TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırgızistan

İLKHABER-Gazetesi - Kırgızistan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırgızistan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kırgızistan'da TikTok'a erişim kısıtlandı Haber

Kırgızistan'da TikTok'a erişim kısıtlandı

Kırgızistan’da geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan karar uygulamaya konuldu. Sosyal medya kullanıcıları yerel saatle 00.00'dan sonra TikTok’a erişim sağlayamadı. Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığından yapılan açıklamada, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesinin mektubu üzerine internet servis sağlayıcılarına ülkede TikTok'a erişimi kısıtlamaları yönünde yazı gönderildiği belirtildi. Yasaklanması kararı alınmıştı Kırgızistan Kültür, Haberleşme, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, Ağustos 2023'te TikTok'un yasaklanmasını kararlaştırmıştı. Yapılan açıklamada, TikTok’un çocukların zihinsel gelişimini ve sağlığını olumsuz etkilediğine ilişkin sivil toplum kuruluşlarından bir dizi şikayet alındığı, bu çerçevede TikTok’taki içerikler üzerinde inceleme yapıldığı belirtilerek, “İnceleme sırasında bu platformun çocukların sağlığına ve gelişimine zarar veren bilgilere erişimi kısıtlamadığı ve TikTok uygulamasında bilgiye erişim sağlarken yaş kategorisini kontrol edecek herhangi bir işlev bulunmadığı tespit edilmiştir. Bakanlık çok sayıda başvuruyu dikkate alarak, yapılan incelemeler çerçevesinde Tik Tok’un Kırgızistan topraklarında faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı” ifadeleri kullanılmıştı. Söz konusu kararın yürürlüğe girmesi için Dijital Kalkınma Bakanlığı’na başvurulduğu belirtilmişti. "Karar politik değil" Ayrıca TikTok’u yasaklama kararının politik bir arka planı bulunmadığına dikkat çekilerek, “Bu tedbir yalnızca çocukların ahlaki eğitimleri üzerinde olumsuz etki oluşturabilecek ve psikolojik sağlıklarına zarar verebilecek bilgilerden korumayı amaçlamaktadır” denilmişti.

Adana Sanayi Odası'nda Kırgızistan İş fırsatları toplantısı gerçekleştirildi Haber

Adana Sanayi Odası'nda Kırgızistan İş fırsatları toplantısı gerçekleştirildi

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Kırgızistan Cumhurbaşkanı Batken Bölgesi Özel Temsilci Danışmanı Elvira Borombaeva ile birlikte Adana’ya gelen Kırgızistan Heyeti, Adana Sanayi Odası’nı ziyaret ederek her iki ülke arasında yatırım fırsatları ve iş ortamı hakkında görüşme yaptı. Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Şire, Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Yağmur ve çok sayıda Adanalı sanayici katıldı. Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Orta Asya'nın kuzeydoğusunda yer alan, Kırgız Cumhuriyeti ile güçlü tarihsel ve kültürel bağları olduğunu dile getirerek, “Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştur. Bugün ki stratejik ortaklığımız uzun yıllardır devam etmektedir. Bizler bu noktada karşılıklı iş birliklerimizi geliştirerek her zamankinden daha yakın olmalıyız.” dedi. KIVANÇ: 300 FİRMAMIZIN 250 MİLYON DOLAR YATIRIMI MEVCUT Kırgızistan’da aktif olarak faaliyet gösteren 300 Türk firmasının toplam 250 milyon doları aşan yatırımı mevcut olduğuna değinen Kıvanç, “2023 yılının Ocak- Kasım döneminde Türkiye’nin Kırgızistan’a toplam ihracatı 961 Milyon Dolar ve Kırgızistan’dan ithalatı 204 Milyon Dolar olmuştur. Adana özelinde ise ikili ticaret hacminde 2023 yılı verilerine göre 4.8 Milyon Dolar ihracat ve 1.3 milyon Dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. Her iki ülkenin pek çok alanda yakın iş birliği içerisinde olmasına rağmen ticaret hacmimiz istenilen seviye değil. Özelikle Adana’nın da için de yer aldığı Çukurova bölgesi sahip olduğu güç ve birikimle Kırgızistan’ın ihtiyaç duyduğu birçok sektör için önemli bir tedarikçi konumundadır.” dedi. Türkiye'yi stratejik ortak gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Batken Bölgesi Özel Temsilci Danışmanı Elvira Borombaeva ise geçmişten günümüze kardeş ülke Türkiye ile çok kuvvetli ilişkilerinin olduğunu son yıllarda Türkiye ile Kırgızistan arasındaki faaliyetler gitgide ilerleme kaydettiğini söyledi. Bu bağlamda Adana’ya geldiklerini belirten Borombaeva, “Biz buraya bugün geniş bir heyet ile katılım sağladık. Amacımız Adanalı sanayiciler ile tanışıp ikili ilişkilerimizi geliştirmek.” dedi.

Türkiye ve Kırgızistan Ulaştırma Bakanları Ankara'da buluştu Haber

Türkiye ve Kırgızistan Ulaştırma Bakanları Ankara'da buluştu

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu ile Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Tilek Tekebaev ve beraberindeki heyet, Ankara'da bir araya geldi. Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komisyon 11. Toplantısı'nın ardından gerçekleşen görüşmede Bakan Uraloğlu, misafirleri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uraloğlu, Türkiye ve Kırgızistan'ın zorlu bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, "İnsanlar zor coğrafyada yaşadıklarında bulundukları şartlara uyum sağlamak için daha çok gayret ediyorlar. Türk Devletleri Teşkilatı'nın aldığı rol bizler için de çok kıymetli. İlk defa bir masa etrafında toplanıyoruz. 'Türkiye Yüzyılı' diyoruz, Türk devletleri teşkilatları 'Türk Yüzyılı' diyor. Bu bizim için gerçekten çok kıymetli." dedi. ORTA KORİDOR'UN GÜÇLENMESİ BEKLENİYOR Bakan Uraloğlu, kara yolu taşımacılığı noktasında atılacak yeni adımların iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli katkıları olacağının altını çizdi. Kara Ulaştırması Karma Komisyonu Toplantısı'nın sonuncusunun 2021 yılında gerçekleştiğini hatırlatan Uraloğlu, "Bu kararla birlikte, tedarik zincirindeki değişimler ve karayolu taşımacılığına artan talep dikkate alındığında ülkelerimiz arasındaki ticaretin yanı sıra doğu ile batı arasındaki ticaret gelişecek, Orta Koridor daha da güçlenecektir." ifadesini kullandı. DEMİR YOLU TAŞIMACILIĞINA ÖNEM VERİLİYOR Uraloğlu, Türkiye'nin demir yolu taşımacılığına da önem verdiğini ve bu alanda büyük ölçekli yatırımlar yaptığını vurgulayarak, "2017 yılında işletmeye açtığımız Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile Orta Koridor üzerinde kesintisiz demir yolu altyapısını oluşturduk. Demiryolu taşımacılığı ile ilgili projeleri de destekliyoruz." şeklinde konuştu. Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Tilek Tekebaev, görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, "Ticari ilişkilerimiz hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Kırgız Cumhuriyeti arasında taşımacılık alanında iş birliği artırılacaktır." dedi.

Kırgız öğrencilerin gönderdiği oyuncaklar Kahramanmaraşlı depremzede çocuklara ulaştı Haber

Kırgız öğrencilerin gönderdiği oyuncaklar Kahramanmaraşlı depremzede çocuklara ulaştı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kırgızistan'ın Narın şehrindeki Atatürk Anaokulu öğrencilerinin gönderdiği oyuncaklar, 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta afetzede çocuklara teslim edildi.Aliya İzzetbegoviç Parkı'nda kurulan çadır kentte çocuklar için Etimesgut Belediyesince program düzenlendi.Gönüllü öğretmenlerden oluşan tiyatro ekibince sunulan orta oyununun ardından, afetzede çocuklara Kırgız öğrencilerin gönderdiği oyuncaklar dağıtıldı.- "Türk dünyası aynı üzüntüyü yaşıyor"Etimesgut Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İsmail Şahin, belediye olarak geçen yıl temmuzda, Türkiye'den 5 bin 500 kilometre uzaklıktaki Narın'a kreş inşa ettiklerini söyledi.Bu kreşe de "Atatürk Anaokulu" adını verdiklerini belirten Şahin, buradaki öğrencilerin depremzede akranları için oyuncaklar topladığını dile getirdi.Öğrencilerin kısıtlı imkanlarla topladıkları oyuncakları gönderdiklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:"En önemlisi orada oynadıkları çok az oyuncakları var o çocukların. Onları da Belediye Başkanımız Enver Demirel göndermişti. O oyuncakları tekrar kolilere doldurup Türkiye'ye depremzede çocuklara gönderdiler. Manevi anlamı çok büyük bu işin. Maddiyatından ziyade bir Türk kardeşliği. Yani şöyle düşünün, bir deprem oluyor, nasıl ki Azerbaycanlı bir kardeşimiz deprem sabahı eski bir arabasına yatağını, yorganını yükleyip deprem bölgesine gelebiliyorsa Kırgız çocuklar da aynı duyguyu hissediyor. Aynı heyecanı, aynı duyguyu, aynı üzüntüyü yaşıyor. 350 milyon Türk dünyası aynı üzüntüyü yaşıyor."Çocuklardan Yusuf Bahar da çok mutlu olduklarını söyledi.Daha önce Kırgızistan'ın adını hiç duymadığını belirten Bahar, kendilerine bu oyuncakları gönderenlere teşekkür etti.Mislina Akkaş ise depremler nedeniyle çok üzgün olduklarını anlatarak, "Evdeyken çok üzülmüştüm, arkadaşlarımı özlemiştim. Buraya geldim, oyuncak dağıtımını gördüm ve mutlu oldum. Teşekkür ederiz." dedi.- Karagöz ve Hacivat gösterisi çocukları sevindirdiÖte yandan, İstanbul'dan gelen bir grup öğretmenin sunduğu Karagöz ve Hacivat gösterisi ile çocuk oyunları, afetzede çocukların yüzünü güldürdü.Tiyatro grubu koordinatörü öğretmen Elife Kültüroğlu, kentteki çadır ve konteyner kentlerde çocuk oyunları sergilediklerini ifade ederek, "Çocuklar çok mutlu oluyor çünkü şu an en çok buna ihtiyaçları var. Bir an olsun aileler de çocukları mutlu olunca rahatlıyor ve mutlu oluyor. Acıları dindirmek ve onları mutlu etmek bizleri de mutlu ediyor." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.