TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kızıl Goncalar dizisi neden sürekli Rtük'ten ceza alıyor? Kızıl Goncalar bu hafta yayınlanacak mı?

FOX TV’de yayımlanan Kızıl Goncalar dizisi çıktığı günden buyana kamuoyunda tartışma yarattı. Dizide yer alan, özellikle muhafazakar kesimin ve cemaatlerin temsiliyle ilgili sahneler, hem olumlu hem de olumsuz tepkilere neden olurken Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) diziye müdahalelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
Kızıl Goncalar dizisi neden sürekli Rtük'ten ceza alıyor? Kızıl Goncalar bu hafta yayınlanacak mı?

Son zamanların popüler dizisi Kızıl Goncalar tepki görmeye devam ediyor. Muhafazakar kesimin diziyle ilgili şikayetleri gittikçe artıyor. Artan şikayetler sonrası Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dizinin yayımlandığı FOX TV’ye idari para cezası verdi. Sadece para cezası ile kalmayıp iki kez program durdurma cezası verdi. Cezanın “toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık" gerekçesiyle verildiği açıklandı.

Dizinin yönetmenlerinden Ömür Atay ise bu duruma şu şekilde tepki gösterdi

"Bu gece yayın yok. Sektörden sansüre hayır diyen de neredeyse hiç kimse yok. Özgür düşünceye ve üretime yönelik bir sansür operasyonu yürütülüyor. Biz setteyiz. Hikayemizi anlatmaya ve çekmeye devam ediyoruz. Seyircilerimize selam olsun.”

Kızıl Goncalar Dizisi'nin Çekim Mekanlarına İzin İptali

Yayımlandığı ilk günden itibaren cemaatler tarafından eleştirilen dizinin geçtiğimiz günlerden çekim için anlaştığığı iki mekanın izinleri iptal edimişti.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü, kamu baskısı ve RTÜK incelemesi gerekçesiyle iki mekan için alınan izinleri iptal etti.

Müdürlük, şirkete Gold Prodüksiyon Yapımcılık A.Ş.‘nin Kızıl Goncalar ismi dizisinde kullanılan Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın (HEVKA) bulunduğu Bayrampaşa Medresesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları ve Mensupları Vakfı binasında (Siyasal Vakfı) çekim izinlerinin iptal edildiğini açıkladı ve gerekçe olarak da diziyle ilgili oluşan kamuoyu baskısı ve RTÜK’ün inceleme başlatmasını gösterdi. Alınan kararla zor durumda bırakılan dizinin yapım şirketi, aylarca büyük bütçeler ayrılarak yeniden dizayn edilen mekanların yerine farklı yerlerdeki mekanlara bakmaya başladı.

Kızıl Goncalar Neden Tepki Çekti? Kızıl Goncalar Dizisinde Anlatılmak İstenen Konu Nedir?

Fox Tv'de yayımlanan dizinin cemaatler tarafından tepki görmesinin nedeni Muhafazakar kesimin ve cemaatlerin gerçeği yansıtmayan bir biçimde yansıtıldığını düşünmeleri. 

Dizide çocukların eğitim hakkının engellediği yansıtılıyor. Kadınların çalışmasının yasak olduğu işleniyor. Kadınların başka erkeklerle muhhattap olmalarının bile yasak olduğu izlenimi veriliyor. Cemaatler ise bunun gerçeği yansıtmadığını dizinin abartı bulunduğunu ve algı operasyonu yapıldığını savunuyor.

Dizide Türkiye'deki siyasi polemiklere de gönderme yapılıyor. Bir sahnede bir karakter başka bir karakter için “Yetmez ama evetçi vatan haini” eleştirisinde bulunuyor.

Tüm bunlar sonucunda dizi büyük tepki gördü. Hatta dizinin dijital mecrada devam edeceğine dair söylentiler çıktı.

Kızıl Goncalar Konusu Nedir?

Kızıl Goncalar, Meryem(Özgü Namal) ve Levent'in(Özcan Deniz) yollarının kesişmesiyle başlıyor. İnanç ve fikir ayrılıklarına rağmen birleştirici bir güç tarafından kaderleri kesişen ikili için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak... Meryem ve Levent'i bir araya getiren birleştirici güç ise 'evlatları' oluyor. 

Evlat söz konusu olduğunda anneliğin veya babalığın birleştirici bir güç oluşuna dikkat çeken dizide Özcan Deniz, seküler bir Atatürkçü olan Levent Alkanlı karakterine hayat veriyor. Yıllar sonra televizyon ekranlarına dönen Özgü Namal ise mutaasııp bir tarikatın içinde yaşayan Meryem Tezel karakteriyle karşımıza çıkıyor.

Kızıl Goncalar Oyuncuları ?

Özcan Deniz - Levent Alkanlı 

Özgü Namal - Meryem Tezel 

Mert Yazıcıoğlu - Cüneyd Güneş 

Erkan Avcı - Sadi Hüdayi Güneş 

Hazal Türesan - Beste Özdemir Alkanlı

Mert Turak - Naim Tezel

Selen Öztürk - Hasna Güneş 

Şerif Erol - Suavi Alkanlı 

Duygu Sarışın - Hande Alkanlı 

Tuğrul Tülek - Seçkin Özarslan 

Sitare Akbaş - Birgül Tezel 

Mina Demirtaş - Zeynep Tezel 

Esma Yılmaz - Mira Alkanlı

Kızıl Goncalar Yayından Kalktı mı? Ne zaman Yayınlanıyor?

“Kızıl Goncalar” dizisi her pazartesi FOX TV izleyicisiyle buluşuyor. 

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.