TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#ocak

İLKHABER-Gazetesi - ocak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ocak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yıllık enflasyon Ocak’ta yüzde 64,86 oldu Haber

Yıllık enflasyon Ocak’ta yüzde 64,86 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE'deki değişim 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,70, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,70, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,86 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 54,72 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 40,62 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 92,27 ile lokanta ve oteller oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,61 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 17,68 ile sağlık oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla, 8 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 131 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 67,68, aylık yüzde 6,85 oldu İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,60 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 44,20, aylık yüzde 4,14 arttı Yİ-ÜFE 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,14, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,14, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,20 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 47,35 artış gösterdi. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 53,80 arttı Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 65,03 artış, imalatta yüzde 53,80 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 32,00 azalış ve su temininde yüzde 66,35 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 49,76 artış, dayanıklı tüketim malında yüzde 56,63 artış, dayanıksız tüketim malında yüzde 60,81 artış, enerjide yüzde 4,06 azalış ve sermaye malında yüzde 64,94 artış olarak gerçekleşti. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 5,21 arttı Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 5,72 artış, imalatta yüzde 5,21 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 6,32 azalış ve su temininde yüzde 1,77 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında yüzde 4,89 artış, dayanıklı tüketim malında yüzde 5,04 artış, dayanıksız tüketim malında yüzde 5,85 artış, enerjide yüzde 3,04 azalış ve sermaye malında yüzde 6,21 artış olarak gerçekleşti.

Arama kurtarma köpeği "Ocak" 6 depremzedenin kahramanı oldu Haber

Arama kurtarma köpeği "Ocak" 6 depremzedenin kahramanı oldu

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan arama kurtarma köpeği "Ocak", Kahramanmaraş'taki enkazlarda yerlerini belirlediği 6 depremzedenin sağ kurtarılmalarını sağladı.Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin hemen ardından Antalya Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi ile bölgeye hareket eden golden retriever cinsi "Ocak", 12 Şubat ve Azerbaycan caddelerinde görev yaptı.Eğitmeni ile zorlu görevlerini başarıyla tamamlayan Ocak, enkazdaki vatandaşların yerlerinin tespit edilmesinde önemli rol oynadı.Uzman Çavuş Muhammed Turan ile 20 dakika enkazda görev yapıp, 40 dakika dinlenen "Ocak", görev yaptığı 16 gün süreyle tespit edilmesi zor noktada olan 6 depremzedeyi, hassas burnu ile buldu.Tepki verdiği noktada ekiplerin çalışmasıyla kurtarılan 6 depremzedenin kahramanı olan Ocak, Antalya'ya dönerek eğitmeni Turan ile günlük antrenman ve eğitimlerine yeniden başladı.AA ekibinin de eşlik ettiği eğitimlerde, Döşemealtı ilçesinde oluşturulan enkazda düzenli olarak arama kurtarma çalışması yapan, pentatlon alanında da kondisyon ağırlıklı çalıştırılan Ocak, eğitimlerde de enkaza saklanan insanların yerini başarıyla buldu.Eğitmen Turan, AA muhabirine, Ocak'ın Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığında 52 hafta süren zorlu bir eğitimin ardından arama kurtarma köpeği olarak görev yapmaya başladığını söyledi.Ocak ile 5 yıldır çalıştıklarını anlatan Turan, "Arama kurtarma faaliyetlerinde, insanların sağ olarak kurtarılması için her dakikanın, her saniyenin önemi büyüktür. Köpeklerin koku alma ve içgüdü duyularının kullanılması sayesinde insanların yerini bulmamız daha hızlı ve kolay hale geldi. Bu özellikleri dolayısıyla sahada görevli kolluk kuvvetlerine fayda sağlamaktadır." dedi.Turan, arama kurtarma köpeğiyle çok fazla zaman geçirdikleri için aralarındaki dostluk bağının daha da ilerlediğini, önemli bir sevgi bağı oluştuğunu kaydetti.

Isparta'da demircilik yapan ailenin beşinci kuşak torunu yarım asırdır demir dövüyor Haber

Isparta'da demircilik yapan ailenin beşinci kuşak torunu yarım asırdır demir dövüyor

ISPARTA (AA) - İSMAİL KUZ - Isparta'da beş kuşaktır devam eden ata mesleği demircilik zanaatını sürdüren 58 yaşındaki Mehmet Akdeniz, 200 yıldır yanan ocağın başında demir dövüyor.Henüz 11 yaşında iken demirci atölyesine giren Akdeniz, babasından öğrendiği mesleği ilerletti. Mesleğin ailedeki beşinci kuşak temsilcisi olan Akdeniz, 2 asırdır harlayan demir ocağını atalarından gördüğü gibi her sabah "besmele" ile yakıyor.Eğirdir Sanayi Sitesi'ndeki dükkanında, kaybolmaya yüz tutan mesleğini ilk günkü aşkla sürdüren Akdeniz, kor halindeki demir kütlelerine balyoz ve çekiçle şekil vererek balta, kazma hatta saban gibi ürünler imal ediyor.Mesleğin Isparta'daki son temsilcilerinden olan Akdeniz, yaklaşık yarım asırdır emek verdiği demircilik zanaatının yaşatılması için çırağını da özenle yetiştiriyor.- "İşimi severek yapıyorum"Mehmet Akdeniz, dükkanındaki ocağın başında AA muhabirine, mesleğini çok sevdiğini söyledi.Sıcak demiri döverek şekil vermenin kendisine huzur verdiğini dile getiren Akdeniz, "İlkokulu bitirdikten sonra babamın yanında mesleğe adım attım. Dedem, dedemin babası ve onun dedesi de demircilik yapmış. Ben de ata mesleğimizi sürdürüyorum. İşimi severek yapıyorum. Çıraklık dönemimde boyum demire çekiç sallamaya yetmiyordu. Ayağımın altına koyduğum sandığın üzerine çıkarak tezgahtaki demiri dövüyordum. Bugünlere geldik." diye konuştu.Alın teriyle para kazanmanın huzurunu yaşadığını dile getiren Akdeniz, imal ettiği tarım malzemeleri, ev alet ve gereçlerinin yorgunluğunu unutturduğunu ifade etti.- "Büyük dedelerim kağnı dingili yapımıyla nam salmış"Ata mesleğini devam ettirmenin gururunu yaşadığını aktaran Mehmet Akdeniz, mesleğe heves eden çırak bulamamanın üzüntüsünü yaşadığını söyledi.Tarihi mesleğin sürmesi, yeni zanaatkarlar yetişmesi için çaba harcadığını belirten Akdeniz, şöyle konuştu:"Çok güzel, keyifli bir mesleğimiz var. Çalışanı bıktırmayan bir mesleğin temsilcisiyim. Sürekli başka alet imal ediyorsunuz, imal ettiğiniz, ürettiğiniz her şey size keyif veriyor. Sabit bir iş yapmadığınız için keyifle çalışıyorsunuz. Demircilik mesleği hem ustalık hem de zanaatkarlık gerektiriyor. Cumhuriyet öncesi Osmanlı zamanında da büyük büyük dedelerim kağnılarda bulunan dingilin yapımıyla nam salmış. Bu yüzden dingilci lakabıyla anılıyor."- "Mesleğimiz, çiftçiler için önemli"Özellikle bölgede çiftçilik yapanların kendilerinden çok memnun olduğunu belirten Akdeniz, "Düşünün, bir çiftçimiz 2 bin liraya aldığı bir makinesi, alet ve edevatı kırıldığında, yamulduğunda yenisini alması oldukça masraflı olacak. Hasar gören parçayı çok uygun ücretle tamir ediyoruz." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.