TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'de coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı artıyor: Gaziantep lider

Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre, coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı artıyor! Gaziantep başı çekerken, Hatay en fazla başvuru yapan il oldu. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2024 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2024 16:36
Kaynak: AA
Türkiye'de coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı artıyor: Gaziantep lider

Türkiye'de coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı, 2023 sonunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 1512 olarak belirlendi. Türk Patent ve Marka Kurumu'na geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

Gaziantep Lider

Geçen yıl en fazla coğrafi işaret başvurusunda bulunan il ise 58 ürünle Hatay oldu. Ancak, ürünleri en fazla tescillenen il, 105 tescil ile Gaziantep olarak kaydedildi.

gaziantep baklavası

Hatay'ın, 2023 sonu itibarıyla coğrafi işaret tescili alan ürünleri arasında Antakya künefesi, kaytaz böreği, kömbe ve Antakya kağıt kebabı gibi lezzetler bulunuyor. Çorum, Alaca tirit yemeği, İskilip gül baklavası ve Dodurga kapari turşusu gibi ürünlerle 52 başvuruyla dikkat çekiyor. Diyarbakır ise elma dizmesi, zingil tatlısı ve kahki gibi ürünlerle 21 coğrafi işaret başvurusu yaparak Hatay'ı izliyor.

hatay künefe

Diyarbakır'ın ardından 4. sırada yer alan Çankırı, Kızılırmak kilimi, Kurşunlu helvası ve Çerkeş lokumu gibi ürünlerle dikkat çekiyor. Çankırı'yı, çömlek kömbesi ve lokurun da aralarında bulunduğu 11 ürünle Karaman takip ediyor.

Gaziantep, 105 tescil ile ilk sırada yer alırken, baklava, beyran, muska, firik, Araban sarımsağı gibi ürünlerini tescillemiş durumda. Ancak, şehrin fıstıklı-cevizli sakız helvası, fıstıklı dondurması ve sarımsak turşusu gibi 7 ürünü için başvuru süreci devam ediyor.

TÜRKPATENT'e bu yılın ilk 3 aylık döneminde 107 coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Kurum, bu dönemde 47 coğrafi işareti tescil etti. En fazla başvuru yapan iller ise sırasıyla 29 ile Hatay, 11 ile Diyarbakır ve 6 ile Malatya oldu. TÜRKPATENT, bu dönemde Diyarbakır'ın 6, Çankırı'nın 4 ve Balıkesir'in 3 coğrafi işaretini tescil etti.

türk patent ve marka kurumu

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.