SON DAKİKA
Hava Durumu

Cevdet Yılmaz: Yapay zeka düzenlemeleri kaçınılmaz, ne başıboşluk ne aşırı kontrol

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yapay zekâ alanında etik, hukuki ve sosyal düzenlemelerin zorunlu olduğunu belirterek, “Ne başıboş bırakmalıyız ne de aşırı düzenlemeyle dinamizmi boğmalıyız. Orta yolu birlikte şekillendirmeliyiz” dedi. Yılmaz, insan odaklı teknoloji vizyonunun altını çizdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2025 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2025 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
Cevdet Yılmaz: Yapay zeka düzenlemeleri kaçınılmaz, ne başıboşluk ne aşırı kontrol

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) tarafından düzenlenen ve Ankara’da bir otelde gerçekleştirilen 9. AI Tomorrow Summit’e katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, AIPA Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, AIPA Danışma Kurulu Başkanı Erdem Erkul ve 15 ülkeden davetliler katılırken, program 15 ülkede de canlı yayınlandı.

YILMAZ: "YAPAY ZEKA DEVRİMİ İNSANLIK TARİHİNİN EN KÖKLÜ DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİNDEN BİRİ"

Konuşmasına etkinliğin hayırlı sonuçlar getirmesi temennisiyle başlayan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ve başarı dileklerini iletti. AI Tomorrow Summit'in bir marka haline geldiğini ve ufuk açıcı katkılar sunacağına inandığını belirten Yılmaz, AIPA gönüllülerini tebrik etti. Yılmaz, "Teknolojik ilerleme, insanlık tarihinin en köklü dönüşüm süreçlerinden birini beraberinde getiriyor: Yapay zeka devrimi," diyerek konunun önemine dikkat çekti.

Yapay zekanın sadece bir teknoloji olmadığını, birçok alanı etkileyecek yatay bir dönüşüm olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Sabah uyandığımızda bize hava durumuna göre günlük planlama tavsiyesi veren dijital asistanlar, sosyal medyada ne izleyeceğimizi tahmin eden algoritmalar, vücudumuzdaki değişiklikleri analiz edip sağlık risklerimizi öngören giyilebilir cihazlar. Bunların hepsi, aslında görünmeyen ama her an hayatımızı kolaylaştıran bir zekânın, yani ’yapay zekanın’ eseri. Üstelik bu sistem baş döndürücü bir hızla gelişmeye, üretmeye ve kendini yenilemeye devam ediyor," ifadelerini kullandı.

"VİZYONLA, ETİKLE VE İNSAN ODAKLI YAKLAŞIMLA YOL ALMALIYIZ"

Yapay zekanın klasik veri analizinden üretken yapay zekaya evrilerek yeni fikirler, içerikler ve çözümler üretebilir hale geldiğini belirten Yılmaz, bu dönüşümün doğru anlaşılması gerektiğini söyledi. Japonya’da yapay zeka destekli bir sistemin tıp lisans sınavını geçtiğini, Amerika’da bir modelin baro sınavından yüksek puan aldığını ve Çin’de bir algoritmanın kanserli dokuları uzmanlardan daha iyi tespit ettiğini örnekleyen Yılmaz, "Bu baş döndürücü ivme, bizlere yalnızca teknolojiyle değil; vizyonla, etikle ve insan odaklı bir yaklaşımla yol almamız gerektiğini hatırlatıyor. Bunun için çok fazla vaktimiz olmadığını da görüyoruz," diye konuştu. Yılmaz, bu alandaki hızlı gelişmelerin en önemli iki bileşeninin nitelikli insan kaynağı ve dijital ekonomiye yönelik yatırımlar olduğunu vurguladı.

YAPAY ZEKA EŞİTSİZLİKLERİ DERİNLEŞTİRMEMELİ

Yapay zekanın toplumsal eşitsizlikleri derinleştiren değil, sosyal adalet ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda şekillenmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Böyle yaklaşmazsak, küresel düzeyde eşitsizlik daha da artabilir. Aynı zamanda ülke içinde de eşitsizliklerin derinleşmesine yol açabiliriz," uyarısında bulundu.

"NE AŞIRI DÜZENLEME NE DE BAŞIBOŞ BIRAKMA DOĞRU OLUR"

Erişilebilirlik ve teknolojinin tüm kesimlere yaygınlaştırılmasının önemine değinen Yılmaz, insan odaklı bir düzenleme çerçevesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Meclis'in bu konudaki çalışmalarını kıymetli bulduğunu ifade eden Yılmaz, "Birçok etik, hukuki sosyal boyutu olan bu teknoloji ile ilgili düzenleme kaçınılmaz. Bu düzenlemeleri abartırsanız yeniliği, dinamizmi engelleyici bir noktaya gelebilirsiniz. Bu ikisi arasındaki dengeyi çok iyi korumamız lazım. Çerçeve düzenlemelere gitmek, gelişmeleri test ederek ilerlemek, ne aşırı düzenleme yapmak ne bu alanı başıboş bırakmak. Bu orta yolu hep birlikte şekillendirmeliyiz diye düşünüyorum," dedi.

TÜRKİYE'NİN ULUSAL YAPAY ZEKA STRATEJİSİ VE KOORDİNASYON

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yapay zeka alanında koordinasyon içinde adımlar attığını belirten Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bu alanda öncü bir rolü olduğunu söyledi. Bakan Kacır’ın da vurguladığı teşvik mekanizmalarıyla yatırımcıların önünün açıldığını ve insan kaynağının yetkinliklerinin artırılması için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Yılmaz, bazı meslekler dönüşürken yapay zeka regülasyon danışmanı gibi yeni mesleklerin oluşacağını, eğitim müfredatının buna göre güncellenmesi gerektiğini ifade etti. "Başkanlığını yürüttüğüm Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu ile ülkemizde yapay zeka alanındaki eşgüdüm, yönetişim ve stratejik yönlendirme süreçlerini kurumsallaştırmış durumdayız," açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE'DE YAPAY ZEKA UYGULAMALARI: DİL MODELLERİNDEN SAVUNMAYA

Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Türkçe büyük dil modellerinin geliştirilmesi, uluslararası iş birlikleri, yerli uygulamaların yaygınlaştırılması ve işlemci altyapısının kurulmasının hedeflendiğini belirten Yılmaz, savunma sanayiinde bilişsel elektronik harp, sağlıkta yapay zeka destekli mamografi ile erken teşhis oranlarının arttığını örnekledi. Çevre, şehircilik ve afet yönetiminde Coğrafi Bilgi Sistemleri ile yapay zekanın entegre edildiğini, akıllı şehir projelerinde ise veri odaklı yönetim ve enerji verimliliğinin hedeflendiğini vurguladı. Ayrıca İletişim Başkanlığı’nın kişiselleştirilmiş gündem takibi sağlayacak "Bilge Uz" adlı yapay zeka modeli üzerinde çalıştığını duyurdu.

ETİK VE GÜVENLİK RİSKLERİ ÖNCELİKLİ

Yapay zeka çalışmalarında etik ve düzenleme boyutunun göz ardı edilmediğini, TBMM'de bu konuda bir zirve yapıldığını hatırlatan Yılmaz, Avrupa Konseyi ve AB düzenlemelerine uyum çalışmalarına titizlikle katkı sağlandığını kaydetti. Yılmaz, "Teknolojiye yaklaşımımız, insanı merkezine alan, toplumu güçlendiren ve geleceği birlikte inşa eden bir vizyonun ifadesidir. Geleceği akıl, emek ve vicdanla birlikte tasarlıyor ve şekillendiriyoruz. Yapay zeka olabilir ama doğal zekayı unutmamamız gerekiyor. Kalbimiz ve zekamızı bir arada değerlendirmemiz, bunlar atlamamamız lazım," dedi.

Konuşmasının sonunda, devlet olarak yapay zeka alanında çalışanların yanında olmaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, "Küresel yapay zeka yarışında 'insan odaklı Türkiye modeli' ile fark yaratan, oyun kuran, öncü bir ülke olmayı hedefliyoruz," ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.