TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

İLKHABER-Gazetesi - Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana’da patates ve soğana sıkı denetim Haber

Adana’da patates ve soğana sıkı denetim

Adana’da patates ve soğanda fahiş fiyat oluşmaması ve tüketicinin mağdur olmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlileri halde üçlü denetim yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığının talimatları doğrultusunda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin katılımı ile sebze ve meyve halinde geniş çaplı bir denetim yapıldı. Denetime Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu başkanlığında Tarım ve Orman Müdürlüğünden 70 gıda denetçisi, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim ve Koordinasyon Şube Müdürlüğünden 20 gelir uzmanı ve Ticaret İl Müdürlüğünden 8 denetim görevlisi olmak üzere toplam 98 personel katıldı. Patates ve soğan fiyatlarında oluşabilecek spekülasyonların önüne geçmek ve gıda sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Vedat Dalokay Hal Kompleksi'nde faaliyette bulunan patates ve soğan komisyon evlerinde yapılan denetimde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hijyen kurallarına uyum, depolama şartları ve genel temizlik konularında denetim gerçekleştirdi. Hijyen konusunda yetersizliği tespit edilen iş yerleri hakkında idari süreç başlatıldı. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim ve Koordinasyon Müdürlüğü ekipleri ise stok kontrolü, fatura, sevk ve taşıma irsaliyesi konularında denetim yaptı. Fatura, sevk ve taşıma irsaliyesi düzenlemediği tespit edilen iş yerlerine Vergi Usul Kanunu'na göre cezai işlem uygulandı. İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri de alış satış fiyatları yönünden denetim gerçekleştirdi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, patates ve soğanda geçmiş yıllarda çok ciddi spekülasyonlar yapıldığını ve bunun da fiyatlarda suni artışa neden olduğunu belirterek, “Bakanlığımız talimatları doğrultusunda bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de üreticilerimizin korunmasına, tüketicilerimizin sağlıklı ve ekonomik gıdaya erişmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam edilecektir” dedi.

Kırsal Kalkınma kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi anlatıldı Haber

Kırsal Kalkınma kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi anlatıldı

Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak düzenlenen toplantıda, 'Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi' konusu masaya yatırıldı. Toplantıda tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi, kırsal kalkınma, su ve toprak gibi doğal kaynakların önemi vurgulandı. Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, toprak, tarım, gıda ve suyun insan sağlığı ve nesillerin yetişmesi açısından dünyanın en kıymetli hazineleri olduğunu belirtti. Pandemi, deprem ve savaşlar gibi zorlu deneyimlerin yaşandığı bir dönemde, tarımın ve gıda sektörünün öneminin her geçen gün arttığını ifade etti. Bilgiç, tarım ve gıda sektörlerinin geliştirilmesi, suyun verimli kullanımı ve kırsal gelir düzeyinin yükseltilmesi için yapılan yatırımların kritik olduğunu vurguladı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu ise Türk tarımını daha ileri götürme amacında olduklarını belirtti. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi adına çeşitli hibe programlarını hayata geçirdiklerini ifade eden Kökçüoğlu, toprak ve su kaynaklarını koruma, sürdürülebilir üretim tekniklerini benimseme ve ekonomik kullanım konularında üreticilere destek olacaklarını söyledi. Toplantının devamında Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kırsal kalkınma destekleri kapsamında gerçekleştirilen projeler ve başvuru süreçleri hakkında detaylı bilgiler verildi. Katılımcılara, tarıma dayalı ekonomik ve kırsal ekonomik altyapı faaliyetlerine yönelik yatırımlar ile bu yatırımların süreçlerini anlatan sunumlar yapıldı. Üretici örgütleri, kadınlar ve genç girişimcilerin öncelikli olarak destekleneceği belirtilirken, bu desteklerin Adana ve ülke tarımına, ekonomisine ve istihdamına olumlu katkı sağlaması hedeflendi.

Akdeniz’de su ürünleri kontrolü daha hızlı yapılacak Haber

Akdeniz’de su ürünleri kontrolü daha hızlı yapılacak

ADANA (İLKHABER) – Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri ve Yetiştiriciliği Şubesi’ne tahsis edilen tekne, Karataş Limanı’nda denize indirildi. Muğla’da bir firmaya yaptırıldıktan sonra TIR’a yüklenerek kara yolu ile Karataş Limanına getirilen Su Ürünleri Kontrol Teknesi’nin denize indirilmesini İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu da takip etti. Teknenin denize indirilmesinin ardından teknede incelemelerde bulunan ve ilgililerden kumanda merkezi, kamara, motor gibi bölümler hakkında bilgi alan Kökçüoğlu, denetimlerin daha hızlı yapılacağını kaydetti. Adana’nın tarım kenti olmasının yanı sıra ciddi bir kıyı şeridi uzunluğu ve Akdeniz’in en büyük balıkçılık filosuna sahip olduğunu kaydeden Kökçüoğlu, “Su ürünleri yetiştiriciliği konularında hem içsu hemde denizde yaptığımız yetiştiricilikte, ihracat ve iç tüketim açısından büyük bir filonun avcılık faaliyetinin denetlenmesi gerekiyor. Bu denetim insan sağlığı açısından, yetiştiriciliği ve avcılığı yapılan balıkların ve diğer deniz canlılarının bundan sonraki zaman dilimi içerisinde de ulaşılabilir olması, neslinin korunması açısından bizler için çok önemli. Bu denetimi de tabii teknemiz olmadan yapamayacaktık. Bakanlığımızın destekleriyle bu eksik giderildi ve bugün teknemizi suya indirdik. Bundan sonraki süreçte su ürünleri mühendislerimizle birlikte denizdeki avcılık faaliyetleri daha iyi bir şekilde, daha sıkı ve hızlı bir şekilde denetlenecek ve vatandaşlarımıza daha sağlıklı deniz ürünlerini sunmuş olacağız. Bizim arzu etmediğimiz zamanlarda ve arzu etmediğimiz şekillerde yapılan avcılığın da önüne geçmiş olacağız” dedi. Kökçüoğlu, teknik personellere yeni tekne ile kazasız belasız görevler diledi. Adana Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ödemesi yapılan tekne 6 milyon 750 bin liraya mal oldu. Tekne 12 metre uzunluğunda ve 3.8 metre genişliğinde, 370 beygir gücünde motora sahip. Saatte 25 knot hıza ulaşabilen Su Ürünleri Kontrol Teknesi’nin karadan 150 mil açığa kadar seyir sığası bulunuyor.

Adana’da 40 günde 2700 gıda işletmesi denetlendi Haber

Adana’da 40 günde 2700 gıda işletmesi denetlendi

Bakanlığın talimatları doğrultusunda 21 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında 81 ilde eş zamanlı olarak yapılan denetimlerde Adana ilinde 1013 lokanta, restoran, kafe ve otel gibi toplu tüketim yeri denetimden geçirildi. Denetimlerin ikinci safhası ise 8 Eylül’de başladı ve Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri il genelinde 29 Eylül’e kadar kasap, şarküteri, bakkal, market, büfe denetimi yaptı. Bu denetimlerde denetlenen işletme sayısı ise 1703 oldu. Bakanlığın denetim takvimi içinde Çukurova ilçesinde gıda işletmelerindeki denetimlere katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, gıda kontrol görevlileri ile birlikte girdiği işletmelerde tüketilen gıdaların hazırlaması, depolanması, ambalajlı ürünlerin yönetmeliklere göre uygunluğu başta olmak üzere farklı konuları inceleyerek işletme sahiplerinden bilgi aldı. Vatandaşlara güvenilir gıda temin etmek amacıyla çalışmalarını tarladan sofraya kadar her aşamada kararlılıkla sürdüren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iki aşamalı denetim takvimi oluşturduğunu hatırlatan İl Müdürü Kökçüoğlu, Adana genelinde 21 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında 1013 işletmenin denetlendiğini belirtti. Kökçüoğlu, “81 ildeki eş zamanlı denetimlerin ikinci aşaması bakanlığımızın talimatları ile 8 Eylül’de başladı. Adana’da bu tarihte başlayan ve hedef kitle olarak kasap, şarküteri, bakkal, market, büfelerin ele alındığı denetim döneminde toplam 1703 işletme il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli 83 gıda kontrol görevlisi tarafından denetlendi. Her iki denetim takvimi boyunca ilimizde böylece 2716 işletme denetlenmiş oldu. Bu denetimlerde uygun olmayan 13 işletmeye idari para cezası uygulandı. Halk sağlığının korunması açısından kasap ve şarküteriler ile bakkal, market, büfe gibi gıda satış yerlerinin de üretim ve satış için gerekli şartları taşımasının büyük önem taşıyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da güvenilir olmayan gıdanın vatandaşlarımızın tüketimine sunulmasına izin vermeyeceğiz. Buna tevessül edenlere göz açtırmayacağız, yasalar çerçevesinde gerekli yaptırımları uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Salgın hastalıklara hazırlık eğitimi ve tatbikatı düzenlendi Haber

Salgın hastalıklara hazırlık eğitimi ve tatbikatı düzenlendi

18-22 Eylül 2023 tarihleri arasında Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğünde gerçekleştirilen eğitimin açılışında konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Efe Güler, şap hastalığının kontrolüne ilişkin yönetmeliğin 57’nci maddesi gereğince, şap hastalığı salgını halinde, sürecin Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görevli resmi veteriner hekimler ve diğer sorumlu personel tarafından takip edildiğini ifade etti. Eğitimin amacının muhtemel salgında tüm personelin salgına anında müdahale edebilecek donanımda olmasını sağlamak olduğunu belirten Güler, “Söz konusu eğitim ile ilk kez ortaya çıkan bir salgında personele, tüm işletmelere, ekipmanlara ve diğer materyallere erişim sağlamak için uygulanacak usul ve esaslar, şap virüsünün tespit edilmesi halinde bölgede alınacak önlemler, çevre ile alakalı koruma tedbirleri, şap hastalığına ilişkin farkındalık ve hazırlık düzeyinin yükseltilmesine yönelik ulusal önlemler ortaya konacaktır. Masa başı teorik çalışmalar, senaryolar, soru alıştırmaları, uygulamalı saha çalışmaları, hastalığın hızlı bildirimi ve mücadelesine yönelik konularda uygulamalar gerçekleştirilecektir” dedi. 36 kursiyerin katıldığı ‘Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı, Şap Enstitüsü Müdürlüğü ve Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler tarafından, Adana, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Mersin, Şanlıurfa ve Osmaniye il tarım ve orman müdürlüklerinde görevli hayvan sağlığından sorumlu personele şap, koyun ve keçi vebası hastalığı ile ilgili olarak hazır olma durumu, çevre korumayı sağlamak için gerekli ulusal önlemleri belirlemek, salgın ortaya çıkması durumunda yapılması gereken işlemler hususunda bilgi verildi. 5 gün süren eğitimlerin 3. gününde kursiyerler hayvancılık işletmesini ziyaret ederek muhtemel salgın durumunda yapılmasını gerekenleri uygulamalı olarak gördü. Eğitim sonunda kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.