TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ata’dan aldığı meslek ile bağlama yapıyor

Engin Yılmaz, çocukluktan beri bağlama yapımına emek vermiş bir usta. Devlet konservatuvarını bitirdikten sonra babasından devraldığı bu sanatı özenle sürdürüyor. Atölyesinde, Artvin'den kapağı, Sakarya'dan sapı olan bağlamalar üretiyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 12:50
Kaynak: İBRAHİM BAYSAL
Ata’dan aldığı meslek ile bağlama yapıyor

Engin Yılmaz, bağlama yapım aşamasına ve deneyimini paylaşarak, çocukluktan beri bu işle uğraştığını söyledi. Devlet konservatuvarını bitirdikten sonra babasından devraldığı işi sürdürmeye başladığını belirten Yılmaz, bağlama yapım sürecinde kullandıkları malzemelerin özenle seçildiğini ve el işçiliğiyle birleştirilerek enstrümanlar ürettiklerini ifade etti.

Engin Yılmaz, “Çocukluğumdan beri bağlama işindeyim. Fiili olarak devlet konservatuvarını bitirdikten sonra işe başladım. Önceden babam yapıyordu emekli oldu sonra ben devir aldım. Çocukken de yaz tatillerinde burada çalışırdım” dedi.

“El işçiliği ile bunları birleştirerek enstrüman yapıyoruz”

Yılmaz, “Bağlama yapmak için tekne alıyoruz. Değişik yerlerden kapağı Artvin’den alıyoruz, sapı Sakarya’dan aldık, genel olarak bağlamanın yapımında kullandığımız ürünleri orman ürünleri satan yerlerden alıyoruz. Burada kendimiz el işçiliği ile bunları birleştirerek enstrüman yapıyoruz. Atölyemizde tamirde yapıyoruz. Kendi ürettiğimiz enstrümanları 3 binden başlayarak 25 bine kadar satıyoruz. Vatandaşların aslında bağlamaya karşı bir ilgisi var ama ekonomi bu tür olaylarda çok önemli. Bu yüzden ekonomi bizi çok etkiliyor. İnsanlar tabi ki de bağlama çalmak istiyorlar” diyerek ifade etti.

bağlama

“Bağlama yapmak genelde 4-5 günümüzü alıyor”

Yılmaz konuşmasında bağlama yaparken en çok hangi ağaç türünü kullandıklarına değinerek şunları söyledi: “Genel olarak enstrüman yaparken bulunduğumuz bölgede en çok yoğun bulunan ağaçlar ne kadar yoğunsa mesela dut her yerde vardır. Bizde dut ağacını çok fazla kullanıyoruz. Bir bağlama yapmak genelde 4-5 günümüzü alıyor ama ben biraz daha kaliteli yapmaya çalıştığım için 1.5-2 ayı buluyor.”

Kaynak: İBRAHİM BAYSAL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.