TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocatürk: Adana bu fuara sahip çıktığı için bugün 16.’sı düzenleniyor

Çukurova Kitap Fuarı’nda konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, “Bu şehir bu fuara sahip çıktığı için bugün 16.’sı düzenleniyor. Sahip çıkmaya da devam edeceğini biliyorum" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2024 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2024 17:11
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Kocatürk: Adana bu fuara sahip çıktığı için bugün 16.’sı düzenleniyor

16. Çukurova Kitap Fuarı bugün itibariyle başladı. Birçok kişinin yer aldığı açılışa Çukurova Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’te katıldı.

Bu yılki kitap fuarlarının ilkinin Adana'da, bereketli toprakların memleketinde açıldığını vurgulayan Kocatürk, “Bir güzel haber vereyim. Zor zamanlardan geçen sektörümüzün kitap okuma ve satışı açısından; İstanbul, Ankara'dan sonra Bursa'yla Adana çekişmekte ve Türkiye'de kitap okuma oranı açısından bakıldığında bu bölgenin Bursa’yla beraber 3. sırada olduğunun müjdesini vermek isterim” dedi.

KOCATÜRK: GEÇEN YIL YAKLAŞIK 83 BİN YENİ BAŞLIK YANİ KİTAP YAYINLANMIŞ

“Zor zamanlar geçirmesine rağmen yayıncılık sektörü kendi arasındaki belagatiyle ayakta kalmayı başarmış ve geçen yıl yaklaşık 83 bin yeni başlık yani kitap yayınlanmış” diyen Kocatürk, 2023 yılında bakanlığın yaptığı açıklamaya göre 103 bin yeni kitap yayınlanmış olduğunu söyledi.

Kocatürk, Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre bu rakamla Türkiye’nin, dünyada 7’nci sırada yer aldığını, bu başarının altında bağımsız yayıncılığın ve okurların ciddi katkıları bulunduğunu ve bunun çok onur verici olduğunu bildirdi.

KOCATÜRK: SON PİSA SINAVLARININ SKORLARINA BAKTIĞIMIZDA 81 ÜLKE ARASINDA BİZİM ÇOCUKLARIMIZ OKUDUĞUNU ANLAMADA 37’NCİ SIRADA

Tüm bu iyi şeylerin dışında OECD ülkelerinin de içinde yer aldığı ve bizim çocuklarımızın da girdiği PİSA sınavlarından aldıkları puanların ise çok iç açıcı olmadığını aktaran Kocatürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi değerlendirmeleriyle de 20 yılda bir yol kat edilmediği tespitleri de var. Son PİSA sınavlarının skorlarına baktığımızda 81 ülke arasında bizim çocuklarımız okuduğunu anlamada 37’nci sırada. Burada bir sorun olduğu görülüyor. Bakan ve bakan yardımcılarımızla yaptığımız toplantılarda onlar da bunu tespit ediyorlar. Ve sınavlarda da zaten okuma kültürü üzerinden yürünecek çoktan seçmeli sorular değil paragraf sorularıyla gözden geçirilmesi gerektiği kararını verdiler. Dolayısıyla tüm ülkelerin derdi okuma kültürünü geliştirmek. Teknoloji bağımlısı haline gelmiş çocuklarımızın başka bir hayal dünyasına girebilmelerinin tek yolunun kitap okumaktan geçtiğini görüyoruz ve dünya da bunu görüyor. Bu yüzden dünyada 0-3 yaş arası çocuklar için kitap üretiminin arttığını da görüyoruz.”

“Bu fuarın 16’ya kadar gelmesinin şehrin buna sahip çıkmasıyla olduğunun altını çizmek istiyorum” diye kaydeden Kocatürk, sahip çıkmaya da devam edeceklerini bildiğini belirtti.

KOCATÜRK: BU KONUDA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA YILLARDIR YAPTIĞIMIZ ÇAĞRIYI BİR KEZ DAHA YİNELEMEK İSTİYORUM

Kocatürk, konuşmasının devamında şu cümleleri söyledi:

“Tabi önemli olan görevlerimizden bir tanesi de okuma kültürü geliştirmeyle ilgili. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na yıllardır yaptığımız çağrıyı bir kez daha yinelemek istiyorum; Okuma kültürünün geliştiği ve çocukların rekabetçi bir nesil içerisinde yetişmelerinin yegane noktalarından bir tanesi de kütüphanelerdir. Buradan Kültür Bakanlığımız 100. yılda 100 kütüphane açma hedefini gerçekleştirdi ve kütüphanelere kitap satın alma adetlerini yükselttiler. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı 62 yeni kütüphane açarak kütüphanelere de ciddi sayıda kitap alarak buna katkıda bulundu. Sayın Van Valimiz Ozan Bey yaklaşık 3 milyona yakın kitabı satın alarak çocuklarla kitapları buluşturdu. Benzerlerinin de başka büyükşehir belediyeleri tarafından benzer halk kütüphaneleri açarak çocukları kitapla buluşturması dileğiyle beraber Milli Eğitim Bakanlığı’na da çağrı yapmak istiyoruz; sınıf kitaplıkları ve okul kütüphanelerinin zenginleştirilmesinin PİSA sınavlarındaki skorları daha iyi noktaya getirmesi bakımında da önemli.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.