıla rağmen aynı acıyla yüreklerde hissedildi. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği korku ve belirsizlikle dolu bir anıya dönüşen deprem, silinmesi zor derin izler bıraktı.

Felaketin yıl dönümünde, 6 Şubat 2024 saat 04.17'de, yürekler, derin bir hüzün ve anlam dolu sessizliğe büründü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, AFAD Başkanlığı'nda düzenlediği toplantıda 53 bin 537 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 107 bin 213 kişinin de yaralandığını açıkladığı 11 ili etkileyen felaketin yaşandığı saatte bir araya gelenler, kaybedilen canlar için ülke genelinde saygı duruşunda bulundu.

Sadece binaları değil, aynı zamanda kalpleri de sarsan depremin yıkıcı etkilerinin yaraları hâlâ sarılmaya devam etse de, o an, depremde yakınlarını kaybeden, yaralanan, evlerinden olan birçok insan için korku ve belirsizlikle dolu bir anıya dönüştü. 

Kayıplarla birlikte umutları da paramparça eden deprem, geriye acı dolu anılar bıraksa da, Türk halkının dayanışma ruhunu ve insanlık sevgisini daha da güçlendirdi.

Sadece yaşanan acıları hatırlamak değil, aynı zamanda bir araya gelme ve destek olma fırsatı sunan depremin yıl dönümünde, anma etkinlikleri için toplanan vatandaşlar, "Bu yıl dönümü, sevgiyi paylaşmanın, kaybettiklerimizi saygıyla anmanın ve geleceğe umutla bakmanın günüdür." mesajı verdi.

"Unutmadık, unutamayız”

Depremin en yıkıcı etkilerinin yaşandığı hoşgörünün merkezi medeniyetler kenti Hatay'daki depremzedeler de, "Unutmadık, unutamayız. Ancak hatırlarken, birbirimize olan bağımızı güçlendirmeli, sevgiyle sarılmalı ve geleceğe umutla bakmalıyız. 6 Şubat'ta yaşanan acıyı paylaşarak, birbirimize destek olalım. Geçmişin bize öğrettikleriyle, geleceği birlikte inşa edelim. Yaşadığımız acılar, bizi daha güçlü kıldı, dayanışma duygularımızı pekiştirdi ve insanlığımızı bir adım daha ileri taşıdı." dedi.

Hatay uyumadı

Bölgede depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen aksaklıkların devam ettiğini dile getiren yüzlerce depremzede, kabusun yaşandığı gecenin yıl dönümünde sabaha kadar uyumadı. Depremzedeler, "Barınma, beslenme, hijyen, sağlık, eğitim ve içme suyu gibi sıkıntılar hâlâ giderilebilmiş değil." diyerek tepkilerini dile getirdi.

Hatay'daki anma programı felaketin yaşandığı saatte başladı. Depremzedeler, yaklaşık 22 bin kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin enkaz altında kalarak yaralandığı yıkık kentte saat 04.00'da Antakya Köprübaşı'nda toplandı.

Kâbusun başladığı 04.17'de yaşamını kaybedenler için saygı duruşunda bulunan katılımcılar tarafından Asi Nehri'ne çiçek bırakıldı, Hatay Akademi Senfoni Orkestrası “Gidenlerin Ardından” isimli eseri icra etti.  Narlıca Deprem Mezarlığı'nda defnedilen yakınlarının mezarlarını ziyaret eden depremzedeler, burada dualar okudu.

Depremin yıl dönümü kapsamında Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci Fazıl Say'ın Hatay’da konser vereceği belirtildi. 

Evlerde Kur'an-ı Kerim okundu

Adana'da da depremin yıldönümü nedeniyle anma etkinlikleri yapıldı. Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki Alpargün Apartmanın yıkılması sonucu ölen 96 kişi ve tüm yaşamını yitirilenler için binanın enkazının temizlendiği alanda saygı duruşunda bulunuldu. Anma programı kapsamında evlerde de Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

"Kaybettiklerimizin acısı hâlâ yüreğimizde"

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, depremin yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı. Vali Yavuz Selim Köşger, mesajında şunları kaydetti:

"6 Şubat 2023 tarihini hepimizin hafızalarına kazıyan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Meydana gelen depremler ilimizin de içinde bulunduğu 11 ili etkiledi. Yıkım gücü ve illerimizde meydana getirdiği tahribatla on binlerce vatandaşımızı hayattan koparan bu felaket, ülkemizi derinden etkiledi. Meydana gelen iki deprem neticesinde; ilimizde de 13 binamız yıkılmış, 3.297 binamız ağır hasar alarak kullanılamaz hale gelmiştir. İlimizde 418 vatandaşımız Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli yakınlarına sabırlar diliyorum.

Yaşadığımız bu afeti, dünyada benzerine az rastlanır düzeyde olduğu için asrın felaketi diye nitelendirdik. Birçok vatandaşımızı evsiz barksız bırakan, yuvasının sıcaklığından ve sevdiklerinden ayıran bu felaket; bizleri tarifi mümkün olmayan büyük bir acıya boğdu. Asrın felaketinin üzerinden geçen bir yılın ardından kaybettiklerimizin acısı hâlâ yüreğimizde ve ne yaparsak yapalım, ne kadar zaman geçerse geçsin bu yaşadığımız asla dinmeyecek bir acı. Hepimiz biliyoruz ki giden canlarımızı geri getirmemiz mümkün değil ancak bu felaketin bizlere verdiği en önemli mesaj; ülkemizin deprem kuşağında yer alması sebebiyle her zaman depreme ve doğal afetlere karşı hazırlıklı, duyarlı ve bilinçli olmamız gerektiğidir. Bunun için hepimize düşen görevler var. Hiç şüphesiz ki bu görevlerin en önemlisi tüm binalarımızın kanun, tüzük ve yönetmeliklerin yani bilimin, fennin ve tekniğin öngördüğü standartlarda inşa edilmesidir."

Müslüman, Hristiyan, Musevi din adamlarının duaları eşliğinde şehitler anıldı 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, dün akşam düzenlenen anma törenine ilişkin paylaşım yaptı. Başkan Savaş, "6 Şubat 2023 Depreminde kaybettiğimiz canlarımızı özlem ve rahmetle anıyoruz. Hatay’da her inançtan insanlarımızı şehit verdik,  Müslüman, Hristiyan, Musevi din adamlarımızın duaları eşliğinde şehitlerimizi andık. Depremde hayatını kaybeden tüm hemşehrilerimize bir kez daha Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyorum. Başımız sağ olsun." ifadeleri kullandı.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.