TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trafik içerisinde yeni dönem başladı: Araç plakasında zorunluluk bulunacak

Yeni yıl ile beraber trafik uygulamalarında ve yürütmeliklerde kapsamlı değişiklik yapıldı. Bu sene içerisinde üretilen tüm tescil plakalarında karekod bulunması zorunlu hale geldi. İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 12:36
Kaynak: Haber Merkezi
Trafik içerisinde yeni dönem başladı: Araç plakasında zorunluluk bulunacak

Halihazır durumda yürürlükte bulunan yönetmelikte 35. Madde üçüncü fıkrası içerisinde değişiklik bulunan düzenlemelerde araç plakalarında aranan mevcut olan şartlara ek olarak harf ve il kodunun arasında yer alan bölge içerisine plakaya yönelik olan bilgilerin doğruluklarının teyit edilmesi açısından 15x15 mm boyutlarında karekod ve plaka basım yılı ile başlamakta olan 12 punto ve 12 haneli bulunan seri numara getirilme durumu sağlayacaktır.

MEVCUT BULUNAN ARAÇLAR AÇISINDAN HERHANGİ BİR DEĞİŞİM ŞARTI BULUNMAYACAK

Mevcut durumda muayenesi yapılan ve trafikte bulunma uygunluğu bulunan plakalar açısından herhangi bir değişiklik zorunlu olarak tutulmuyor. Bu duruma karşı olarak otomobil alım ve satım işlemleri sonrasında plaka tescil kayıtları arandığından dolayı söz konusu bulunan uygulama sebebiyle yeni otomobil sahibi olan kişiler plaka değişikliklerinde karekod basılı olan yeni plakalara geçmek durumunda kalabilir. Bu konu hakkında değerlendirmelerde  bulunan Muğla Kamyoncu Otomobil ve Şoför Esnaf Oda Başkanı olan Arif Özer, halkın çekineceği ya da herhangi bir korkacağı durumun olmadığı yalnızca alım ve satım durumlarında ya da plaka kaybetme durumlarında TÜVTÜRK tarafına giren ve ağır kusur olarak geçmekte olan plakalar bulunuyor ifadelerine yer verdi.

Diğer durumlarda plaka değişikliği yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Eğer TÜVTÜRK kurumuna gidildiğinde plakadan geçilmezse ya da alım ve satım durumlarında noter üzerinden alınan kağıtt ile gelinmesi bu şekilde plakada bulunan referans numarası girilerek eşleştirme yapılmaktadır.

YENİ UYGULAMANIN FAYDALARI NELERDİR

Sahte plaka kullanım durumlarını engellemektedir. Karekod, plaka bilgilerinin elektronik ortam içerisinde kayıtlı bulunmasını sağlayacaktır. Bu şekilde sahte olan plakalar kolay bir şekilde tespit edilmektedir.

Araç takipleri ve kontrol durumları sağlıklı olarak yapılmaktadır. Karekodlar plaka bilgilerinin her durumda güncel bulunmasını sağlamaktadır. Bu şekilde araçlar daha kolay şekilde takip edilerek kontroller gerçekleştirilmektedir.

Trafik güvenliklerinin artma durumlarına katkı sağlamaktadır. Sahte plaka kullanımlarının engellenmesi, araç takiplerinin kolaylaşması ve trafik güvenliğinin artma durumlarına katkı sağlamaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.