CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut: Her gün 28 binden fazla vatandaş icralık oluyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Türkiye’de icra dosyalarının 24,7 milyona ulaştığını ve vatandaşların borç yükü altında umut yerine çaresizlik yaşadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2025 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2025 10:22
Kaynak: BÜLTEN
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut: Her gün 28 binden fazla vatandaş icralık oluyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, TBMM’de yaptığı açıklamada Türkiye’de ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların borç yükünün giderek arttığını vurguladı. Bulut, Ekim sonu itibarıyla icra ve iflas dairelerindeki dosya sayısının 24 milyon 773 bine yükseldiğini, geçen yıl aynı dönemde bu sayının 22 milyon 992 bin olduğunu belirterek, “Son bir yılda yaklaşık 1 milyon 780 bin yeni dosya sisteme girdi. Yılbaşından bu yana icra dairelerine gelen dosya sayısı ise 8 milyon 510 bin. 2025’in 25 Ekim’ine kadar geçen 299 günde, bu rakam günlük ortalama 28 bin 470 yeni icra dosyasına denk geliyor. Her gün 28 binden fazla vatandaş veya işletme icralık oluyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, ekonomik tablonun toplumun her kesimini ezdiğini belirterek, “Türkiye artık icra dairelerinin ülkesi haline geldi. Her gün on binlerce kişi bankaya, devlete, alacaklıya olan borcunu ödeyemediği için icra kapısına düşüyor. Bu tablo, vatandaşın yaşadığı ekonomik yıkımın en somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.

“Açlık sınırı 30 bin lirayı aştı, emekli ay sonunu getiremiyor”

Özellikle dar gelirli kesimlerin ve emeklilerin geçinmekte zorlandıklarını belirten Bulut, “Açlık sınırı 30 bin 61 TL’ye, yoksulluk sınırı 92 bin 238 TL’ye çıktı. Açlık sınırı asgari ücreti 7 bin 957 TL aştı. Emekli ay sonunu getiremiyor. Emekçi, aldığı maaşla sadece kirasını ve faturasını ödüyor, mutfağa et girmiyor. Vatandaş borcunu borçla kapatıyor, kredi kartına yükleniyor, sonra icraya düşüyor. Her evde bir borç hikâyesi var. 25 milyona yaklaşan icra dosyası, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik buhranın aynasıdır. İnsanlar artık temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Pazarda, markette, kasapta fiyatlar uçtu. Ama iktidar hâlâ büyümeden, ihracattan bahsediyor. Büyüyen tek şey borç ve çaresizliktir. Her şeyin fiyatı arttı ama maaşlar yerinde sayıyor. Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Emekli, torununa harçlık veremiyor. İnsanlar artık dayanacak gücünü kaybetti.”

“Vatandaş borcunu ödeyemiyor, umutla değil çaresizlikle yaşıyor”

Bulut, “İcra dosyası demek, bir evin geçim mücadelesi demek. Her dosyanın arkasında bir dram var. İnsanlar iş bulamıyor, iş bulan geçinemiyor. Bu gidişle icra daireleri artık alacaklıyla borçlunun değil, geçim mücadelesi veren milyonların adresi olacak. Vatandaşa bir nebze nefes aldıracak adımlar atılmalı. Emekliye zam, asgari ücrete ek artış, borç yapılandırmaları ve faiz affı gibi düzenlemeler kaçınılmaz hale geldi. Yoksa bu tablo daha da ağırlaşacak. Günde 28 bin icra dosyasının açıldığı bir ülkede refah, adalet, istikrar olmaz. Bu tabloyu görüp hâlâ ‘ekonomi iyiye gidiyor’ demek, halkın aklıyla alay etmektir. Milletin cebinde para, sofrasında yemek kalmadı. Vatandaş borcunu ödeyemiyor, umutla değil çaresizlikle yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.