SON DAKİKA
Hava Durumu

Kış kapıda, hayvan sağlığına dikkat!

Sıcak yaz günlerinin sona ermesi, havaların soğumasıyla birlikte hayvan hastalıkları için önlem alınmasına dikkat çeken Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, “Havaların soğuması, yani kış mevsimi ile birlikte hastalıkların çıkma riski de yüksek olur. Şuanda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz şap hastalığı konusunda aşılama yapıyor ve yüzde 25’lik bir bölüm aşılandı. Hayvan varlıklarımızdaki kayıplarının yaşanmaması için yetiştiricilerimiz bu konuda dikkatli olmalı, aşıları aksatmamalıdır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2020 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2020 18:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Kış kapıda, hayvan sağlığına dikkat!

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) – Sıcak yaz günlerinin sona ermesi, havaların soğumasıyla birlikte hayvan hastalıkları için önlem alınmasına dikkat çeken Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, “Havaların soğuması, yani kış mevsimi ile birlikte hastalıkların çıkma riski de yüksek olur. Şuanda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz şap hastalığı konusunda aşılama yapıyor ve yüzde 25’lik bir bölüm aşılandı. Hayvan varlıklarımızdaki kayıplarının yaşanmaması için yetiştiricilerimiz bu konuda dikkatli olmalı, aşıları aksatmamalıdır” dedi.

Her geçen gün artan nüfusa paralel olarak gıda ihtiyacı da artarak devam ediyor.  Özellikle beslenmede önemli yer teşkil eden ve et, süt, süt ürünleri gibi birçok ihtiyacın kaynağı olan hayvancık bu bakımdan çok önemli bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Ayrıca bugün hayvancılık; hayvansal gıda üretimi ile beslenmenin yanında hayvancılığa dayalı sanayi sektörüne ham madde sağlama yem sanayi, süt ve süt ürünleri sanayi, dericilik, veteriner ilaç ve hayvancılık ekipmanları vs. gibi istihdam olarak büyük rol oynuyor.

Bu bakımdan hayvancılığa verilen önemin arttığı günümüzde mevcut hayvan varlığının da korunması büyük önem taşıyor. Gazetemize kış öncesi soğuyan havalarla birlikte hayvan hastalıkları konusunda açıklamalarda bulunan Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, “Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı olan sağlıklı gıdaya erişim büyük önem arz eder. Özellikle et ve et ürünlerinin beslenmemizde önemli yeri vardır. Bu bağlamda et ve et ürünlerinin kaynağı olan hayvanların sağlığını korumak büyük önem taşıyor” dedi.

Bu yıl ülkemizde görülen üç gün hastalığına da dikkat çeken Nihat Köse, “Şuan halen bölgemizde üç gün hastalığı geçirmekteyiz. Bu yıl üç gün hastalığı nedeniyle ilimizde yaklaşık 18-20 bin civarında hayvan hastalanmış ve 500 civarında hayvan ise yaşamını yitirmiştir” diye konuştu.

Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte hastalıklara karşı hayvanların aşılanması gerektiğini belirten Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, şu uyarılarda bulundu;

“İlimizin doğu illerinde üç hastalığı azaldı ve Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce şap hastalığına karşı aşılamalar program dahilince devam ediyor. Burada hayvan yetiştiricilerimize uyarılarda bulunmakta fayda var.

Şap hastalığını dikkate alalım ve mutlaka gerekli aşılarını yaptıralım. Eğer üç gün hastalığından sonra şap hastalı gibi bir salgın ile karşı karşıya kalırsak bu hayvancılığımızın sonu olur.  Bir zamanlar hayvancılıkta kendi kendimize yeterli iken, bugün maalesef dışarıdan et ithal ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde süt ile ilgili açıklanan fiyatlara baktığımızda, hayvan yetiştiriciliğinde en büyük gider olan yem fiyatlarındaki yükselişin karşısında komik oranda oldu. Kaldı ki yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünlerindeki artış ise yüzde yüzleri buldu. Yani süt fiyatındaki düşük fiyat tüketiciye de yansımadı.

Çok değil daha 3-4 ay öncesinde 50 kilogramlık bir çuval yem 70-80 TL iken, bugün 100-110 TL olmuş. Bu fiyatlarla zaten kıvranan hayvancılığın yapılması mümkün değildir. Burada çok önemli olan yerli üreticidir. O nedenle yerli üreticiyi korumalı, kısa, orta ve uzun vadeli hayvancılığı geliştirme planları yapılmalıdır. Bu planlar yapılırken de mutlaka veteriner fakülteleri ve Türk Veteriner Hekimler Birliği'nin de görüşleri alınmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, zamanında artan yem maliyetleri ve destek verilmemesi nedeniyle küçük üreticileri hayvancılıktan uzaklaştırdı. Üreticiyi küstürürseniz, et üretemeyecek duruma gelirsiniz. Üreticiler yok olmaya, hayvanlarını satıp kentlerin varoşlarına gelip yerleşmeye başladı.

Verimli toprakları, uygun iklimi ve genç nüfusuyla büyük bir potansiyele sahip ülkemizin bu bağlamda hayvancılığa verilecek doğru ve yeterli destekler ile hem kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın, yerlerinde kalmaları, hem de kentlere göç edenlerinde yeniden köylerine dönmelerini sağlamak ve istihdama büyük kakı sağlanması için desteklemeler verilmelidir.

Bugün kentlere baktığımızda da özellikle kenar mahallelerde yaşadığı köyünü terk edip gelen nice insanları görmek mümkündür. İşte bu bağlamda kırsal kesimden kentlere göçün engellenmesi, göç edenlerin de yeniden bölgelerine dönmelerini sağlamak için projeler üretilmelidir.

İthal et ülkemizin sorununu çözemez. Ayrıca gelişmiş ülkelerde sağlık, hayvan sağlığı, insan sağlığı olarak ayrı ayrı düşünülmeden tek sağlık konseptiyle bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Doğal olarak sağlıklı bir insan neslinin sürülebilmesinde hayvan sağlığı olmazsa olmazlarımızdandır. Çünkü hayvan sağlığı doğrudan insan sağlığını etkiler. Hayvansal ürünler, beslenmede hepimiz için tartışılmaz bir gereksinimdir.

Veteriner Hekimler Odası olarak görevimiz, hayvan sağlığının ve insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanlarında yaptığımız çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağlamaktayız.

Sürdürülebilir hayvancılık ve sağlıklı et konusunda işin uzmanı olan veteriner hekimler olarak amacımız; hayvan ölümlerini asgariye indirerek, hem vatandaşlarımıza hem de ülkemize katkı sağlamaktır. Biz her zaman bu konuda göreve hazırız”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.