TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'da pazar alışverişinde açlık ve hayal kırıklığı: 1 diş sarımsak 1 Lira, et ulaşılmaz bir lüks

Adana'nın Dumlupınar Mahallesi'nde, yaşanan ekonomik zorluklarla boğuşan kadınlar ve pazarcılar, yükselen fiyatlar karşısında çaresizliklerini dile getiriyor. Sarımsak bir liraya, et ise hayal olurken, pazar alışverişi giderek lüks bir hal alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2024 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 10:17
Kaynak: BÜLTEN
Adana'da pazar alışverişinde açlık ve hayal kırıklığı: 1 diş sarımsak 1 Lira, et ulaşılmaz bir lüks

Adana Dumlupınar Mahallesi’nde pazarcı esnafı ile kadınları dinleyen CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, bakın nelerle karşılaştı

Adana’da Dumlupınar Mahallesi’ndeki semt pazarında pazarcı esnafının ve alışveriş yapmaya çalışan kadınların sorunlarını dinleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, vatandaşların açlık sınırının altındaki maaşlara talim ettirildiğine dikkat çekti.

adana pazar

“BİR DİŞ SARIMSAK 1 LİRA, 200 LİRAYA BİR KİLO ET ALAMIYORUZ”

Pazarda sarımsak satan esnafla sohbet eden CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, bir baş değil bir diş sarımsağın 1 Lira’ya satıldığına tanık oldu. Türk Lirası’nın oldukça değer kaybettiğine işaret eden Dr. Şevkin, küçük poşetler içerisinde satılan yaklaşık 10 diş sarımsağın 10 Lira’dan satıldığını gördü.

Sarımsak satan esnaf, “Gram hesabı satıyoruz. Tanesi hemen hemen 1 Liraya geliyor. Vatandaşın alım gücü olmadığı için bu şekilde satıyoruz. Onu da zararına satıyoruz. Vatandaş “10 Lira’ya bu kadar mı sarımsak olur?” diyor. Şu an sarımsağın halde toptan kilosu 120 Lira. Geçen yıl toptan kilosunu 7.5 liraya kadar alabiliyorduk. Sarımsak fiyatları et fiyatlarını geçti. Pazarda vatandaş alışveriş yapamıyor. Biberin kilosu 100 Lira” diye konuştu. Cebindeki 200 lirayı gösteren pazarcı esnafı, “En büyük paramız 200 TL ve bununla bir kilo et alamıyoruz” ifadesini kullandı.

“ET YOK ARTIK, HAYAL OLDU”

Pazarcı esnafıyla sohbeti sırasında konuşmaları dinleyen bir kadın ise boş Pazar arabasını göstererek, 15 dakika gezmesine rağmen hiçbir şey alamadığını söyledi.
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin’in “Sepetiniz boş, geçen yıla oranla alışveriş durumu nasıl? Karşılaştırma yapabilir misiniz?” sorusunu yanıtlayan anne, “Eve hiçbir şey götüremiyoruz. Hiçbir şeye güç yetmiyor. Evimize meyve bile alamıyoruz. Sebzeyi de nadir alıyoruz. Eşim, tek çalışıyor. Asgari ücretle çalışıyor. Yetişmiyor, yarım yamalak oluyor” diye konuştu.

Vatandaşın açlık sınırının altında maaşla ev geçindirmeye çalıştığını söyleyen Dr. Şevkin’in “Et alabiliyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Adanalı anne, “O yok artık. Bitti öyle şeyler. Eti unuttuk, hayâl oldu. 15 dakikadır geziyorum hiçbir şey alamadım. Karnımızı doyurabileceğimiz şeylere bakıyoruz” dedi.

“EVDE YAĞIM YOK”

Evlere temizliğe giderek aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştığını ancak hastalığı nedeniyle iş yapamaz olduğunu kaydeden bir başka anne ise, “5 çocuğum var. 2-3 haftadır pazara gelemiyorum. Birisi bana destek çıktığı zaman pazara gelebiliyorum. Ramazan da geliyor. Evde yağım yok. Ne yiyeceğiz ne içeceğiz bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.