TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balık

İLKHABER-Gazetesi - Balık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Somon balığı: En ucuz protein kaynağı Haber

Somon balığı: En ucuz protein kaynağı

Kırmızı et ve tavuk etine göre oldukça uygun olan somon balığının 1 kiloluk etiyle 3 kişi rahatlıkla doyabiliyor. Kilosu 100 TL’den satılan somona vatandaşlar oldukça fazla ilgi gösteriyor. Kırmızı etin kilosunun 500 TL’ye dayandığı Samsun’da tavuk etinin kilosu da her geçen gün zamlanıyor. Vatandaşlar, bu Ramazanda ayında protein ihtiyacını ise hem lezzetli hem yağlı hem de protein kaynağı deniz somonundan yana kullanıyor. Vatandaşlar ve balıkçılar kilosu 100 TL’den satılan somonun 1 kiloluk etiyle 3 kişinin, 2 kiloluk somonun etiyle de 6-7 kişinin rahatlıkça doyduğunu ifade ettiler. “2 kilo somon aldım 3 kişi 2 öğünde bu balığı tüketeceğiz” 2 kiloya yakın somonla 3 kişinin karnının 2 öğün doyacağını dile getiren Mustafa Okutken, “Ben somonu tercih ediyorum. Somon çok lezzetli ve faydalı bir balık. Bunların yanı sıra somonun fiyatı da oldukça uygun. Bugün 2 kiloya yakın somon aldım. 3 kişi 2 seferde bu balığı tüketeceğiz. Somonun buğulaması, tavası çok güzel oluyor. Zorlasak 2 kiloyla 6-7 kişi doyarız. 2 kilo kırmızı et alsak pahalı gelir. Biz hem faydalı hem de ucuz olduğu için somonu tercih ediyoruz” dedi. “Kalabalık aileler için en uygunu balık” Balığın özellikle kalabalık aileler için en uygun yiyecek olduğunu vurgulayan Osman Bütüner, “Ramazan'da en fazla tükettiğimiz balık somon oluyor. 1 kilo balıkla 3-4 kişi doyuyoruz. Lezzeti güzel ve ayrıca kilosu da 100 TL. Kıyma veya kuşbaşı et salsak kilosu 500 TL’ye dayanıyor. Balık 50 TL’den 200 TL’ye kadar var. Kalabalık aileler için en uygun giden balık olduğu için tercih ediyoruz” diye konuştu. “1 kilo somonla 3 kişi rahatlıkla doyuyor” Ramazan ayında somona olan ilginin arttığını belirten balık satıcısı Onurcan Köse ise “Sezonun bitmesine az bir süre kaldı. Vatandaşların yakında avlanması yasak olacak mezgit, istavrit, barbun ve hamsi gibi küçük balıklara ilgi göstermesi gerekiyor. İstavrit, mezgit kilo 50, barbun da kilo 100 TL’den gidiyor ama vatandaşın gözdesi somon balığı. Ramazan ayında doyurucu olması ve kılçıksız olmasından dolayı en çok somona rağbet gösteriliyor. Tezgaha gelen 100 kişiden 90’ı somon alıyor. 1 kilo somonla 3 kişi rahatlıkla doyuyor. Çorba ve salata ile birlikte iftarı açıp, salata ile balığı tükettiğinde 3 kişi doyarak sofradan kalkabiliyor. Bunu da 100 TL’ye hallediyorlar. Şu anda memlekette en ucuz et kaynağı balık. Tavuk da kırmızı et de çok pahalı. Vatandaşlar bunu bildiğinden balığa, özellikle somona rağbet gösteriyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Samsun’da çipura kilo 220 TL, levrek kilo 220 TL, tirsi kilo 100 TL ve hamsi de kilo 100 TL’den alıcı buluyor.

İftarda sindirimi kolay olan balık tüketimi önerisi Haber

İftarda sindirimi kolay olan balık tüketimi önerisi

Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edilen ve çocuklarda zeka açısından son derece yararlı bir besin olan balığın, sindirim kolaylığı açısından Ramazan süresince iftarda tüketilmesi önerildi. Yüzyıllardır insan beslenmesinin önemli bir parçası olan balık, lezzeti kadar sağlığa olan faydalarıyla da öne çıkıyor. Her yaştan insan için besleyici bir besin kaynağı olan balık, beyin, kalp, göz ve kemik sağlığı açısından önem taşıyor. Depresyon semptomlarını azaltmada etkili olduğu bilinen balık, selenyum ve çinko gibi bağışıklık sisteminin işlevini destekleyen mineraller bakımından zenginlik içeriyor. Protein deposu ve yağ oranı düşük bir besin kaynağı olan balık, bu nedenle kilo kontrolüne yardımcı oluyor.  Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edilen ve çocuklarda zeka açısından son derece yararlı bir besin olan balığın, hamile kadınlar için de oldukça faydalı olduğu ifade ediliyor. Haftada en az iki kez tüketilmesi gereken balığın fırında, ızgara veya buharda pişirilmesinin ise en sağlıklı pişirme yöntemi olduğunu belirten uzmanlar, sindirimi kolay olduğı için Ramazan süresince belirli aralıklarla iftarda tüketilmesi önerisinde de bulunuyor. Balık, özellikle oruç tutan yaşlılar için yararlı Prof. Dr. İbrahim Cengizler de, Ramazan süresince rahatlıkla balık tüketilebileceğini belirterek, balığın, A ve D vitamini bakımından önemli bir protein kaynağı olduğunu söyledi. Sindirimi son derece kolay olan balık tüketiminin özellikle oruç tutan yaşlılar için önerildiğini vurgulayan Prof. Dr. Cengizler, "Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için balık her yaştan insanlarca mutlaka tüketilmeli. Bazı balıklar, bazı mevsimlerde yağlı olduğu için ızgarada, az yağlı olanların fırında, yağsız olan balık türlerinin de genellikle yağda kızartılarak pişirilmeli. Tüketicilerin, balığın yağlı olup olmadığı konusunda mutlaka satıcıdan bilgi almalı." dedi. Prof. Dr. Cengizler, balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranını dikkate alarak uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar olduğunu kaydetti. Balık Takvimi Hazırlanan balık takvimine göre, boğaz ve denizlerde yakalanan mercan yavrusu, yılın 12 ayında da yenilebiliyor. Levrek ve mezgit, bu ay içinde tüketilebilecek en iyi ve lezzetli balıklar olarak sayılıyor. Palamut, haziran, temmuz ve ağustos ayları dışında önerilmiyor. Çinekop ile sarıkanat temmuz ve ağustos aylarında, hamsi, torik, kofana, uskumru, kalkan yavrusu, iskorpit ve karagöz kasım ayında yenilebilen balıklar listesinde yer alıyor.

Kahramanmaraş'ta depremlerin ardından balıkçılık sektörü yeniden iyileşmeye başlıyor Haber

Kahramanmaraş'ta depremlerin ardından balıkçılık sektörü yeniden iyileşmeye başlıyor

Denize kıyısı olmayan Kahramanmaraş, Türkiye'de balık üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle tatlı su balığı üretiminin yarısından fazlasını ihraç eden kentte, balık üretimi deprem sonrası da hız kazandı. Yakında yüzde 100 seviyelerine ulaşması planlanan balık üretimi şu anda yüzde 70 seviyelerinde. Azerbaycan Mahallesi inşat alanında kalan eski balık pazarı yıkıldı. Yeni balık pazarında vatandaşlara satış yapan esnaf ise satışlardan memnun. Balık fiyatlarının önceki yıllara oranla aynı seviyelerde olduğunu söyleyen balıkçı esnafı İbrahim Sarı, “Asrın felaketinin üzerinden bir yıl geçti ve biz de balıkçılar olarak toparlanma sürecindeyiz. Eski yıkılan balık pazarı inşaat sahası içerisine girdiği için yeni yerine taşındık. Fiyatlarımız önceki yıllara nazaran yüksek değil hemen hemen aynı. Levrek ve çupra 200 ila 250 lira arasında, somon 170 lira, alabalık 150 lira, hamsi 120 lira, istavrit 120 lira, gümüş, 200 lira civarında” dedi. Balık üretiminin 6 bin ton civarında olduğunu ifade eden Sarı, “Kahramanmaraş balık üretiminde ihracat ve üretimde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Birçok tesisimiz deprem sonrası çalışmaya başladı ve yakında yüzde 100 kapasite ile çalışmaya başlanacak. Şu anda yüzde 70’lerde üretim var. Önceki yıllarda 7 bin 500 ton olan üretim kapasitemiz deprem sonrası 6 bin tona kadar geriledi. Bu yıl 6 bin ton civarında balık üretimi yaptık ve bunun yaklaşık yüzde 50’si dış piyasa, yaklaşık olarak 3 bin tonu iç piyasa olmak üzere balıklarımızı hasat yapıyoruz. Vatandaşlarımızı balık yemeye davet ediyoruz, balık yiyin sağlıklı kalın” ifadelerine yer verdi.

Başkan Sesli, seçim bürosu önünde binlerce kişiye balık ekmek dağıttı Haber

Başkan Sesli, seçim bürosu önünde binlerce kişiye balık ekmek dağıttı

Burada konuşan Kdz. Ereğli Belediyesi önceki dönem başkanlarından Murat Sesli, göreve geldiklerinde Kdz. Ereğli’de balık yasağını kaldıracaklarını ve isteyen her kesin balık yiyebileceğini söyledi. İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli partisinin seçim bürosu önünde 2 bin 500 kişiye balık ekmek dağıtınca kalabalık nedeniyle zaman zaman izdiham yaşandı. Gençler ve kadınların ağırlıkta ilgi gösterdiği etkinlikte Kdz. Ereğli Belediyesi önceki dönem başkanlarından Murat Sesli, Belediye Meclisi 1. Sıra Adayı Op. Dr. Evrim Balbaloğlu, diğer belediye meclis üyeleri vatandaşlarla birlikte Karadeniz havaları eşliğinde horon tepti, Kaptaş oyun havaları ile de oynayıp eğlendi. Çocuklara balon hediye eden Kdz. Ereğli Belediyesi önceki dönem başkanlarından Murat Sesli, gelen misafirlerle tek tek ilgilendi, desteklerini istedi. Göreve geldiklerinde Kdz. Ereğli’de ki balık yasağını kaldıracaklarını vurgulayan Sesli konuşmasında şunları söyledi: “Karadeniz’in kıyısındayız. Balık memleketinde balık kokar, yosun kokar. Bu güzel havada bizde halkımıza balık ekmek ikram ediyoruz. Bundan sonra Kdz. Ereğli’de deniz kenarında balık ekmek satışları da olacak. Hem Kdz. Ereğlili hemşerilerimiz hem de dışarıdan gelenler deniz kenarında istedikleri gibi balık yiyebilecekler. Modern son derece hijyenik balık ekmek stantlarımız olacak. Bakın görüyorsunuz; insanlarımız çok memnun ve mutlular. Kdz. Ereğli’nin olmazsa olmazı balıktır. Bugün bizi seven insanlar burada toplandılar. Gelen herkese çok teşekkür ediyorum. 31 Mart günü destek Kdz. Ereğli’den hizmet bizden.” Saat 14.30’da başlayan etkinlik akşam saatlerine kadar devam etti.

Kilis'te et ve tavuk fiyatlarındaki artış balık tüketimini artırıyor Haber

Kilis'te et ve tavuk fiyatlarındaki artış balık tüketimini artırıyor

Ülke genelinde balık sezonunun sonuna yaklaşılmasına rağmen Kilis’teki balıkçılar satışlardan memnun. Havalar ısınmaya başlamasına rağmen tezgahtaki çeşitliliği azalmayan balığa vatandaşlar tarafından rağbet gösterilmeye devam ediyor. Son aylarda kırmızı et ve tavuk fiyatlarındaki artış vatandaşların protein tercihini balığa yöneltti. Balık tezgahlarında özellikle hamsi, istavrit, çupra ve levrek için yoğunluk yaşanırken esnaf, sezon sonu olmasına rağmen vatandaşların balığa olan ilgisinin arttığını belirtti. Av sezonunun sonuna gelmesine rağmen tezgahlarda balık bolluğu yaşandığını, kırmızı ve beyaz et fiyatlarında yukarı doğru bir ivme olduğunu söyleyen Esnaf Uğur İncirli, kırmızı ve beyaz etin yükselmesinden dolayı vatandaşların tezgahtaki balık çeşitlerine yöneldiğini dile getirdi. Kentte, hamsinin kilosunu 100 TL, çupra ve levrek 250 TL'den satışa sunuyor. Av yasaklarının başlamasına az bir süre kala denizden çıkan balık çeşitlerinde azalma olmasına rağmen vatandaşların balığa yöneldiğini söyleyen Uğur İncirli, ‘‘Dededen toruna kalan balıkçılık sektöründe ilk günkü heyecanla Kilisli vatandaşlara hizmet veriyoruz. Ülke genelinde 1 Eylül’de başlanılan balık sezonunda sonlara doğru geldik. Denizden çıkan balık çeşitlerinde azalma olduğu için vatandaşlarımız balığa yöneldi. Kırmızı ve beyaz etin yükselmesine inat, sezonun ortasıymış gibi vatandaşlarımız yesin diyerek aynı fiyatlarla devam ediyoruz. Kentte en çok satılan balık çeşitleri arasında hamsi, istavrit, çupra, somon, levrek ve alabalık geliyor” dedi.

Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı, balık fiyatlarındaki artış üreticiyi zorluyor Haber

Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı, balık fiyatlarındaki artış üreticiyi zorluyor

Akdeniz’e kıyısı olan Adana’nın Karataş ilçesinde balıkçılar denizden barbun, dil balığı, lagos ve gümüş gibi birçok balık türünü çıkartıyor. İlçedeki balıkçılarda kilogram fiyatı 100-120 TL arasında satılan balıklar, Adana ve çevre illere gönderiliyor ancak fiyatları da 200-300 liraya yükseliyor.  Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu, “100-120 TL’lik fiyatlar üreticileri tatmin etmiyor ancak bizden bu fiyata alınan balıklar sofraya ulaşana kadar yüzde 200 zamlanıyor. Hem biz hem de vatandaşlar mağdur oluyor. Kooperatif olarak da paramız olmadığı için biz bu balıkçı arkadaşların balığını değerlendiremiyoruz” ifadelerini kullandı. "Aracılar kazanıyor" Tarım ürünlerinde olduğu gibi balıkta da aracıların para kazandığını aktaran Safsoylu, “En büyük emeği sarf eden, en büyük girdisi fazla olan üreticiler maalesef bu konuda yalnız bırakılmışlar. Üretici para kazanamıyor ama ikinci, üçüncü eller kazanıyor ve soframıza ulaşıncaya kadar ürünler yüzde 200-300 civarında değer kazanıyor” dedi. "Balık tüketimi artmalı" Balık tüketiminin artması gerektiğini söyleyen Safsoylu, “Biz tabii ki halkımızın balık yemesini tercih ediyoruz. Hiç olmazsa haftada 3 gün çocuklarımıza balık yedirmeliyiz. Fosfor ve iyot yönünden zengin olan balığı yedirmemiz gerekiyor kemik gelişiminde faydalı olduğu için. Maalesef dünya ülkeleri arasında balık tüketiminde 7. sıradayız” diye konuştu. Kaçak karidese dikkat Celal Safsoylu, ağır metal içeren ve bu nedenle ülkeye kaçak yollarla getirilen İran karidesinin piyasada yerli jumbo karidesin yarı fiyatına satıldığını da söyleyerek, hem insan sağlığına hem de ekonomiye zarar verildiğini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.