TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tema Vakfı

İLKHABER-Gazetesi - Tema Vakfı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tema Vakfı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarım ilaçları, göçmen kuşların ana besin kaynağı böcekleri yok ediyor Haber

Tarım ilaçları, göçmen kuşların ana besin kaynağı böcekleri yok ediyor

Tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaçlar ve aşırı gübre kullanımının, göçmen kuşların ana besin kaynağı böcekleri yok ettiği bildirildi. Doğa Derneği tarafından 'Dünya Göçmen Kuşlar Günü' nedeniyle yapılan paylaşımda, kuşların göç döneminin böcek bolluğunun en yüksek olduğu zamanlara denk geldiği belirtildi. Böceklerin, kuşların göç yolculuklarına devam etmeden önce enerji rezervlerini yenilemelerini sağladığı ve göçün başarısını da büyük ölçüde etkilediği ifade edilen paylaşımda, tarımda pestisitlerin yaygın kullanımının ise böcek popülasyonlarında azalmaya ve ekosistemde zincirleme etkilere neden olduğuna dikkat çekildi. Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nün, göçmen kuşlar ve onların yaşam alanlarının korunması için farkındalık yaratmayı amaçladığı vurgulanan paylaşımda, "Bu yılın teması, pek çok kuşun ana besin kaynağı olan ‘böceklerin önemi’ olarak belirlendi. Pestisit ve gübre kullanımının azaltılması, yaşam alanlarının korunması, göçmen kuşların yaşaması için alınması gereken önlemlerin başında geliyor." denildi. Tema Vakfı da kuşların göç yolculuklarında temel enerji kaynağı olan böceklerin, göç süreçlerinin kritik bir parçasını oluşturduğu vurgulandı. Kentleşme, kirlilik, kuraklık, tarımsal üretimde kullanılan zehirli kimyasallar ve sulama amaçlı aşırı su kullanımları nedeniyle doğal alanların daraldığı, biyolojik çeşitliliğin azaldığı ve tüm bunların göçmen kuşları etkilediği kaydedildi.

Çocuklar, ekolojik okuryazarlığı TEMA'nın eğitim portalından öğreniyor Haber

Çocuklar, ekolojik okuryazarlığı TEMA'nın eğitim portalından öğreniyor

Okul öncesi eğitim çağındaki çocuklar, TEMA Vakfı’nın Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğinde hayata geçirdiği ‘İklim TEMA Eğitim Portalı’nda ekolojik okuryazarlığı öğreniyor. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın Minik TEMA Eğitim Programı, okul öncesi eğitim çağındaki çocukların doğada daha çok zaman geçirmelerini, gözlem yapmalarını, merak duygusuyla doğayı keşfetmelerini sağlamak ve ekolojik okuryazarlık becerilerini güçlendirmek amacıyla tasarlandı. 2010 yılından bu yana Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen ve gönüllü öğretmenler tarafından yürütülen programın içerik ve materyalleri de tamamen yenilendi. 2019-2022 yılları arasında üç eğitim öğretim yılı boyunca Türkiye İş Bankası desteği ile uygulanan programda, çocuklar, ekolojik okuryazarlığı öğrenmeye başladı. TEMA Vakfı yetkilileri, Türkiye’nin 81 ilinde uygulanan program ile öğretmenlere açık havada ve sınıf içerisinde uygulanabilecek 73 etkinlik önerisi sunulduğunu ve bu sayede çocukların doğayla bağ kurmalarının desteklendiğini ifade etti. Program kapsamındaki faaliyetlerde, toprak, su varlıkları, biyolojik çeşitlilik, ekosistem, hava, doğada gözlem, sürdürülebilir yaşam gibi konularda geniş bir kurguda hazırlanmış olan eğitim materyalleri ve her konu başlığı altındaki etkinlik yönergeleri sayesinde öğretmenlerin, kendi yıllık eğitim programlarına uyumlu olacak şekilde hazırlanan etkinlikleri sınıflarında ya da açık havada kolaylıkla uygulayabildikleri vurgulandı. Öğretmenlerin, Minik ve Yavru TEMA Eğitim Portalı (minik-yavrutema.org) ile tüm eğitim içeriklerine ve materyallerine dijital olarak da ulaşabildikleri kaydedildi.

TEMA'nın Hatıra Ormanı projesine katılım giderek büyüyor Haber

TEMA'nın Hatıra Ormanı projesine katılım giderek büyüyor

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) Türkiye'nin orman varlığını geliştirmeye katkıda bulunmak amacıyla kurumlara ve kişilere özel "Hatıra Ormanı" oluşturma projesine katılım giderek büyüyor. TEMA'nın ağaçlandırma çalışmaları yürüttüğü sahalarda kurum ve kişilerin yapacağı fidan bağışları ile hatıra ormanları oluşturulabiliyor, kurum veya istenilen kişinin isminin, bu sayede doğada yaşaması sağlanabiliyor. TEMA Vakfı'nın Hatıra Ormanı çalışmaları, Orman Genel Müdürlüğü'nün içinde bulunulan yılın ağaçlandırma programına aldığı sahalarda yürütülüyor. TEMA'nın paylaşımına göre; Kurum adına Hatıra Ormanı oluşturulabilmesi için sahaya en az 10 bin adet fidan bağışı yapılması gerekiyor. Talep edilmesi durumunda fidan dikimlerinin ardından, sahaya kurumun ismi ve logosu bulunan bir tabela da dikiliyor. TEMA Vakfı Umut Ormanları için fidan bağışlamak istenmesi halinde, 3 bin - 4 bin 999 adete kadar olan fidan bağışlarında kuruma özel hazırlanan Bağış Belgesi, 5 bin - 9 bin 999 adete kadar olan fidan bağışlarında da kurum adına özel hazırlanan Ağaç Plaket takdim ediliyor.   Hatıra Ormanı oluşturma projesine katılımın giderek büyüdüğünü belirten Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı yetkilileri, şu bilgileri verdi: "Hatıra Ormanı ve Umut Ormanı çalışmalarımızda fidan birim bedeli 60 TL'dir. Talepler doğrultusunda bağışlanan her bir fidan için üzerinde o kurumun logosunun bulunduğu ve isminin yazılı olduğu fidan bağış sertifikaları da düzenleyebiliyoruz. Elektronik sertifika taleplerinde ise her bir e-sertifika bedeli 4 TL'dir. Basılı sertifika taleplerinde; 3 bin adete kadar her bir basılı sertifika bedeli 13 TL, 3 bin adet ve üzerinde her bir basılı sertifika bedeli 10 TL'dir. Dilerseniz sevdikleriniz adına da bireysel hatıra ormanı oluşturulabilirsiniz. Bireysel Hatıra Ormanı oluşturulabilmesi için de sahaya en az 2 bin adet fidan bağışı yapılması gerekmektedir. Talep edilmesi durumunda, fidan dikimlerinin ardından sahaya sevdiklerinizin isminin bulunduğu bir tabela dikiyoruz." Kurumsal ve bireysel Hatıra Ormanı oluşturma talepleri, TEMA'nın internet sitesindeki bilgilerden yararlanılarak iletilebiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.