"Okumanın yaşı yok" dediler, sıralara döndüler! Niğde Halk Eğitim'de duygulandıran başarı hikayesi

Niğde Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı okuma yazma kurslarıyla, aralarında 83 yaşındaki Fatma Kargın'ın da bulunduğu kadınlar eğitim hayatına geri döndü. Farklı yaş gruplarındaki kursiyerler, yarım kalan eğitim yolculuklarını tamamlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2026 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2026 13:16
Kaynak: İHA
"Okumanın yaşı yok" dediler, sıralara döndüler! Niğde Halk Eğitim'de duygulandıran başarı hikayesi

Niğde’de çeşitli sebeplerle eğitimine ara vermek zorunda kalan kadınlar, Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen okuma yazma kursları sayesinde yeniden sıralara dönerek yarım kalan eğitim yolculuklarını tamamlıyor.

Farklı yaş gruplarından ve farklı yaşam öykülerinden gelen kursiyerler, öğrenme azimleriyle eğitimin yaşı olmadığını bir kez daha kanıtlıyor.

Kimisi çocukluk döneminde eğitimden koparılan, kimisi ise uzun yıllar ailesine ve çocuklarına emek veren kadınlar, artık kendi geleceklerine dokunmak için kalem tutuyor. Aralarında 80’li yaşlardakilerin de yer aldığı kursiyerler, okuma yazma öğrenerek gündelik hayatın getirdiği zorlukları aşmanın sevincini yaşıyor.

83 yaşındaki, 4 çocuk ve 8 torun sahibi Fatma Kargın, küçük yaşta karşılaştığı imkansızlıklar sebebiyle okula gidemediğini ifade ederek, "Yedi yaşında öksüz kaldım. Babamız ölünce annemiz okula göndermedi. Para yoktu. Oğlum İstanbul’da, kalp doktoru. Kızım burada, hastanede hemşire. İki kez Hacca gittim. Okuma yazma yok diye işaret bırakırdım" şeklinde konuştu.

66 yaşındaki Eşe Yeşil ise eğitim hakkından mahrum kaldığını belirterek, yıllardır içinde taşıdığı okuma arzusunu şimdi gerçekleştirdiğini dile getirdi. Kızını doktor olarak yetiştirdiğini söyleyen Yeşil, "Okumanın yaşı yok, yeter ki iste" diyerek kursun hayatındaki yerine değindi.

60 yaşındaki Ayşe Akdaş da çocukluk yıllarında ailesi ve evliliği nedeniyle eğitimden uzak kaldığını anlatırken, tüm zorluklara rağmen dört çocuğunu okuttuğunu ve artık kendi diplomasına kavuşmak istediğini belirtti.

53 yaşındaki Hatice Sert, geçmiş dönemlerde kız çocuklarının eğitimine yeterince önem verilmediğini vurgularken; Vesile Aslanbay ise çocukken kendi tercihiyle okumadığını ancak bugün bunun pişmanlığını hissettiğini ifade etti.

Halk Eğitim Merkezi eğitmeni Tuğba Elli, kursiyerlerin gösterdiği azmin kendisini her gün motive ettiğini belirterek, "Bu güzel öğrencilerimin her birinin çok farklı bir hikayesi var. Bu yaşa kadar çocuklarını büyütüp meslek sahibi yapmışlar ve hayatta pek çok mücadeleden geçmişler. Kiminin çocuğu doktor olmuş, kiminin çocuğu farklı alanlarda başarı yakalamış; fakat bugün burada sadece kendileri için ve yarım kalan hikayelerini tamamlamak için bulunuyorlar" dedi. Öğrencilerinin yeni bir harf öğrendiklerinde veya matematik işlemi yaptıklarında yaşadıkları mutluluğu anlatan Elli, "Bu sınıfın kapısını her açtığımda, meslek hayatımın ilk günüymüş gibi hissediyorum. Öğrenmenin yaşı yoktur; insan kendini daima geliştirmelidir. Niğde Halk Eğitim Merkezimizde de buna olanak tanıyan pek çok kursumuz mevcut" şeklinde konuştu.

Okuma yazma 1. kademe eğitimini bitiren kursiyerler, günlük yaşamlarını daha bağımsız bir şekilde sürdürebilmek ve içlerindeki öğrenme isteğini taçlandırmak adına açılacak olan 2. kademe eğitimler için başvurularını yapacak.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.