TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#ahşap oyma sanatı

İLKHABER-Gazetesi - ahşap oyma sanatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ahşap oyma sanatı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

"Bir Zamanlar Çukurova" Haber

"Bir Zamanlar Çukurova"

CANSU ERSOY (İLKHABER)-  Ahşap oyma sanatının şu an Adana'daki son temsilcisi Ömer Erdoğan, sanatını konuşturmaya devam ediyor. Erdoğan, hiçbir makine kullanmadan tamamen el emeğiyle yaptığı minyatür çalışmalarıyla Adana'yı anlatıyor. "Bir Zamanlar Çukurova" adını verdiği eserleri müzede sergilenmeyi bekliyor. Bugüne kadar birçok projede yer alan ve ahşaplara elleriyle hayat veren Ömer Erdoğan, aslında mobilyacı kökenli olduğunu bildirdi. Mobilyacı olarak başladığı iş hayatını ahşap oyma sanatçısı olarak sürdüren Erdoğan, 20 yıldan daha uzun bir süredir bu sektörde geleneksel el sanatları ile uğraştığını belirtti. Büyük Saat civarındaki 2 katlı dükkanının üst katında ahşap atölyesi bulunan ve burada eserlerini ortaya çıkaran Erdoğan, alt katında da ürünlerini hem sergiliyor hem de satıyor. Üç buçuk yıldır üzerinde uğraştığı bir projeden bahseden Erdoğan, projesini çok daha önceden tasarladığını, fakat maddi imkan bulamadığı için hayata geçiremediğini söyledi. "Müzelik bir Adana kompozisyonu oluşturdum" Erdoğan, "Projemin adı 'Bir Zamanlar Çukurova'. Çok önceden planlanmış bir şey olsa da maddi yönden imkan bulamadığım için faaliyete geçiremedim. Avrupa Birliği 2017 yılında bir hibe programı başlattı. O hibe programları da kültür-sanat kategorisine denk gelmişti. Ben de bu proje üzerinde o hibe programı kapsamında çalıştım. Çok ciddi emek isteyen bir proje. Araştırma yaptım, kullanılacak malzemeleri çıkardım. 26 adet Anadolu'ya, Çukurova'ya özgü eserleri üç buçuk yılda bitirdim. Ve bunun devamı da gelecek. Müzelik bir Adana kompozisyonu oluşturdum. İnsanlar geldiğinde ve bunları gördüğünde belki hayran bile kalacaklar. Öyle bir proje. Üç buçuk yıl harcadım ve bu ayın onunda bitirdim. Her gün yaklaşık 3-4 saat çalışarak bunları yaptım. Tamamen el emeği ve Adana'yı anlatan ürünler. Her birinde farklı bir detay, farklı bir anlam var. Çukurova'da pamuk hasadı, buğday, narenciye, portakal, mandalina ve daha birçok şeyle ilgili harika eserler" dedi.  "Adana dışında da farklı illerde sergilemeyi ve Adana'yı tanıtmayı planlıyoruz" Henüz bunları sergilemediğiden, ama ilerleyen zamanlarda müzede sergilemeyi planladıklarından bahseden Erdoğan, konuşmasına şöyle son verdi: "Adana dışında da farklı illerde sergilemeyi ve Adana'yı tanıtmayı planlıyoruz. Tamamen Adana'yı anlatan bu eserlerde her bir araba birbirinden farklı. Her birinin bölgeyi anlatan farklı bir kompozisyonu var, bunlar bölgeyi anlatan minyatür çalışmalar. Çok fazla zaman ve emek harcadık. Bununla ilgili birçok da davet aldım. Umarım sergilemeyi icraata geçireceğiz."

Tahtadan sanat eseri yapıyor Haber

Tahtadan sanat eseri yapıyor

 Mardin Marangozlar Çarşısında bulunan iş yerinde ahşap oyma sanatını yaşatmaya çalışan Erkan Muratoğlu, mesleğin teknolojiye yenik düştüğünü, kimsenin yapmak istemediğini dile getirdi. Mardin’de ahşap oymacılık sanatı ile uğraşan Erkan Muratoğlu, 40 yıldan beri tahtayı sanat eserine dönüştürüyor. Unutulmaya yüz tutmuş ahşap oyma sanatını gelecek nesillere aktarmak isteyen Muratoğlu, çırak bulamadığı için ilerleyen yıllarda tamamen mesleğin yok olmasından tedirgin olduğunu söyledi. Muratoğlu, bu mesleği gelecek nesillere aktarmak istediklerini ancak çırak sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. "Mardin’in eski kültürünü tekrardan yaşatmak istiyoruz" Mardin’in tarihini ve eski kültürünü tekrardan yaşatmak için mücadele verdiğini dile getiren Muratoğlu, "Eskiden bütün işler el sanatı ile yapılırdı. Evlerde eşyalar ahşaptan yapılırdı. Artık her şey fabrikasyona dönüştü. El oyması kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar arasında ve biz değerlendiremezsek bu meslek kaybolup gidecek. 10 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Baba mesleğini devam ettirmeye çalışıyorum. Tek sıkıntımız meslekte eleman yetişmiyor. Şu an eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Çırak yetiştiremiyoruz. Her şey fabrikasyona dönüştüğü için el sanatlarına ilgi kalmadı" dedi. Mesleğin devam etmesi için çağrıda bulunan Muratoğlu, ’’Bu mesleğin devam etmesi için gençlerin el sanatlarına yönlendirilmesi gerekiyor. El sanatlarının sevdirilmesi gerekiyor. Böylelikle bu mesleklerin ilerlemesi ve devam etmesi sağlanacaktır" diye konuştu.

"Türkiye'nin Ahisi", depremden etkilenen atölyesini onarıp tezgahın başına geçti Haber

"Türkiye'nin Ahisi", depremden etkilenen atölyesini onarıp tezgahın başına geçti

HATAY (AA) - HALİL FİDAN - Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Hatay'ın İskenderun ilçesindeki iş yeri hasar gören 2021 Ahi Evran Yılı'nda "Türkiye'nin Ahisi" seçilen ahşap oyma ustası Behzat Böke, yeniden tezgahının başına geçti.Ahilik kaftanını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın giydirdiği Böke'nin Dumlupınar Mahallesi'ndeki atölyesi de "asrın felaketi"nde hasar gördü.Depremde çok sayıda yakınını kaybeden 63 yaşındaki usta, yaşadığı acılarını unutmak için yeniden tezgahın başına geçmeye karar verdi.Hasar gören atölyesini onaran Böke, 8 yaşından bu yana ahşaba şekil verdiği tezgahının başına oturdu.Deprem nedeniyle bazı çalışanlarının farklı kentlere gittiği ahşap oyma sanatçısı, hem depremin acısını unutmak hem de siparişleri yetiştirmek için yoğun şekilde çalışıyor.Yaptığı çalışmalar sayesinde ulusal ve uluslararası ödüllere layık görülen ahşap oyma sanatçısı Behzat Böke, AA muhabirine, yarım asrı aşkın süredir ahşaba şekil verdiğini söyledi.Deprem nedeniyle zor günler geçirdiklerini ancak bu süreçte yalnız olmadıklarını hissettiklerini dile getiren Böke, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez başta olmak üzere çok sayıda kişinin ziyaretleriyle bir nebze olsun moral bulduklarını anlattı."Asrın felaketi"nde büyük kayıplar verdiğini ifade eden Böke, "Çok sıkıntılarımız oldu. Atölyemiz de hasar gördü. Hayat devam ediyor. Elimizden geldiği kadar atölyeyi toparlayıp hayata bir yerden başlamamız gerekiyordu. Siparişlerimiz de makinelerimiz de çok hasar gördü. Sıkıntı vardı onu giderdik." dedi.Böke, atölyesinde normalde 11'i engelli 25 kişinin çalıştığını ancak şu anda deprem nedeniyle sadece yanında 5 işçisinin kaldığını, diğerlerinin başka şehirlere göç ettiğini belirtti.Yeniden açtığı atölyesiyle yanında kalan işçilere de katkı sağladığını anlatan Böke, başka şehirlere giden elemanlarının da dönmesini beklediğini kaydetti.Devlet sanatçısı unvanına sahip olduğu işiyle 2021 Ahi Evran Yılı'nda "Türkiye'nin Ahisi" seçildiğini ve kaftanını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın giydirdiğini hatırlatan Böke, kısa sürede toparlanıp yeniden yurt içi ve dışına güzel çalışmalar yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.