TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#çiftçilik

İLKHABER-Gazetesi - çiftçilik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, çiftçilik haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye Hububat ve Bakliyat ihracatında rekor artış: İlk 2 ayda 2 milyar doları aştı Haber

Türkiye Hububat ve Bakliyat ihracatında rekor artış: İlk 2 ayda 2 milyar doları aştı

Türkiye, dünyanın önemli hububat üreticileri arasında yer alıyor ve bu alandaki başarısını yılın ilk iki ayında da sürdürdü. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Türkiye geneli şubat ayı ihracatı 1 milyar 51 milyon dolara ulaşırken, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR)'nin ihracatı ise 333 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu başarıyla birlikte, sektörün ocak-şubat dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artışla 2 milyar 83 milyon dolara ulaştı. Taycı, "Mevcut pazarlarda raflardaki yerimizi korumak ve yeni pazarlara açılmak için otoritenin, üretici-ihracatçıya verebileceği her türlü teşvik ve desteğe ihtiyacımız var.” dedi. İHBİR'DEN ŞUBAT AYI İHRACAT RAPORU İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İHBİR’in şubat ayı ihracatı; geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 19,3 artışla 333 milyon dolara yükselirken, hububat sektörünün Türkiye geneli şubat ayı ihracatı ise yüzde 27,9 artarak 1 milyar 51 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Türkiye geneli ocak-şubat dönemi ihracatı ise geçen yıla oranla yüzde 15,4 artışla 2 milyar 83 milyon dolara ulaşırken, aynı dönemde İHBİR'in ihracatı yüzde 14,3 artışla 639 milyon dolara oldu. Şubat ayında, sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye olurken; İHBİR’in en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırasıyla ABD, Irak ve Almanya oldu. PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ İHRACATI ARTIRIYOR İhracattaki artışın en büyük etkeninin pazar çeşitliliği olduğunu vurgulayan İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, "ABD ve Uzak Doğu ülkelerini mercek altına aldıklarını belirten Taycı, “İhracatta uzun yıllardan beri tutunmakta olduğumuz pazarlarda raftaki yerimizi kaptırmak istemiyoruz ama buraları korumak için çok zorlanıyoruz. Karlılık noktasında negatif fiyatlamalar bile yapabiliyoruz. Mevcut pazarlarımızı korumak için otoritenin; üretici ihracatçıya, yapmış olduğu ihracat payı doğrultusunda verebileceği her türlü teşvike ihtiyacımız var. İhracat artışını devam ettirmek ve yeni pazarlara girmek için katılacağımız fuarlar, ticaret heyetleri, sektörel ziyaretler kapsamında desteklere gereksinim duyuyoruz.”  şeklinde konuştu. 2024 YILI İHRACAT HEDEFİ Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatındaki hedeflerini de paylaşan Taycı, “2024 yılında Türkiye geneli 14 milyar dolar, İHBİR'de ise 4 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Bir elimizde bavulumuz, diğer elimizde üretmekte olduğumuz ürünlerin numuneleriyle dünyanın farklı farklı ülkelerini, karış karış gezmeye devam edeceğiz. Sahayı masa başından değil; ziyaret ederek, yerinde görerek, müşteriyle karşı karşıya oturup satış yaparak pazarı kontrol etme stratejimiz devam etmekte.” ifadelerini kullandı.

Adana'da kadın çiftçi, haraç iddiasıyla silahlı saldırıya uğradı Haber

Adana'da kadın çiftçi, haraç iddiasıyla silahlı saldırıya uğradı

Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Kadıköy Mahallesi'nde ailesinden kalan tarlalarda çiftçilik yapan 68 yaşındaki Pelin Atıl, tarlasına ekim yapmaya gidince kimliği belirlenemeyen kişilerin tehdidine uğradı. İddiaya göre, kadını tehdit eden şahıslar, ekim yaptırmadığı gibi Atıl'ı öldürmeye teşebbüs etti. 10 Ekim 2023 tarihinde Pelin Atıl, Avukatı Selahattin Karataş ile otomobilde seyir halindeyken şüpheliler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Bu anlar anbean güvenlik kameralarına yansıdı. 25 Kasım 2023 tarihinde ise tarlada traktörde Pelin Atıl’ın oğlu ile bulunan Avukat Karataş tekrardan silahlı saldırıya uğradı. Farklı tarihlerde Pelin Atıl, şüpheli şahıslar tarafından 2 kere darp edildi. Jandarmaya şikayetçi olmalarına rağmen çözüm bulamadıklarını söyleyen Pelin Atıl, bu duruma isyan etti. “Bunlardan nasıl kurtulacağım bilemiyorum” Tarlayı ekmek için geldiği sırada kendi tarlasına giremediğini belirten Atıl, "Arazi mafyası beni tarlama almadı. Ben giriyorum, onlar da aynı zaman giriyor. 'Buraya giremezsin. Ekimi yakarız, seni buraya sokmayacağız' diye tehdit ediyorlar. Bir kere avukatımla olduğum sırada aracımızı kurşunladılar. Oğlum traktördeyken kurşunladılar. Bu insanlar köye gittiğim zaman ısrarla beni takip ediyorlar. Nereye gidiyorum ne yapıyorum diye. Arabayla peşime takılıyorlar. Bunlardan nasıl kurtulacağım bilemiyorum. Çok üzgünüm. Benim gibi herkese bunu yapmışlar. Şu anda ben direniyorum" dedi. “Adaletin gelmesini istiyorum, bunlardan kurtulamıyorum” Darp raporu aldığını söyleyen Atıl, "Oradaki bütün köylüler tarlamıza çökmeye çalıştıklarını söylüyor. İki kere darp edildim, darp raporu aldım. Sonuçta bu insanlara adaletin gelmesini istiyorum. 30 tane dava dosyam var, 2 tanesine dava açıldı yine bunlardan kurtulamıyorum" dedi. “İki defa silahlı saldırıya uğradım” Pelin Atıl’ın hem müvekkili hem de aile dostu olduğunu dile getiren Avukat Selahattin Karataş ise, "Kendisinin Yüreğir ilçesine bağlı Kadıköy Mahallesi'nde bin 500 dönüme yakın tarlası vardır. İlk kurşunlanma olayında benim kullandığım araç ve yanımda müvekkilim Pelin Atıl vardı. İkinci kurşunlamada ise müvekkilimin oğlu ile ben aynı traktördeydim. Her iki olayda da ikişer üçer el ateş edildi. Bu olayların asıl sebebi öldürmeye tam teşebbüs olması. Müvekkilimin ziraat yapmasına engel olmaktır" sözlerine yer verdi.

Devlet desteğiyle 19 yaşında tarıma başladı Haber

Devlet desteğiyle 19 yaşında tarıma başladı

OSMANİYE (İLKHABER) - Osmaniyeli 19 yaşındaki Hüsne Kayım, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan aldığı hibeyle ailesinin bahçe ilçesindeki 4 dekarlık atıl arazinde kivi yetiştirmeye başladı. Mercanlar Mahallesi'nde yaşayan Kayım, baba mesleği çiftçiliği sürdürmek için ailesinin 4 dekarlık arazini değerlendirmek istedi. Araştırma sonucu bölgenin kivi üretimine uygun olduğunu öğrenen Kayım, Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi'ne (KDAKP) başvurdu. Kayım, proje kapsamında genç çiftçilere yönelik düzenlenen eğitimlere katıldı, Adana'daki tarım arazilerini inceleme fırsatı buldu. Eğitimin ardından hazırladığı çalışmayla hibe almaya hak kazanan Hüsne Kayım'ın arazisine 200 kivi fidanı dikildi ve sulama sistemi kuruldu. Genç yaşta çiftçiliğe adım atan Kayım, 3 yıl sonra ilk meyvelerini toplamayı hedefliyor. - "Tarlamız boş kalmasın, verim alalım istedik" AA muhabirine, KDAKP'ın tarıma başlamasında etkili olduğunu anlatan Kayım, "Hem tarlamız boş kalmasın, verim alalım hem de devletimizin imkanlarından faydalanalım istedik. Devletimizin desteğiyle bahçemizi kurduk." dedi. Kayım, bahçede vakit geçirmeyi sevdiğini, günün erken saatlerinde bahçesinin yolunu tuttuğunu, kivi fidanlarının bakımlarını eksiksiz yaptığını kaydetti. Elde edeceği geliri yine tarımda kullanacağını dile getiren Kayım, "Bahçedeki kazancım ve devlet desteğiyle diğer kullanılmayan arazilerimizi de verimli hale getirmeye çalışacağım. İlçemize kiviyi kazandırmaya çalışıyorum." diye konuştu. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu da KDAKP ile kırsalda çiftçilik yapanların desteklendiğini ifade ederek, "Proje kapsamında Hüsne Kayım'a 200 kivi fidanı verildi. Fidanların dikimi, bahçenin çevre düzenlemesi ve damla sulama siteminin kurulumunu yaptık. Bahçeyi üretime hazır şekilde sahibine teslim ettik." dedi.

İncefikir; Karpuzda erken hasattan kaçınmalıyız Haber

İncefikir; Karpuzda erken hasattan kaçınmalıyız

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER ADANA (İLKHABER) – Türkiye’nin ilk turfanda karpuzunun yetiştirildiği Çukurova 'da hasada sayılı günler kala erken hasada dikkat çeken Adana Tarım Platformu Üyesi Cahit İncefikir, “Karpuda hasat dönemi çok önemli. Geçmiş dönemlerde erken hasat nedeniyle piyasaya ham karpuz sürüldüğünde hem güvensizlik, hem de ürün talebinin azalmasına neden oldu. O nedenle erken hasattan kesinlikle kaçınılmalıyız.” dedi. Türkiye'de en erken karpuz ekimi ve hasadının yapıldığı Adana'da, Ocak ayı itibariyle kıyı bölgelerdeki kumul alanda, Şubat ayında ise iç bölgelerde toprak alanda ekimi yapılan karpuz, Mayıs ile birlikte hasada hazırlanıyor. Türkiye’de üretilen yaklaşık 4 buçuk milyon ton karpuzun yüzde 20'sinin yetiştirildiği Adana’da 130-150 bin dekar alandan 1 milyon tona yakın karpuz üretimi gerçekleştiriliyor. Karpuz hasadına sayılı günler kalırken, uzmanlardan ham karpuz hasadı yapılmaması konusunda uyarılar yapılıyor. Gazetemize hasat öncesi üreticilere uyarılarda bulunan Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “Üreticimizin eline erken sıcak para geçmesinde önemli rol alan karpuz ekonomik olarak büyük önem taşıyor. Burada dikkat edilecek önemli konulardan biri öncelikle olgunlaşmayan ürünü hasat etmemek, yani erken hasattan kaçınmak, diğeri ise pazar çeşitliliğiyle birlikte orta boy karpuzun daha çok tercih edilmesi” dedi. İncefikir, “Özellikle hasat dönemine çok önem verilmeli, karpuzda erken hasattan kesinlikle kaçınılmalıdır. Geçmiş dönemlerde bunu yaşadık ve erken hasat nedeniyle piyasaya ham karpuz sürüldüğünde hem güvensizlik, hem de ürün talebinin azalmasına neden oldu. O bakımdan üreticilerimizin ürünlerini erken hasat etmemelerini istiyoruz” diye konuştu. Hasatla birlikte tüketicilerin taleplerinin değiştiğine ve artık iri değil, orta boy karpuz tercih ettiğine dikkat çeken Adana Tarı Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, şu açıklamalarda bulundu; “Çukurova’mızda muhtemelen bugün-yarın karpuzda ilk hasat yapılır. Bu ıl mevsimlerde anormal değişimler görmekle beraber, yağmurların geç yağması, havaların Nisan ayında biraz serin- ılıman seyretmesiyle karpuz hasadını bir hafta ila on gün gecikti. Şimdi normal seyreden havalarla beraber üreticilerimiz hasada hazırlanıyor. Tabi ilk hasat tünellerde yapılır, kumul alanlar başlar. Sonrasında açık tarla karpuzu piyasaya çıkar. Adana ilimiz karpuz üretiminde büyük önem taşımakla beraber, dekara verimde de Türkiye ortalamasının yüzde 50 üzerinde bir il.. Özellikle kumul alanlar olarak karpuz en çok Karataş ilçesi başta olmak üzere Yüreğir ve sonrasında Ceyhan, ardından daha yukarı kesimler şeklinde gider. Şuan marketlere baktığımızda kilosu 15 ile 20 TL, çekirdeksizi ise kilogramı 27-30 TL gibi seyrediyor. Tabi Adana’mızda hasatla beraber bu normal fiyatlara düşecektir. O zaman gayet makul fiyatlara olacak ve vatandaşlarımız rahatlıkla tüketebilecektir. Hasatla birlikte üreticilerimizin dikkat etmesi gereken şey, öncelikle normal hasadın yanında ham karpuzu da piyasaya sürmemesi.. Çünkü bu öncelikle tüketicilerin bölgemiz ürünlerine olan güveni sarsar. Bunu hiçbir zaman ve hiçbirimiz istemeyiz. Çünkü büyük zarar verir. İkincisi, son yıllarda değişen taleple beraber artık en çok orta boy karpuz türünün tercih edildiğini görmekteyiz. Yani eski dönemlerdeki gibi koca koca karpuzlar istenmiyor. Yani 8-10 kiloluk karpuzu kimse istemiyor. Çünkü bugün 4 kişilik bir aile büyük bir karpuzu bir günde bitiremeyeceğinden kalan bölüm ister istemez bozulup çöpe gidecektir. O bakımdan istenen en fazla 4-6 kilo aralığı..  O nedenle hasat döneminin ona göre ayarlanması doğru tercih olur. Adana ilimiz karpuz üretiminde önemli bir il dedik. Ve ayrıca tarla ürünleri içerisinde yöresel olarak en erkenci ürün olması nedeniyle özellikle bölgemizde karpuz ürünü üretici için önemli gelir kaynağına sahiptir. Dünyada en çok Çin’de karpuz yetiştirilmekte ve sonrasında 4,5 milyon ton ile Türkiye gelmekte ve üretilen karpuzun da yaklaşık yüzde 20-25'i Adana'da üretilmektedir. İlk hasadın buradan yapılması da bizim için ayrı bir avantaj sağlamaktadır. Türkiye'nin ilk karpuz ekilen ve hasat edilen kenti olarak Adana’da yıllık ortalama 130 – 150 bin dekar aralığında ekim yapılıyor. Tufanda karpuz hasadı Mayıs ayı ortalarında başlar ve önce kumul alanlar, ardından iç kesimlerde toprak alanlar ile devam eder. Adana’da ortalama dekardan 6 ile 8 ton arası karpuz elde edilmekte ve karpuzun erkenci olması ile birlikte sezonda piyasaya nakit para girişi sağlamaktadır. Üreticimizin eline erken sıcak para geçmesiyle çiftçimiz için karpuz ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır. Zaten ünlü bir karpuzumu var. Adana karpuzu, aroma olarak daha güzel. Kokusu, lezzeti ve rengi bir başka.. Adana karpuzunun kabuk rengi koyu yeşil, meyve eti kırmızı, şeker oranı yüksektir. Karpuz çok maliyetli olmasının yanında, sıcaklık değişimlerinden de en çok etkilenen bir üründür. O bakımdan devletimiz yüksek girdi maliyetli karpuz için üreticilerimizi desteklemelidir. Tarım doğaya bağlı ve büyük riskli bir alandır. Fırtına ve dolu olayları, aşırı sıcaklar vs. gibi durumlar bir anda ürünü yok edebiliyor. Örneğin son yıllarda kuraklık çiftçilerimiz için e ciddi tehdit oluşturmakta.. Türkiye genelinde yağışların azalmasıyla beraber kuraklığın baş göstermesi tarımsal faaliyetleri de etkiledi. Günümüzde; dünyada, karşılaştığımız küresel ölçekte en büyük sorunlardan birisi olan kuraklık, bugün gelinen nokta itibariyle fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma ve ekonomi, teknoloji, tarım ve gıda, temiz su ve sağlık gibi hayatımızın her aşamasını etkilemektedir. Tabi tarım sektöründe kuraklığın anlamı, diğer sektörlerden daha farklıdır. Çünkü bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir. İşte tüm bunlar çiftçilerin ne gibi durumlarla karşı karşıya olduğunu görmekteyiz. O nedenle üreticinin korunması gerekiyor. Üreticilerimizin işlerini devam ettirmesi ve ülkemizin ekonomisine katkısı için onları korumalı ve desteklemeliyiz. Özellikle en çok maliyet olan mazot ve gübrede destek vermeliyiz. Dışarıdan ithalata değil, kendi üretimimize önem vermeliyiz ki, ülkemiz, milletimiz kazansın.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.