TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Muhammet Ali Tekin

İLKHABER-Gazetesi - Muhammet Ali Tekin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muhammet Ali Tekin haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana, ayçiçeği hasadına hazırlanıyor Haber

Adana, ayçiçeği hasadına hazırlanıyor

(Haber Merkezi) - Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, ekim alanı 5 yıl önce 300 bin dekar olan ayçiçeğinin, 750 bin dekara ulaştığını, ayçiçeğinde elverişli iklim şartları sebebiyle üretimin 250 bin ton olmasını beklediklerini söyledi. Çukurova özellikle de Adana’da 1980’li ve 90’lı yıllarda “beyaz altın” olarak bilinen pamuğu ile ismi anılsa da çiftçi son yıllarda “sarı altın” olarak bilenen ayçiçeği ekimine yöneldi. Bir zamanlar 750 bin dekar alana ekilen pamuk 175 bin dekara kadar düştü. 5 yıl önce 300 bin dekara ekilen ayçiçek ise bu yıl 750 bin dekar alana ekilerek pamuğun yerine aldı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, alternatif olarak sulanamayan alanlarda tercih edilen ayçiçeğinin Çukurova’da üretiminin her yıl giderek artan bir seyir gösterdiğini söyledi.  Çukurova’da 5 yıl önce 300 bin dekar ayçiçeği ekimi yapıldığını ifade eden Tekin, bugün Türkiye’de ayçiçeği üretiminde beşinci sırada yer aldıklarını ve ülkedeki üretimin yüzde 10’unu karşıladıklarını belirtti.  Tekin, bu yıl ayçiçeğinde yüksek bir ekim yapıldığını gözlemlediklerini anlatarak, şöyle devam etti;  "Ayçiçeğinde ekim alanında şu an 750 bin dekar seviyelerine ulaşıldı. Bu sene yaklaşık 250 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Mart ve nisan aylarında biraz yağışta sıkıntımız oldu ama mayıs ayından itibaren yağışların artmasıyla birlikte ayçiçeklerinin daha dolgun, rekoltesinin daha iyi, protein ve yağ oranlarının da daha yüksek olacağını düşünüyoruz."  

Adana'da bal üretimine yönelik projeler hem kovanları hem rekolteyi artırdı Haber

Adana'da bal üretimine yönelik projeler hem kovanları hem rekolteyi artırdı

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Türkiye'de bal üretiminde ilk sırada yer alan Adana'da arıcılar için geliştirilen projeler, kovan sayısının 491 bin 958'e, rekoltenin de 12 bin 527 tona çıkmasını sağladı.Kovan başına 25,6 kilogramlık bal verimiyle zirvede bulunan kentte, ürün veriminin ve kalitesinin artırılmasına yönelik projeler geliştirildi.İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışmaları kapsamında gezici arıcılara yaşam konteynerleri ve güneş enerjisi panelleri ulaştırıldı.Üreticiler için yıl boyunca eğitimler düzenleyen ekipler, arı kovanı ve ilaç dağıtımı da yaptı.Projeler sayesinde kent genelinde 2018'de 461 bin 987 olan kovan sayısı geçen yıl 491 bin 958'e, 10 bin 941 tonluk üretim de 12 bin 527 tona yükseldi.Çalışmalar, 2020'de bal üretiminde ikinci sırada yer alan Adana'nın, hem 2021 hem de 2022'de ilk sıraya çıkmasını sağladı.- "Eğitimlerin karşılığını almaya başladık"İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine, kentte arıcılıkla uğraşan 2 bin 500'e yakın üretici bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:"Özellikle bal verimini etkileyen faktörlerin ortadan kaldırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kovan içi bakımı, arı hastalıkları ve bal üretimiyle ilgili arıcılarımıza sürekli eğitim veriyoruz. Kovanı eksik olanlara kovan veriyor, güneş enerjisi panelleri ulaştırıyoruz. Veteriner hekimlerimiz yılda en az iki kere arıcıların kovanlarını kontrol ediyor. Hastalık teşhisi varsa ona göre hareket ediyoruz. Eğitimlerin karşılığını da yavaş yavaş almaya başladık. Hem kovan başı üretimde hem de rekolte anlamında Türkiye'de en ön sırada yer alıyoruz."Tekin, bal sağımının yanı sıra ürünlerin işlenmesinin de önem taşıdığını ifade ederek, "Şu anda balı işleyip piyasaya süren 9 firmamız var. Bu, ürünlerimizin katma değeri ve arıcılarımızın ürettikleri üründen para kazanması için önemli." diye konuştu.Adana'nın iklim avantajının yıl boyu üretime olanak sunduğunu aktaran Tekin, "Narenciye çiçeklerinin açmasıyla bal üretimi başlıyor. İyi çalışan, arısına iyi bakan üretici yılda 3 hasat yapabilir." dedi.İl Tarım ve Orman Müdürü Tekin, arıcılıkta yakalanan ivmenin sürdürülmesi için projelere devam edeceklerini kaydetti.- Üretim her geçen yıl arttıKentte son 5 yıldaki kovan sayısı ve bal rekoltesi şöyle oluştu:YılKovanRekolte (Ton)2018461.98710.9412019469.93811.0772020481.55712.1722021481.87812.3362022491.95812.527

Adana'da 15 bin ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı Haber

Adana'da 15 bin ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı

ADANA (AA) - Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, kentte 15 bin kişinin evcil hayvanlarına mikroçip taktırdığını, bu sayının yıl sonunda 20 bini bulmasını beklediklerini belirtti.İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Tekin, Çukurova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek evcil hayvanların kimliklendirilmesi çalışmalarını inceledi. Burada yaptığı açıklamada Tekin, mikroçip taktıramayanların yıl sonuna kadar beyanname doldurdukları taktirde ceza yemeden yeni yılın ilk günlerinde de mikroçip taktırabileceğini belirtti.Tekin, şunları kaydetti:"Yönetmeliğe göre kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve çip takılması işlemleri 31 Aralık'ta son bulacak. Ancak bakanlığımız bu tarihten önce beyan verip 2023 yılında da bu işlere devam etmeyle ilgili de bir karar aldı. Bugünlerde vatandaşlarımızdan sahip oldukları kedi ve köpeklere çip takılması ile ilgili yoğun bir talep var. İlçe müdürlüklerimizde bu işleri yapıyoruz. Herkes sene sonunda süre dolduğu için yıl bitmeden önce bu işleri yapıp bir an önce hayvanlarını kimliklendirmek istiyor. Şimdiye kadar ilçe müdürlüklerimizde 7 bin 700 civarında kediye, yaklaşık 7 bin 500 köpeğe çip takıldı. Bu sayının yıl sonunda 20 bini bulacağını tahmin ediyoruz."- Mikroçip taktırmayanlara ve hayvanlarını terk edenlere para cezasıEv hayvanı sahiplerinin, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" gereği hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022'ye kadar kimliklendirerek "Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'nde (PETVET)" kayıt altına aldırmaları gerekiyor.Düzenlemeyle ev hayvanı sahipleri, kedi, köpek ve gelinciklerinin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü tutuluyor.Dijital kimliklendirme projesi kapsamında, 31 Aralık'a kadar evde yaşayan hayvanlarına mikroçip taktırmayanlara 3 bin 642 lira, hayvanlarını terk edenlere ise 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.