TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'dan iki sanatçı, Antalya Çağdaş Sanatlar Fuarı'nda eserlerini sergiledi

Adana'nın renkli sanat anlayışını temsil eden Nimet Keser ve Selmani Baki Kocaispir, Antalya Çağdaş Sanatlar Fuarı'nda öne çıkan eserleriyle dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2024 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2024 13:55
Kaynak: SARE ALİYE AKÇAY
Adana'dan iki sanatçı, Antalya Çağdaş Sanatlar Fuarı'nda eserlerini sergiledi

Adana'nın sanat dünyasındaki renkli ve özgün yaklaşımlarıyla tanınan sanatçılar Nimet Keser ve Selmani Baki Kocaispir, Antalya Çağdaş Sanatlar Fuarı'na katılarak eserlerini sergiledi.

Uzun yıllar Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği başkanlığı yapan Mehmet Ali Doğan genel koordinatörlüğünde düzenlenen Antalya Çağdaş Sanatlar Fuarı, Antalya Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Fuar, sanatçıları, koleksiyonerleri ve sanatseverleri bir araya getirme amacını taşıdı.

Toplamda 350 sanatçının 2000'den fazla eseriyle yer aldığı fuara Türkiye'nin farklı kentlerinden katılan birçok sanatçı arasında, Adana'dan da iki öne çıkan isim bulunuyor. Nimet Keser, impasto tekniği ve aykırı renklerin ilişkisine odaklandığı portrelerinden oluşan bir seriyle; Selmani Baki Kocaispir ise zeytin ağaçlarından esinlenerek hazırladığı bir seriyle fuara renk kattı.

Fuar, 21 Ocak 2024 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak. Sanatseverler, bu süre zarfında Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen sanatçıların eserlerini Antalya'da inceleme fırsatı bulacaklar.

PROF. NİMET KESER'DEN ADANA'DA KİŞİSEL SERGİ

Adana'nın sanat hayatına önemli katkılarda bulunan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Nimet Keser'in kişisel sergisi, geçtiğimiz yıl Orijinalist Art Gallery'de sanatseverlerle buluştu.

Prof. Nimet Keser, sadece ressam ve sanat eğitimcisi kimliğiyle değil, aynı zamanda sanat tarihi ve eleştirisi alanındaki kuramsal çalışmalarıyla da tanınıyor. Çalışmaları Türkiye ve Avrupa'nın farklı kentlerinde sergilenen Keser'in eserleri, hem kurumsal hem de özel koleksiyonlarda ve müzelerde yer alıyor.

Sergide, farklı sanatsal yaklaşımları ve türleri içeren resimler yer aldı. Eserlerinde konu, tarz veya yaklaşım bakımından sınırlama yapmaktan kaçınan ve kendini sürekli yenilemenin, farklılıkla sınanmanın önemine inandığını açıklayan Prof. Nimet Keser, sergideki eserler arasında devedikenleri, mavikantaronlar, beyaz nilüferler, portreler, peyzajlar gibi figüratif resimlerin yanı sıra kent ve kır peyzajlarından ilham alarak oluşturduğu soyut kompozisyonlar ile yer aldı. Prof. Nimet Keser, eserlerinde duygusal renk algısını öne çıkarıyor ve genellikle belirli renklere odaklanmış gibi görünse de çok renkli bir palet kullanmaktan çekinmiyor.

Sergi, ziyaretçilere impasto ve alla prima tekniğiyle oluşturulan taze, enerjik ve dramatik görüntüler sunan Keser'in eserlerinde fırçanın izi, boyanın dokusu, rengin kokusu, doğanın sıcağı ve serinliği hissedilebiliyor. Prof. Nimet Keser'in Orijinalist Art Gallery'de düzenlenen sergisi, Adana'daki sanatseverler ve öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. 

PROF. DR. NİMET KESER TÜRK GÜZEL SANATLAR ALANINDA UZMANLAŞMIŞ BİR AKADEMİSYEN VE RESSAM:

EĞİTİM:

Lisans: Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü, 1990-1994 Yüksek Lisans: Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim, 1999-2002 Doktora: Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, 2002-2006

TEZLER:

Doktora Tezi (2006): "Tek Parti Döneminde Türk Resim Sanatının İdeolojik Üretimi"

AKADEMİK UNVANLAR / GÖREVLER:

Prof. Dr., Çukurova Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (2017 - Devam Ediyor) Doç. Dr., Çukurova Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (2013 - 2017) Doç. Dr., Dicle Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi (2011 - 2013) Yrd. Doç. Dr., Dicle Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (2007 - 2011) Araştırma Görevlisi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (2002 - 2006) Öğretim Görevlisi, Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (1999 - 2002)

YÖNETİMSEL GÖREVLER:

Dekan Yardımcısı, Çukurova Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi (2023 - Devam Ediyor) Bölüm Başkanı, Çukurova Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (2017 - 2022) Anabilim/Bilim Dalı Başkanı, Dicle Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (2008 - 2009)

AKADEMİK İLGİ ALANLARI:

Sanat Tarihi Çağdaş Sanat Sanat Eğitimi Resim Güzel Sanatlar

VERDİĞİ DERSLER:

Lisans: Batı Sanat Tarihi I Yüksek Lisans: Resim I

Yayınlar: Prof. Dr. Nimet Keser'in çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Bazı örnekler:

"Sanat Eleştirisinin Edebi Eleştiriden Kopuşu ve 18. Yüzyılda Eleştiri Ölçekleri" (Sanat Tarihi Dergisi, 2022) "Görsel Sanatlar Eğitimi Veren Öğretim Elemanlarının Uzaktan Eğitime Yönelik Özyeterlik ve Yarar Algısı" (Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2022) "Sanat Eleştirisinin Tarihi ve Öncüleri" (Hece Dergisi, 2021) "SANAT TEMELLİ BİR SORUŞTURMA YÖNTEMİ: A/R/TOGRAFİ" (HUMANITAS - International Journal of Social Sciences, 2017) "EĞİTSEL BİR ARAÇ VE ORTAM OLARAK SANAT SERGİLERİ" (Journal of Awareness, 2017)

KİTAPLARI:

"Sanat Metodojileri" (Ütopya Yayınevi, 2018) "Resim" (Anadolu Yayınları, 2017) "İktidarın Resmi: Tek Parti Dönemi Türk Resmi" (Karahan Yayınevi, 2012) "Sanat Sözlüğü" (Ütopya Yayınevi, 2009)

DESTEKLENEN PROJELER:

"Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Programlarına Güzel Sanatlar Lisesinden Gelen Öğrencilerin Motivasyon Durumlarının İncelenmesi" (2020-2021) "Ortaokul Görsel Sanatlar Dersinde Sanat eserleriyle Bağ Kurmanın Aracı Olarak Ekfrasis" (2020-2021) "Görsel Sanatlar Öğretmen Adaylarının Görsel Okuryazarlık Becerilerinin İncelenmesi" (2018-2021) "Güncel Sanatta İğrenme Kavramının Varoluşçu Felsefe Bağlamında İncelenmesi" (2017-2021)

SELMANİ BAKİ KOCAİSPİR: SANATIN ÇEŞİTLİ ALANLARINDA YETKİN BİR İSİM

Heykel, resim, ve eğitmenlik alanındaki başarılarıyla tanınan Selmani Baki Kocaispir, sanat kariyerine birbirinden başarılı sergiler ve ödüllerle devam ediyor.

Sanatın farklı alanlarında gösterdiği başarılarla dikkat çeken Selmani Baki Kocaispir, Kadirli doğumlu bir sanatçı ve eğitmen olarak adından sıkça söz ettiriyor. İlk ve orta öğrenimini Kadirli'de tamamlayan Kocaispir, sanat eğitimine olan tutkusunu Mersin Üniversitesi Heykel bölümünde sürdürdü. Daha sonra Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim İş Öğretmenliği bölümünden mezun olan sanatçı, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

Selmani Baki Kocaispir, sanat kariyerinde birçok kişisel sergiye imza atmış ve birçok karma sergide eserleriyle yer almıştır. 2019 yılında Adana Gündoğdu Sanat Galerisi'nde gerçekleşen kişisel resim sergisinden başlayarak, Hatay Primemall Sanat Galerisi ve Adana Gündoğdu Sanat Galerisi gibi önemli mekanlarda sergiler düzenlemiştir. "Desensel Denemeler" ve "Yüzde-Yüz Desen" gibi sergileri sanatseverlerle buluşturarak sanatına olan katkısını sürdürmektedir.

Sanatçı aynı zamanda bir eğitmen olarak görev aldığı Milli Eğitim Bakanlığı'nda Görsel Sanatlar öğretmeni olarak çalıştığını ve kendi kişisel atölyesinde sanatsal çalışmalarına devam ediyor. Sanat eğitimi alanında sunduğu katkılar ve öğrencileriyle gerçekleştirdiği çalışmalar, Kocaispir'in sanatın sadece kişisel bir ifade aracı olmanın ötesinde bir misyonla ele aldığını göstermektedir.

Selmani Baki Kocaispir'in sanatındaki çeşitlilik, sadece resim alanında değil, aynı zamanda heykel çalışmalarıyla da kendini göstermektedir. Sanatçının birçok ödül ve sergileme başarısı bulunmaktadır. Ponart Karakalem ve yağlı boya resim yarışmalarında kazandığı birincilik ve mansiyon ödülleri, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi büst yarışmasında aldığı jüri özel ödülü gibi başarılar, sanatının kabul gördüğünün bir göstergesidir.

Selmani Baki Kocaispir'in sanat kariyerindeki bu başarılarına ek olarak, birçok serginin küratörlüğünü üstlendiği ve sanatın farklı disiplinlerinde etkinlikler düzenlediği de bilinmektedir. Kendi sanatını sadece kişisel bir ifade aracı olarak görmeyip aynı zamanda sanat camiasına katkıda bulunan bir sanatçı ve eğitmen olarak öne çıkan Kocaispir, gelecekte de sanat dünyasındaki etkinliğini sürdürmeye aday bir isim olarak görünüyor.

KİŞİSEL SERGİ:

2019 Adana Gündoğdu Sanat Galerisi SELMANİ BAKİ KOCAİSPİR kişisel resim sergisi. 2020 Hatay Primemall Sanat Galerisi “DESENSEL DENEMELER” adlı kişisel resim sergisi. 2021 Adana Gündoğdu Sanat Galerisi ”Yüzde-Yüz Desen” adlı kişisel resim sergisi.

DÜZENLEDİĞİ SERGİLER VE ÇALIŞTAYLAR:

2006 Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Galerisi Karma Resim-Heykel Özgün Baskı sergisi. 2013 Primemall Sanat Galerisi Karma Resim-Heykel Özgün Baskı sergisi. 2015 Primemall   Sanat Galerisi Selmani Baki Resim Atölyesi Hocaları ve Öğrencileri desen dergisi. 2019 Hatay Samandağı Kültür Merkezi Sanat Galerisi “GÜNEY RÜZGARI” karma resim sergisi. 2019 Hatay Büyükşehir Belediye ULUSAL Resim Çalıştayı 2020 Hatay Primemall Sanat Galerisi HATAY RESSAMLARI karma resim sergisi. 2020 Hatay Primemall Sanat Galerisi Ulusal ANTİKYA SANAT BULUŞMASI karma resim sergisi. 2020 Hatay Primemall Sanat Galerisi BULUŞMA (öğrenci hocalar) karma resim sergisi. 2020 Hatay Primemall Sanat Galerisi YAZ KARMASI karma resim sergisi. 2021 Hatay Orontes 6. Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali Uluslararası Resim Çalıştayı.

ÖDÜLLER VE KARMA SERGİLER:

2021 Ponart Karakalem resim yarışması BİRİNCİLİK ödülü 2021 Ponart yağlı boya ve akrilik boya resim yarışması MANSİYON ödülü 2003, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi büst yarışması JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ. 2004 Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi desen yarışması, sergileme. 2007 Mustafa Kemal Üniversitesi Bahar Şenlikleri Birinci Öğrenci Heykel Çalıştayı. 2009 K.S.Ü resim heykel yarışması, heykel dalında, sergileme. 2014 Gaziantep Üniversitesi desen yarışması, sergileme. 2017 Primemall Sanat Galerisi “KÜÇÜK İŞLER” plastik sanatlar resim sergisi. 2017 Hatay Kültür Merkezi “BİRESKU” karma resim sergisi. 2017 Nisart Sanat Galerisi “EMPHASİS” karma resim sergisi. 2018 Nisart Sanat Galerisi “VERNİSSAGI” karma resim sergisi. 2019 Adana Gündoğdu Sanat Galerisi “POP UP” karma resim sergisi. 2019 Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Sanat Galerisi “GÜNEY İSTASYONU” karma resim heykel sergisi. 2019 Antalya Dokumapark modern sanatlar galerisi “96. YILA ÖZEL 96 ESER CUMHURİYET” Sergisi. 2019 Hatay “ART ANTAKYA” sanat fuarı. 2019 Ankara Galeri Desen “DOKUNUŞLAR” karma resim sergisi. 2020 Antalya Dokumapark Modern Sanatlar Galerisi 97.YILA ÖZEL 97 ESER CUMHURİYET SERGİSİ. 2020 Mustafa Kemal Üniversitesi “ÖZGÜRLÜKTEN ÖLÜMSÜZLÜĞE” Ulusal Jürili Plastik Sanatlar Sanal Sergisi. 2020, “SANAT SINIRLARI SEVMEZ” Uluslararası Online Karma Sanat Sergisi. 2020, Artsonline 2. “50 SANATÇI, 50 ESER” Online Karma Resim Sergisi. 2021, Cap Gallery “MÜMKÜN OLMAYAN RESİM” Uluslararası Online Karma Resim Sergisi. 2021, 7. ULUSLARARASI ARTANKARA çağdaş sanat fuarı sergisi. 2021, AVANOS GÜRAY MÜZE ulusal resim heykel sergisi. 2021 Gündoğdu Sanat Galerisi TOROS karma resim sergisi 2021 Gaziantep sanat merkezi  EKİM GEÇİDİ karma resim sergisi 2021 Antalya Dokumapark Modern Sanatlar Galerisi 98.YILA ÖZEL 98 ESER CUMHURİYET SERGİSİ. 2022 KorArt Galerisi ”Yeni Yıla Merhaba” karma resim sergisi 2022 8. ULUSLARARASI ARTANKARA çağdaş sanat fuarı sergisi.

Artsonline'da Geçmiş Sergileri:

Artsonline 2. “50 Sanatçı, 50 Eser” Karma Sergi Dünya Sanat Günü "Kesişen Yollar" Artsonline Karma Sergi

Kaynak: SARE ALİYE AKÇAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.