TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu sona eriyor

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Ax-3 ekibiyle birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılarak Dünya'ya dönüş yolculuğuna başlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2024 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2024 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu sona eriyor

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) geçirdiği uzay yolculuğu sona eriyor. Gezeravcı, Ax-3 ekibiyle birlikte yarın Türkiye saatiyle 14.00'te ISS'den ayrılacak. Dünyaya dönüş yolculuğu ise 12 saat sürecek.

Ax-3 ekibi için bugün Türkiye saatiyle 17.50'de uğurlama töreni düzenlenecek. Tören, Axiom Space'in sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanacak. Gezeravcı ve ekibi, uzaydaki görev sürelerini tamamlamanın ardından Dünya'ya dönerek uzun bir yolculuğun ardından sevdiklerine kavuşacaklar.

"ALPER GEZERAVCI, ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU'NDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ DENEYLERLE TÜRK BİLİM DÜNYASINA KATKI SAĞLIYOR"

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği deneylerle Türk bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu. TÜBİTAK bünyesinde hazırlanan deneyler, biyoloji, fizik, tıp ve genetik alanlarında farklı disiplinleri içeriyor.

'g Metal' adlı deneyde, kimyasal tepkimesiz koşullarda katı parçacıkların akışkan ortamla homojen karışım oluşturmasının yerçekimine etkisi araştırıldı. Tıp alanında yapılan deneylerde, uzay ortamının insan sağlığı üzerindeki etkileri incelendi. Bu kapsamda radyasyona maruz kalmanın kansere neden olan baskılayıcı hücrelere etkisi araştırıldı.

Ayrıca, yerçekimsiz ortamdan etkilenen ve işlevi henüz keşfedilememiş genlerle bağışıklık sistemi arasındaki ilişki de araştırıldı. Bu etkilerin tespit edilebilmesi için dünyada kan örnekleri alınmaya başlandı ve görev sonunda alınacak son kan örnekleriyle numuneye yönelik çalışma tamamlanacak.

ALBAY ALPER GEZERAVCI: TÜRKİYE'NİN İLK ASTRONOTU VE KARİYERİ"

Albay Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk astronotu olarak öne çıkarken, kariyerine Hava Kuvvetleri'nde F-16 pilotu olarak başladı. Işıklar Askeri Lisesi ve Hava Harp Okulu mezunu olan Gezeravcı, uzun bir kariyere sahiptir.

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Albay Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979'da Mersin'de dünyaya geldi. Askeri kariyerine 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi'ne giriş yaparak başladı. 1997 yılında Hava Harp Okulu'na katılan Gezeravcı, 2001 yılında Teğmen rütbesiyle mezun oldu. Kıtada göreve başladığı dönemde Hava Kuvvetleri'nde F-16 pilotu olarak eğitim aldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gönderilen yüksek lisans programı, Gezeravcı'nın yurt dışında eğitim almasına vesile oldu. Yüksek lisans eğitimini tamamlayarak döndüğünde, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde önemli görevler üstlendi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.