Gürer: Tapu sorunları ve GES uygulamaları çiftçiyi mağdur ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmada tapu kanununda yapılması planlanan değişiklikler kapsamında vatandaşların yaşadığı sorunları gündeme taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2026 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2026 11:07
Kaynak: BÜLTEN
Gürer: Tapu sorunları ve GES uygulamaları çiftçiyi mağdur ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmada tapu kanununda yapılması planlanan değişiklikler ve sahada yaşanan uygulama sorunlarına dikkat çekerek vatandaşların karşılaştığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Gürer, “Tarım alanlarında ortaya çıkan bu işgallerin ne olacağı konusunda bölgedeki insanlarımız, çiftçimiz, tarım arazisinin sahipleri bilgilendirilmeli” dedi.

“TARIM ARAZİLERİNDE MÜLK SAHİPLERİ BİLGİLENDİRİLMİYOR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer vatandaşların bilgilendirilmeden işlemlerin yürütüldüğünü iddia ederek, “Vatandaşlar diyorlar ki: Bizim tarım arazilerinde bize danışılmıyor, mülk sahibine danışılmadığı, gelişigüzel planlanan uygulama sürdürülüyor. Şu anda elektrik hattı direk kazı çalışmaları yapılıyor ama bununla ilgili kadastro çalışması yapılmadan bedel tespiti ve işgal edilen araziyle ilgili kurum ve komisyonlarca kıymetlendirilip yer işgal ücreti ya da kamulaştırma bedeli dahi belirlenmeye gerek duyulmadan işlemler yapılıyor. Bu da doğal olarak bölgedeki yurttaşların tepkisini çekiyor. 200-250 metre mesafede, dikilen her noktada fiziksel olarak işgal söz konusu, zarar gören mahsullerle ilgili bedel ödeneceği belirtiliyor ama bu tarım arazilerinin işgal sonrası o bölgedeki ortaya çıkan durumunun da bir bedeli olmalı. Bu bedelle ilgili şu ana kadar yurttaşlara bir açıklama yapılmamış. Vatandaşın malını işgal etmek bir hukuksuzluk, bu bağlamda düzenlemeye ihtiyaç var. Onun için de buradan yetkilileri uyarıyorum: Tarım alanlarında ortaya çıkan bu işgallerin ne olacağı konusunda bölgedeki insanlarımız, çiftçimiz, tarım arazisinin sahipleri bilgilendirilmeli” ifadelerini kullandı.

“TAPU SORUNLARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer bazı köylerde kadastral sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, “Niğde ilinde bazı köylerimizde kadastral sorunlar var. Bununla ilgili Çevre Bakanlığına verdiğim soru önergelerine yanıtlarda deniyor ki: "On yıla yakın süre geçti, öyle olunca bunlar kesinleşti." Ama o dönemlerde itiraz etmeyen vatandaşların bölge arazilerinin çok verimli olmamasının da etkisiyle kimin kimin arazisini ektiğine çok bakmamışlar. Bugün arazi değerlenince doğal olarak kendi arazisi sandığı yere gelip bakıyor ki başkasının üzerine tapu kadastro yazılmış, itiraz ediyor. Bununla ilgili bir düzenleme yapılması lazım. Keçikalesi, Karakapı gibi kasabaların yanında Beyazkışlakçı köyümüz gibi bu konuda çok şikâyet aldığımız yer var, bir yerde vatandaş geriliyor. Eğer yasal anlamda geçmişte yapılmış hatalar varsa bunların telafi edilmesi doğru olan. O anlamda yapılması gereken de hukuki sebeplere dayalı itirazlar varsa yeniden değerlendirme yapmak. "Ya, bu oldubitti." demek oradaki sorunların daha da derinleşmesine yol açar. Eğer bir yerde tapuyla ilgili bir itiraz varsa buna bakılmalı. Tapu Kanunu geliyor, burada değerlendiriliyor ama vatandaşın taleplerini içeren, o anlamda da çözüm getirecek düzenlemeleri pek göremiyoruz. Aslında bazıları da kararnameyle bile hallolacak konuları içeriyor” ifadelerini kullandı.

MECLİS HALKIN SORUNLARINA EĞİLMELİ

Gürer, açıklamasının sonunda yetkililere çağrıda bulunarak, tarım arazilerindeki tahribat ve tapu sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı. Gürer, “Bu süreçler doğru yönetilmeli, vatandaşların birbirine karşı gerilmesine yol açacak uygulamalardan kaçınılmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.