SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kültürel Miras

İLKHABER-Gazetesi - Kültürel Miras haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kültürel Miras haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yorgancılığın yaşayan efsanesi Nahya Güzelyurt, Hatay’ın el sanatlarına ışık tutuyor Haber

Yorgancılığın yaşayan efsanesi Nahya Güzelyurt, Hatay’ın el sanatlarına ışık tutuyor

Hatay'da 1987 yılından bu yana el işi yorgancılık sanatını sürdüren Nahya Güzelyurt, depremin yıktığı kentin geleneksel el sanatlarına hayat vermeye devam ediyor. Kız kardeşi Atra Güzelyurt ile birlikte, yün yorgan dikimi ve işleme sanatını titizlikle sürdüren Nahya Güzelyurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “el işi sanatçısı” unvanıyla onurlandırılmış bir usta olarak dikkati çekiyor. Genç nesillere bu geleneksel sanatı aktarmak için çaba gösteren Güzelyurt, aynı zamanda Hatay’ın kültürel mirasını korumak adına büyük bir azimle çalışmalarına devam ediyor. Yorgancılık sanatının bu topraklardaki en kıymetli temsilcilerinden biri olarak öne çıkan Güzelyurt, Hatay’ın kültürel zenginliklerine değer katmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcisi" ödülünü de alan Nahya Güzelyurt, mesleğinin sadece ustası değil, aynı zamanda Hatay'ın kültürel mirasına katkı sağlayan bir isim haline gelmesinin haklı gururunu yaşıyor. Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da 37 yıldır el işi yorgancılık yapan tek isim olarak öne çıkan Güzelyurt, unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatmak için büyük bir çaba gösteriyor. Bugüne kadar birçok ilçede usta öğretici olarak görev alan Nahya Güzelyurt, sanatını ilk günkü özenle sürdürüyor. Kadın olmanın zarafetiyle mesleğinin zorluklarını medeniyetler kenti Hatay'da kolayca aşan Güzelyurt, yorgancılıkla ilgili şunları söyledi: "Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan yorgancılık, diğer bazı meslekler gibi yaşama savaşı veriyor. Geleneksel ağır ve kalın yorganların aksine, yorganlarımızı daha ince ve hafif yaparak tercih edilecek tarzda satışa sunuyoruz. Alttaki kumaş pamuktan, üstteki kumaş ise pamuk veya saten oluyor. Yorgan dikiminde ise naylon ip kullanmıyoruz."

Tunceli Müzesi ekipleri, kültürel varlıkların tespit ve tescili için sahada Haber

Tunceli Müzesi ekipleri, kültürel varlıkların tespit ve tescili için sahada

Sarp dağların arasında yer alan Tunceli, doğal güzelliklerinin yanı sıra Pertek Kalesi, Sağman Külliyesi, İn Delikleri, Ergen Kilisesi, Tağar Köprüsü gibi tarihi yapılarıyla da dikkati çekiyor. Geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kentte, binlerce yıllık köprüler, kaleler, çeşmeler, kiliseler, höyükler ve mezar taşları bulunuyor. Tunceli Müzesi ekipleri de bölgedeki kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması için çalışma yürütüyor. Haftanın belirli günlerinde araziye çıkan Müze Müdürü Kenan Öncel ile müzede görevli arkeolog Özgür Şahin, Selçuk Gündü, sanat tarihçi Semra Çağlayan ve Ali Haydar İmre, il merkezi ile 7 ilçedeki kültürel varlıkları inceleyip son durumlarıyla ilgili bilgi sahibi oluyor. Bazı eserleri tescilleyip turizme kazandıran ekipler, definecilik ve kaçak kazı faaliyetlerine karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. Güvenlik güçleriyle ortak hareket ediyorlar Jandarma ve emniyetle ortak hareket eden müze görevlileri, çeşitli sebeplerle tahrip olan tarihi eserleri de müzeye getiriyor. Gerekli restorasyon ve konservasyon işlemleri yapılan eserler, müzenin vitrinlerinde sergileniyor ya da depolarda muhafaza altında tutuluyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, Tunceli'nin her geçen gün daha çok turisti ağırlamaya başladığını söyledi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu öncülüğünde turizm çalışmalarına devam ettiklerini belirten Ulaşoğlu, "Müzemizle alanda başlattığımız çalışmalarla tarihi ve kültürel varlıklarımızın tespit ve tescilini yapıyoruz. Bu çalışmalar sırasında da kentimizde çeşitli dönemlere ait bulgularla karşılaşabiliyoruz. Bu bakımdan ilimiz sadece doğal zenginlikleriyle değil, tarihi varlıkları ve kültürel değerleriyle de ön plana çıkıyor." dedi. "Bilinçsiz ve gizli yapılan kazılar kültürel mirasa zarar vermektedir" Ulaşoğlu, kentteki tescilli varlık sayısının 200'ü geçtiğini ve çalışmaların aralıksız devam ettiğini anlattı. Müze ekiplerinin sürekli sahada olduğuna dile getiren Ulaşoğlu, "İlimizde insanların kaçak kazıya yönelmesi nedeniyle bazı problemler yaşanıyor. Bu tür durumlar ilimizin tarihi ve kültürel değerlerini tahrip etmektedir. Bilinçsiz ve gizli yapılan kazılar kültürel mirasa zarar vermektedir." ifadelerini kullandı. Ulaşoğlu, Tunceli'de Akkoyunlulardan kalma mezar taşlarının bulunduğunu belirterek, "Çalışmalarımız sırasında çoğu at, koç ve koyun biçimli mezar taşlarının tahrip olduğunu ve iyi korunamadığını fark ettik. Bir kenara atılmış olan mezar taşlarını müzemizde muhafaza altına almaya çalışıyoruz ayrıca bu mezar taşlarının konservasyon ve restorasyon işlerinin yapılmasını sağlıyoruz." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.