Gürer: Özelleşen fabrikalar ve fiyat belirsizliği çiftçiyi mağdur ediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı alım kampanyasının başladığını ancak alım fiyatlarının hâlâ açıklanmadığını belirterek, “Çiftçiler makul bir karla girdi maliyetlerini karşılayacak fiyatı bekliyor. Bakanlık bir an önce fiyatı açıklamalı ve üreticiyi desteklemeli” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2025 09:46
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2025 09:46
Kaynak: BÜLTEN
Gürer: Özelleşen fabrikalar ve fiyat belirsizliği çiftçiyi mağdur ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Gürer, 20 Eylül itibariyle başlayan şeker fabrikalarının alım kampanyasına rağmen hâlâ fiyatların açıklanmadığını belirtti.

“Alım fiyatı belirlenmeli, çiftçi desteklenmeli”

Gürer, “20 Eylül itibariyle ülke genelinde şeker fabrikaları alım kampanyasına başladı. Ancak ortada fiyat yok. Tarım ve Orman Bakanlığı alım fiyatlarını Türk Şeker üzerinden şu ana kadar açıklamadı. Çiftçilerle konuştuğumuz zaman girdi maliyetleri çok arttı diyorlar. Özellikle sulama suyu, elektrik gideri, tohumu, ilacı, işçiliği, çapası, nakliyesi çiftçi için büyük mağduriyet yaratıyor. Makul bir karla girdi maliyeti artı makul kar fiyat belirlensin istiyorlar. Ülkemizde sözleşmeli tarım yapılan şeker pancarının bir avantajı alım garantisi var. Ama eskiden devlet pancarı alır bir yerde stoklar, çiftçiyi mağdur etmezdi. Özelleşen fabrikalar şu an ‘ben ne zaman istersem o zaman ürün getir’ diyor. Böylece de mağduriyet artıyor. Çiftçi o anlamda mağdur oluyor. Yapılması gereken, çiftçiye bu bağlamda alım fiyatını açıklayıp o konuda gerekli fiyatı oluşturup desteği vermek” diye konuştu.

“Şeker pancarı çiftçiye, işçiye ve esnafa gelir sağlıyor”

Şeker pancarının sadece şeker değil, farklı yan ürünleriyle de ekonomiye katkı sağladığına dikkat çeken Gürer şunları söyledi: “Şeker pancarı stratejik bir ürün. Şeker pancarından melas elde edilir, küspe elde edilir, şeker elde edilir. Farklı alanlarda kullanılır. Şeker pancarı esnafın, çiftçinin, işçinin, farklı kesimlerin de gelir sağladığı bir alan. Onun için bu stratejik ürünün alım fiyatı bir an önce açıklanıp çiftçilerin bu anlamdaki mağduriyeti sonlandırılsın. Ödemeleri ürünü teslim edildiği zaman yapılsın.”

“Fiyat belirsizliği çiftçiyi zor durumda bırakıyor”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çoğu şeker pancarı üreticisi parasını alıyor, bankaya koşuyor. Çünkü kredi borcu var. Ama şu anda pancarı fabrikaya veriyor, fiyat yok. Bakanlığa çağrıda bulunuyoruz: Bir an önce şeker pancarının fiyatını açıklayın. Alım fiyatını belirleyin. Özelleşen fabrikaların yaptığı uygulamalarla şeker pancarı üreticileri sıkıntı içindeler. Bunlarla ilgili de çiftçiyi destekleyecek, yanında duracak politikalar geliştirin” şeklinde konuştu. Gürer, TÜİK tarafından mayıs ayında üretim tahminin Şeker pancarında bir yıl öncesine göre üretim düşüşü öngörüldü. Bir önceki yıla göre % 6,5 azalma ile 21milyon 500 bin ton üretim bekleniyor. Bazı bölgelerde kuraklık etkisi hasat sonu ortaya çıkacak. Sözleşmeli üretim yapılan şeker pancarı sürdürülebilirliği için verilecek alım fiyatı önemli bir eşik olacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.