Çukurova’da buğday hasadı devam ediyor: Anız yangınlarında dikkat çeken düşüş

Çukurova Bölgesi’nde buğday hasadının sürmesiyle birlikte Adana, Osmaniye ve Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlükleri anız yakılmaması konusunda uyarılarını yinelerken, Hatay’da anız yangınlarında son yıllarda dikkat çekici bir azalma yaşandığı bildirildi. Yetkililer, toprağın verimliliği ve ekosistemin korunması için çiftçilere duyarlılık çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2026 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2026 11:57
Muhabir: ALİ GÜRELİ
Çukurova’da buğday hasadı devam ediyor: Anız yangınlarında dikkat çeken düşüş

Çukurova’da buğday hasadının başlamasıyla birlikte Adana, Osmaniye ve Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, çiftçilere anız yakılmaması konusunda önemli uyarılarda bulundu. Ekipler, anız yangınlarının toprağın verimliliğini düşürdüğünü, biyolojik çeşitliliğe zarar verdiğini ve hava kirliliğini artırdığını vurguladı.

Bölgedeki çalışmalarda özellikle Hatay’da anız yakma vakalarında son yıllarda belirgin bir düşüş yaşandığı belirtilirken, bu durumun hem bilinçlendirme faaliyetleri hem de çiftçilerin artan duyarlılığıyla sağlandığı ifade edildi.

Doğal dengeyi korumaya yönelik yürütülen denetim ve bilgilendirme çalışmalarının hasat sürecinde yoğunlaştırıldığı kaydedildi.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, anız yangınlarında yaşanan azalmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, doğaya yönelik bu olumlu eğilimin sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.

Öğünç, anız yakmanın yalnızca toprağa değil, ekosistemin tüm bileşenlerine zarar verdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Anız yangınlarının ilimizde azalması bizleri son derece memnun ediyor. Ancak bu tabloyu kalıcı hale getirmek zorundayız. Toprağın canlı yapısını bozan, yaban hayatını yok eden ve hava kalitesini düşüren bu yanlış uygulamadan tamamen vazgeçilmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin gösterdiği hassasiyet çok kıymetli, fakat bu duyarlılığın her yıl artarak devam etmesi en büyük temennimizdir. Doğayı korumak aslında geleceğimizi korumaktır; bu sorumluluğu hep birlikte taşımalıyız.”

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.