TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Soğan

İLKHABER-Gazetesi - Soğan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Soğan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana'da turfanda soğan hasadı başladı: Fiyatların bayram sonrası düşmesi bekleniyor Haber

Adana'da turfanda soğan hasadı başladı: Fiyatların bayram sonrası düşmesi bekleniyor

Verimli arazilerin bulunduğu Adana’da bu sene 20 bin 500 dönüm alanda ekilen soğanda hasat başladı. Şuanda dönüme 2 ila 3 ton arası verim alınan soğan için Türkiye’nin farklı bölgelerinden kente gelen tarım işçileri erken saatlerden itibaren tarlalara girdi. İşçiler soğanların tek tek sökümünü yapıp çuvallara doldurarak ağzını da dikip satışa hazır hale getirdi. Soğan elçileri tarafından da soğanlar sayılarak kamyonlara yüklendi ve talebe göre Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmeye başlandı. “Depolarda soğan bitti” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, soğanda havaların önce yağışlı sonrada sıcak geçmesi nedeniyle bölgede midliyö (küf) hastalığı olduğunu belirtti. Doğan, “Erkenci soğanlarda bu yıl Adana’da verim düşüklüğü var. Şu an sökülen soğanlar 1 dönüme 2-3 ton verim vermekte. Bundan sonraki soğanlarda bayramdan sonra sökülecek. O soğanlarda ise 1 dönüme 4-5 ton arası verim bekliyoruz. Bu yıl Türkiye genelindeki depolarda soğan bitti sayılır” ifadelerini kullandı. “Bayramdan sonra fiyatlarda değişim olabilir” Ramazan Bayramı’ndan sonra fiyatların düşüşe geçmesini beklediklerini vurgulayan Mehmet Akın Doğan, “Bayramdan sonra sökümler hızlı bir şekilde yapılacak. Şu an soğanın tarladaki fiyatı boyuna göre 18-20 lira arasında değişmekte. Soğan ihtiyacı bulunduğunda dolayı şu an fiyatlar böyle. Bayram sonuna kadar fiyatların bu şekilde olmasını bekliyoruz. Bayramdan sonra söküm çoğalınca fiyatlarda değişim olabilir. Şu an ki fiyatlar verim az olduğu için çiftçiyi bir nebze de olsa mutlu ediyor. Eğer fiyatlar böyle devam ederse çiftçilerimiz bu yıl soğandan para kazanacak. Küf hastalığına yakalanan soğanlarda ise verim düşüklüğü olduğu için erkenci soğan eken çiftçimiz maalesef soğandan umduğunu bulamayacak” dedi. “İhracat kapıları açılsın” Soğanın ay sonundan itibaren ihraç edilmesi gerektiğini aktaran Doğan, “Bu soğanlar taze sulu soğanlar olduğu için kırmızı kabuk bağlamadı. Ancak ay sonu hasadın da bollaşmasıyla hükumetimiz tarafından yurt dışına ihracat kapılarımızın açılmasını bekliyoruz. Geçen sene soğanın son dönemlerinde ihracat kapılarının açılmamasından dolayı soğan fiyatları düştü ve çiftçimiz soğandan para kazanamadı. Ancak bu sene ihracat kapıları açılırsa çiftçi ve tüccar para kazanacaktır” diye konuştu.

Adana’da patates ve soğana sıkı denetim Haber

Adana’da patates ve soğana sıkı denetim

Adana’da patates ve soğanda fahiş fiyat oluşmaması ve tüketicinin mağdur olmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlileri halde üçlü denetim yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığının talimatları doğrultusunda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin katılımı ile sebze ve meyve halinde geniş çaplı bir denetim yapıldı. Denetime Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu başkanlığında Tarım ve Orman Müdürlüğünden 70 gıda denetçisi, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim ve Koordinasyon Şube Müdürlüğünden 20 gelir uzmanı ve Ticaret İl Müdürlüğünden 8 denetim görevlisi olmak üzere toplam 98 personel katıldı. Patates ve soğan fiyatlarında oluşabilecek spekülasyonların önüne geçmek ve gıda sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Vedat Dalokay Hal Kompleksi'nde faaliyette bulunan patates ve soğan komisyon evlerinde yapılan denetimde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hijyen kurallarına uyum, depolama şartları ve genel temizlik konularında denetim gerçekleştirdi. Hijyen konusunda yetersizliği tespit edilen iş yerleri hakkında idari süreç başlatıldı. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim ve Koordinasyon Müdürlüğü ekipleri ise stok kontrolü, fatura, sevk ve taşıma irsaliyesi konularında denetim yaptı. Fatura, sevk ve taşıma irsaliyesi düzenlemediği tespit edilen iş yerlerine Vergi Usul Kanunu'na göre cezai işlem uygulandı. İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri de alış satış fiyatları yönünden denetim gerçekleştirdi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, patates ve soğanda geçmiş yıllarda çok ciddi spekülasyonlar yapıldığını ve bunun da fiyatlarda suni artışa neden olduğunu belirterek, “Bakanlığımız talimatları doğrultusunda bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de üreticilerimizin korunmasına, tüketicilerimizin sağlıklı ve ekonomik gıdaya erişmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam edilecektir” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.